H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
lightzone
Mi sie na nim pracuje dużo lepiej niż na RT, jest też zecydowanie szybszy, szczególnie po udostępnieniu większych zasobów pamięci.
Kilka naprawde świetnych patentów...

mam tylko jeden problem - krzywe / poziomy.
Jakieś dziwne rozwiązanie, w sumie już metodą prób doszedłem jakoś jaki to daje efekt. Ale dalej nie do końca rozumiem metode działania tone curves w tym wydaniu.
Mogę prosić o jakiegoś linka, albo jakies wyjasnienie tego mechanizmu?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Mogę wysłać ci na maila podręcznik do LightZone 2.0 w .pdf, był wystawiony na stronie producenta LightZone, ale zniknął.

W sumie nigdy się nie zastanawiałem jakie przełożenie ma ZoneMapper na krzywe, ważne że daje dobre rezultaty :)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Wyszla nowa wersja Lightzone 3.2 - fajny program, wart zainteresowania.
Daje rade z RAW z K10, K100, GX10 - no i z Pentax DL, czyli jak sobie przekonwertujemy rawy z GX-1S to tez dziala.

Ciekawostki:
- slabo opisany, brak sensownego manuala w pdf-ie, wszystko metoda inż. Macanowa trzeba robic;
- kilka tutoriali do sciagniecia z forum producenta. Troche opisow u ruskich jest...
- wymaga szybkiej maszyny z duza iloscia RAM;
- dobrze naprawia foty, chce wspolpracowac z innymi programami takimi jak np. Lightroom;
- wady: drogi, zasobozerny.
- zalety: inny niz wszystkie, szybciej mozna naprawic to, gdzie w innym programie wymagaloby to wyzszych umiejetnosci galkologii stosowanej.
Instrukcja do nowej wersji ogolnie poszukiwana jest nadal.
Tytulem wstepu mozna poczytac o programie na: http://tinyurl.com/27mw7v

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
3.1 jak dla mnie ideał, żeby tylko jeszcze można było z AC powalczyć...
No i znikła mi gdzieś podpowiedz wartości boków przy kadrowaniu. (w 3.0 taka była w dymku)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Podobno wersja dla Linuxa 2.1 miała pełną funkcjonalność i była za free.
Niestety ale teraz linki prowadzące do tego pliku nie działają.
Czy ktoś ma to ściągnięte i może udostępnić?
Czy ta wersja była w pełni legalna ?
Z tego co piszą na różnych forach była legalną ale skoro linki nie działają autor chyba wycofał się z tego pomysłu.
Wielu fotografów zainstalowałoby Linuxa i korzystało za free z softu wartego 150-250 $ :-)

Ja mam LightZone 2.4 dla Linuxa, korzystam cały czas. Wersja dla Linuxa była bezpłatna, z pełną funkcjonalnością. Ale założę się że jej redystrybucja jest już nielegalna :)

Teraz nie można jej legalnie pobrać?
Skoro wersja 2.4 jest legalna to tak samo jakby udostępnić komuś program freeware co chyba jest legalne?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ijon napisał/a:
Ale założę się że jej redystrybucja jest już nielegalna

Sprawdzcie, na jakiej licencji był ten program. Jeśli licencja ta umożliwiała swobodną redystrybucję (np GPL), to można go udostępniać i używać. Licencja jest umową, nie można jej ot tak jednostronnie zmienić lub anulować.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

A gdzie jest kod do kompilacji na Ubuntu albo gotowe paczki do instalacji?

LigthZone na pewno nie jest na GPL-u, nie pamiętam co pisało jak klikałem 'I Agree' ;) ale zakaz dalszej redystrybucji jest wg mnie prawie pewny.

Tekst licencji jest pewnie w katalogu z zainstalowanym programem albo gdzieś w help itp..

Markus, wiem tyle że teraz nie sprawdzę bo jestem w pracy :(

Ok.
Ale jakby można go rozpowszechniać to wyślij mi na mejla lub zapodaj linka do jakiegoś ftp :-) tym plikiem.
Chciałem po testować to pod Ubuntu ale nie zdążyłem pobrać :-( (
Z góry dziękuję :-)

ps.Ja też jestem w pracy :-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

Dzięki za linka :-)
Właśnie testuje...
Faktycznie obsługa nieco bardziej problematyczna niż w innych programach....

[ Dodano: 2007-11-23, 16:19 ]
Program w wersji dla Linuxa 2.4 miał status Free.
http://linux.softpedia.co...Zone-8275.shtml
Obecnie niedostępny i usunięty z serwera producenta.....

Odświeżam wątek, po długim oczekiwaniu została wydana wersja 3.3 beta dla Linuxa, beta jest darmowa, ale będzie działała tylko do 31. stycznia 2008. Potem zapewne wersja dla Linuxa będzie tak samo płatna jak dla Windows :(

Ściągnąć można z: http://www.lightcrafts.com/linux

Właśnie pobrałem.
Szkoda że nie działa ciągle.. :-(
Mogli by zrobić promocję dla Linuxa i puścić za 10 $ do zapłaty przez PayPal :-)
Fajny program już w wcześniejszej wersji.
Trochę wolny.
Podejrzewam że dopiero na 2GB RAM-u da się szybko pracować...
Pozdrawiam Marek

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Markus napisał/a:
Właśnie pobrałem.
Szkoda że nie działa ciągle.. :-(

Sowieci na jednej ze stron podali info na przedluzenie dzialania - co oczywiscie jest niezgodne z prawem itd... - ale wspominam o tym tylko dlatego, ze ja lubie takie zabezpieczenia programu. Gdzies tam w jednym pliku tekstowym programu dodaje sie wpis, ze program jest zarejestrowany i takie tam.... i program juz dziala bez miesiecznego ogranicznia... To oznacza, ze autor programu jest czlowiekiem rzetelnym - wiecej energii wlozyl w podniesienie jakosci produktu niz w jego wydumane zabezpieczenia, ktore predzej czy pozniej zostaja zlamane - a przeciez takiego softu jest cala masa - gdzie jakosc protekcji przekracza kilkukrotnie jakosc samego programu. :mrgreen:

Markus napisał/a:
Trochę wolny.
U mnie na Athlonie 64 3800+ z 2GB RAMu 3.3 jest zdecydowanie szybszy od 2.4. Tzn. interfejs użytkownika reaguje szybciej, zdjęcia do edycji otwierają się krócej, operacje na zdjęciach trwają tyle samo czasu co w poprzedniej wersji.

Skocz do: