Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
[ K10D] K10D czasem robi dziwne zdjecia
Jako że to mój pierwszy post na forum chciałbym sie przywitać. Tak więc witajcie bracia i siostry :)
A teraz do rzeczy. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem kadyszke(miała byc kasetka ale to długa historia).
I juz pierwszego dnia zostałem niemile zaskoczony. Aparatowi czasem odbija i robi takie zdjęcia

zdjęcie 1 - 2,6 MB
zdjęcie 2 - 2,6 MB
zdjęcie 3 - ok 500 KB
zdjęcie 4 - ok 500 KB

Po raz pierwszy zjawisko pojawiło sie na fw 1.0 dwa dni temu wgrałem 1.10 ale nie pomogło. (powyższe zdjęcia są juz na 1.10) Zdjęcia są bezpośrednio z aparatu, bez żadnej edycji. Raz coś takiego wystąpiło zaraz po włączeniu, innym razem po wybudzeniu sie aparatu z uśpienia, jeszcze innym razem po przełączeniu go na RAW i z powrotem. Zdążyło sie też że zaczął robić zdjęcia tylko w odcieniu zieleni. Żeby to zlikwidować muszę wyłączyć i włączyć aparat. Nie widzę żadnych prawidłowości w pojawianiu się tego problemu. Dziś miałem puszkę na spacerku i wielokrotnie aparat usypiał czy też przełączałem go na RAW'y

Co to może być? Czy reklamować aparat?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Stanowczo wymienić na nowy, jak masz gwarancję.
To jest wada sprzętu, tu się nic nie poradzi - a nawet nie ma co próbować.

nie fajnie :(
Gwarancja mam tak więc kolejne pytanie.
Na pewno nie jeden z was miał styczność z serwisem appolo.
Jak tam wygląda sprawa terminów napraw?

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Nie widzę Twoich fotek bo siędzę w pracy i automat blokuje mi serwisy typu wrzuta :evil:
Z opisu widzę, że miałem ten sam problem z GX-10 :-/
Opisywałem o tu; http://manufactura.home.p...7e2c08c6#110675
Ale fotki w moim wątku też poleciały w kosmos ;-)
Generalnie z tego co pamiętam, to albo wychodziła czarna plama, albo coś jakby skopany WB, przy czym straszna pixeloza wychodziła ;-)
Też ponowne uruchomienie aparatu sprawiało, że zjawisko znikało jak ręką odjął.

Nie wiem gdzie kupiłeś ale ja bym starał się wymienić aparat na nowy ;-)

traffic  Dołączył: 04 Gru 2007
Jako, że pracuje w serwisie sprzętu rtv-agd miałem styczność z serwisem Apollo. Wysyłałem do nich jednego pentaxa bodajże jakiegoś kompakta Optio. Po pierwszym wysłaniu wrócił w przeciągu tygodnia, niestety okazało się, że w środku lata jakaś nie dokręcona śróbka więc sprzęt pojechał jeszcze raz, również nie zajęło im to więcej niż tydzień. Wysyłam do nich sporo sprzętu, różnego typu i do tej pory nie miałem problemów z tą firmą. Powinni w maksymalnie dwa tygodnie sie wyrobić. Pozdrawiam

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
wg mnie to kwestia raczej elektroniki, a nie softu

Samp napisał/a:
Stanowczo wymienić na nowy, jak masz gwarancję.
To jest wada sprzętu, tu się nic nie poradzi - a nawet nie ma co próbować.

No to zalezy od zapisu w karcie gwarancyjnej.
Niestety swojej jeszcze nie czytalem, ale sadze ze serwis bedzie chcial naprawic sprzet.
Wymiana pewnie bylaby mozliwa, gdyby usterka byla nie do usuniecia.
Z reguly serwisy permanentnie naprawiaja sprzet

traffic  Dołączył: 04 Gru 2007
Zgadza się wymiana na nowy jest możliwa jeśli w karcie gwarancyjnej jest tak napisane. Od jakiegoś czasu nie ma możliwości wymiany sprzętu na nowy, a ewentualna wymiana zależy od dobrej woli sprzedawcy. Radzę iść do sklepu w którym był zakupiony aparat i spytać się co robią w takiej sytuacji, być może będą mieli dobry dzień i wymienią, chociaż przy tej sumie nie sądzę. Powodzenia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rzaba, czy to co opisujesz dzieje się na obu kartach pamięci czy na jednej? Jest jeszcze możliwość, że walnięta jest któraś karta pamięci.

plwk napisał/a:
Rzaba, czy to co opisujesz dzieje się na obu kartach pamięci czy na jednej? Jest jeszcze możliwość, że walnięta jest któraś karta pamięci.

Tego nie sprawdzałam, pentagrama noszę jako rezerwę. Ale faktycznie może być coś na rzeczy bo kojarzę raz sytuację że po włączeniu aparatu miałem card error. wyjęcie i ponowne włożenie karty wyeliminowało problem. Jako że zależy mi żeby mieć puszkę na święta po testuje na drugiej karcie. Jak efekt wystąpi to odeślę puszkę jak nie to odeśle sandiska.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To zielone mi się podoba ;-)
A jak już będziesz reklamował sprzęt, to nie lepiej zamiast z gwarancji producenta skorzystać z odpowiedzialności sprzedawcy i zażądać wymiany na nowy aparat?

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
plwk napisał/a:

no tak, czlowiek zaczyna od razu kombinowac ze sprzet uwalony, a byc moze rzeczywiscie to wina karty

kiedys widzialem z panasa zdjecia, ktory byly dziwnie poprzestawiane i jak sie okazalo to byla wlasnie wina karty pamieci

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Podobne zdjęcia wychodziły na moim kodaku i była to wina karty - bodajże "Pretec".

Teraz używam tylko sandisk'ów i kingstone'ów - niegdy nie miałem problemów, nawet jak elektronika mi wypadła z kingstone podczas przydeptania to dało się ją poskładać i śmiga do dziś :mrgreen:

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Jeśli chodzi o serwis to robią ogromne postępy patrząc na dylematy z poprzednich lat. Wysłałem swojego K10d do Apollo z usterka związana z automatyczną zmianą przysłony sprzęt naprawili mi w troszkę ponad tydzień, wszystko obeszło się bez jakichkolwiek komplikacji. Mam nadzieję, że tak będzie i w twoim przypadku i trzymam kciuki aby to ni było coś poważnego ;)
Pozdrawiam

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
No i jak? Wyjasnilo sie cos? Karta/matryca czy cos innego?

na razie nie mam czasu na foty, wracam do domu o 21, bawię się chwilkę z synem i spać bo rano do roboty trzeba :(, w weekned i święta coś popstrykam i pewnie się okaże

[ Dodano: 2007-12-26, 11:32 ]
Popstrykałem i niestety problem objawia się na obu kartach, tak więc zaraz po sylwestrze kadyszka jedzie do Apollo :(
... a miało być tak pięknie

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Właśnie przed chwilą w nowej K10D też tak miałem - używałem karty, która wcześniej była w innym aparacie i pojawiło się to w chwile po wyjściu "na dwór" przy ok 0 C. Wejście do pomieszczenia nie wiele dało - zdjęcia były albo całe zielone albo czarne. Po sformatowaniu karty w aparacie problem ustał (mam nadzieje, że całkiem).

[ Dodano: 2008-01-21, 21:29 ]
W dniu wczorajszym - po zrobieniu kilkuset zdjęć sytuacja się powtórzyła tzn pierwsze zdjęcie całkowicie zielone - następne czarne. Nie pomogło wyłączenie aparatu natomiast pomogło wyjęcie i włożenie karty pamięci - dziwna sprawa.

Tak więc wkońcu znalazłem czas na wysłanie kadyszki do apollo. wysłane 13.V dziś a właściwie można napisać że wczoraj :) (29.V) wróciła.

Adnotacja w karcie gwarancyjne naprawa układu zasilania.
A teraz kilka słów. Obsługa w serwisie znośna choć udzielają mało informacji (ja sie tym nie zajmowałem, to kolega itp). Odpowiadają na maila na drugi dzień tak jakby je sprawdzali tylko rano.
I to co mnie lekko rozdrażniło - zostawili mi paprochy na lustrze (dobrze że nie na matrycy)

forestowy
[Usunięty]
Cytat
ak więc zaraz po sylwestrze kadyszka jedzie do Apollo

Cytat
wysłane 13.V

:mrgreen:

forestowy napisał/a:
Cytat
ak więc zaraz po sylwestrze kadyszka jedzie do Apollo

Cytat
wysłane 13.V

:mrgreen:

8-) potrzebowałem puszki a że problem nie był upierdliwy to czekałem :mrgreen:

a w żalach zapomniałem napisać że sieroty z appolo wysłały aparat na adres domowy mimo że na kartce gdzie opisałem problem prosiłem żeby wysłali mi go do roboty(kartka wróciła razem z aparatem)

[ Dodano: 2008-06-02, 15:58 ]
I długo sie kadyszką nie pobawiłem :( problem nadal występuje - dziś została wysłana na powrót do Apollo.

Skocz do: