Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Pietras napisał/a:
Baa jeszcze mam zamiar zakupić oryginalne matówki do kompletu

To kiedy będziemy się składać na oryginalne matówki? :mrgreen:

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Szumak, bez przesady :mrgreen: Ja to tak czysto kolekcjonersko 8-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
To ja też się dopisuje na O-ME53 jeśli można, Wysłałem dane na maila.

Mam tylko jedno pytanko: moja wada wzroku powoduje, że używam korekcji dioptrii (przedostatnie ustawienie po prawej), czy taki powiększający wizjer nie wpłynie na obraz tak że zabraknie mi podziałki i będzie dla mnie bezużyteczny?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Moim zdaniem, darujecie sobie te muszlę, jeśli fotografujecie w okularach - poważnie...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Tylko, że właśnie ja nie fotografuje w okularach, w ogóle ich nie noszę, wystarczy że mam przesuniętą korekcję dioptrii w aparacie na drugi od prawej i jest wszystko ok, pytałem jaki wpływ na to może mieć taka powiększająca muszla.

BTW, czy coś jest nie teges z forum? wysłałem priva z danymi do Pietrasa i nie pojawił mi się w wiadomościach wysłanych tylko siedzi w "do wysłania" i ani ruszy? (lol tak jakby privy teżbyły moderowane :-P )

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Jak Pietras otworzy, to zmieni status.

Eldred, Jeżeli okaże się że nie możesz używać jej to jest możliwy zwrot, tak że nie ma problemu.

PS.: Dzięki za dane adresowe.

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
To ja też się piszę na muszle. Matówkę już mam.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Proszę i mnie dopisać na muszlę.

Jeżeli ktoś ma zamiar kupować na własną rękę to dobrze by było żeby wysłał już informacje o takim zamiarze... Z tego co się dowiedziałem to na 100% muszle oczne będą rozsyłane do 14 stycznia. Trochę głupio będzie jak co 2 dni będę musiał zmieniać ilość zamówienia u sprzedającego bo ktoś rezygnuje :-)

Tak że kto ma zamiar rezygnować to pisać tu i teraz :-P

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Właśnie otrzymałem O-ME53, którą zamówiłem w B&H na początku tego wątku. Założyłem ją bez problemu do mojego K100D. Po wsunięciu na wiajer lekko się zatrzaskuje. Przy zdjęciu lekko trzeba nacisnąć od dołu. Bez wyraźnej pomocy sama nie spdnie.
Guma otulająca plastykową płytkę ze szkłem mięka i większa od orginalnej muszli. W/g mnie bardziej zakrywa oczodół przez co mniej świecenia z boku w słoneczną pogodę. Cała oprawa muszli bardziej od orginalnej odstaje od korpusu co ułatwia manewry z nosem.
Owalny otwór w/g mnie obcina troszkę narożniki, ale tak samo widzę w SV, Spomaticu i P3.
Z nową muszlą obraz jak dla mnie większy i "bliższy". w orginalnej widziałem "krótki tunel". Poza tym jest jasny. Szcególnie fajnie widzę na ogniskowej 300 + teleconverter x2.
Nie spoglądałem w MEsuper, ale do moich Pentaxów manualnych jeszcze trochę brakuje. Wiem K10D ma większy wizjer.
Na pewno już nie zdejmę tego wizjera z mojej kasetki.
Na próbę (choć instrukcja odradza) założyłem do moich staroci (pasuje na każdy model posiadany przezemnie) i obraz zobaczyłem taki, że jednym okiem ogarnąć nie sposób. :mrgreen:
Teraz :-B :-B :-B by nie skrzypiało, :evilsmile:
Niezdecydowanym polecam; jednocześnie dziwię się, że fabryka nie zrobiła tego w standarcie.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
No to czekamy...

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Hej! Nie straszcie ,że muszla oczna nie jest dla okularników.Ja ją zamówiłem,noszę okulary i mam nadzieję ,że będzie git.A jak nie to trzeba będzie szukać kupca.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
PaweleS, myślę że bez problemu znajdziesz :)

NaiR  Dołączył: 09 Cze 2006
Pietras napisał/a:
Tak że kto ma zamiar rezygnować to pisać tu i teraz :-P

ja podtrzymuję moją obecność na liście, kasę wyślę tak jak pisałem na maila.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Jeśli mnie nie ma na liście, to proszę mnie też dopisac :] (nie pamiętam czy sie wpisywałem).

Chodzi o O-ME53 ?

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
perl, pisali o Was na fotopolis ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja noszę okulary , ale kadruję bez więc mam nadzieję, że nie będie to przeszkadzało? Krótko mówiąc, czy zachowana zostaje korekta dioptrii? Teoretycznie nie powinno z tym być problemu...

perl, właśnie dopisałem ;-) na O-ME53

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
mcgyver, jak pisałem kilka postów wczwśniej, założyłem wczoraj O-ME53 na moją kasetkę. Dobrze wyprofilowane wycięcie na suwak korektora dioptrii pozwala bez problemu regulować ostrość (o wiele łatwiej niż z orginalną muszlą). Niestety muszę z tego korzystać.
Okulary trochę ograniczają widzenie całego obrazu ale ok.70% obrazu jest dobrze widoczne. W/g instrukcji ostrość muszli O-ME53 jest ustawiona w punkt wizjera aparatu i wszelkie korekcje należy robić suwakiem korektora dioptrii. U mnie działa.

W/g mnie problemy mogą mieć lewooczni - patrząc w tą dziurkę lewym okiem niewiele widziałem 8-) :evilsmile:

Skocz do: