D_A_R_O  Dołączył: 31 Gru 2006
nieksonczonosc z Heliosem MC 44M-6 58mm/2
Witam od niedawna jestem posiadaczem k100d, niedawno zamówiłem przejściówkę pentax/m42 i podpiąłem do Heliosa 44M-6 niestety nie ostrzył na nieksończoność. Jak później doczytałem w necie ta przejściowka nie miala fizycznej mozliwości ostrzenia na OO ze względu na kołnierz.
Zwróciłem więc przejściówkę i zamówiłem inną - taką która całkowicie chowa się w bagnecie i... nadal nie mam ostrzenia na nieskończoność :( Ostrzy mniej więcej do odległości 60 cm co przy tej ogniskowej nawet do portretu trochę mało gdyż właściwie w kadrze mieści się tylko twarz. Co robić? Ma ktoś ten obiektyw i próbował go z kaseką?? Może ja coś źle robię - to moje pierwsze próby z m42. Pomóżcie.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
D_A_R_O, mam Heliosa 44M-4 58/2 z K100D poprzez przejściówkę ostrzy w całym zakresie. Także aparat potwierdza ostrość. Przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem. Jeżeli masz przejściówkę całkowicie chowającą się w bagnet to może objektyw nie wkręca się do końca.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Heliosy faktycznie nie wkręcają się do końca. Gdzieś na forum już o tym było. Kołnierz dupki wistaje o jakieś dziesiąte milimetra z przejściówki. Brakuje tak z 1/4 obrotu - podziałka pierścienia przysłony jest na wprost gripa. Z tym, że mnie nie przeszkadza to ostrzyć. W sumie to nie próbowałem do nieskończoności, bo traktuję Heliosa jako portretówkę, ale po południu sprawdzę. Natomiast w zakresie do kilku metrów ostrzy bez problemu.
D_A_R_O, a może w ogóle go nie dokręciłeś? Bolec blokady obiektywu w korpusie czasem zahacza się o otwory śrubek mocujących dupkę obiektywu i nie pozwala to go wkręcać. Podczas wkręcania przytrzymaj po prostu przycisk blokady obiektywu.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
potwierdzam problem, mój helios ostrzył gdzieś do 15m (to i tak nieźle ;-) )

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Tak na szybko, fota z moją kasetką, w której Helios 44M-4 2/58. Przejsciówka firmy "BOWER". Pomiędzy obiektywem a gniazdem bagnetu mały luz - bez problemu wchodzi karta. Na obiektywie oznaczenia głębi ostrosci lekko po lewj stronie (nie w osi aparatu) ale tak samo wkręca się w moim Zenicie 12XP i Zenicie E. W trakcie wkręcania muszę wcisnąć przycisk blokady obiektywu - jak pisał szczypiorrr, bolec blokady "czepia" o otwory sróbek. Przed montażem obiektywu pierscień nakręcam na obiektyw, zapinam w bagnecie bez użycia większej siły.
No... ale może moja kasetka felerna ... ? :roll:

Jeswzcze sprawdziłem z moimi Pentaxami (Spomatic i SV) oznaczenia na obiektywie też nie centralnie

D_A_R_O  Dołączył: 31 Gru 2006
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi... Wina braku ostrzenia była jednak po mojej stronie. Dupa ze mnie... Okazało się, że na gwint Heliosa nakręcony był mały półcentymetrowy pierścień pośredni... Myślałem, że to jest integralna część obiektywu - ale obciach... odkręciłem go i teraz już jest wszystko ok. Wybaczcie, to moje pierwsze próby z m42 :)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Obciach nie obciach. Najważniejsze, że sam dotarłeś do przyczyny. Przyda się takie doświadczenie przy następnych "niespodziankach". Pozdrawiam.

Skocz do: