alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Kup białą myszkę

maniownik napisał/a:
i WB będzie łatwiej ustawić

I delirium przestanie straszyć....

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
alkos napisał/a:
I delirium przestanie straszyć....

Trzeba kupić stadko, żeby nie było mowy o pomyłce

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Wystarczy parka, resztą się same zajmą. ;-)

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
Wracamy do naszego niezniszczalnego tematu :-)))

dziś...po cięzkim tygodniu pracy... wróciłem do swojego rodzinnego domu... a tam już czekał na mnie prezent jaki sobie zrobiłem ;-) K10D + FA43

Masakra!!! niczym rakieta!!! pierwsze pstrykania..... i jestem bardzo zadowolony!!!
Światło słabe i sztuczne... a według mnie AF jest SZYBKI i PEWNY!!!
Jestem zadowolony : )

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
tutaj koles testowal k10d i 400D
http://forums.dpreview.co...thread=26021611

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
4d3 napisał/a:
-no i ? USM jest szybszy od srubokreta.... to wiadomo

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Za to wczoraj robiłem trochę fotek z K10+77 Limited w pomieszczeniu. Kolega się spytał: tak wolno wszystkie lustrzanki ostrzą ? :-P . Ale na szczęście żadnych problemów z BF/AF :-P . Tamron 28-75 ostrzył szybciej.

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
piter - nie chciało mi się czytać całego wątku - dlatego wybaczcie że wskoczyłem w słowo :-B :-B
Twoje pytanie wcale nie musiało wzburzyć wielkiej burzy umysłów.
Jestem nowy posiadaczem K10D, gdzie przesiadłem się z K100D.
Twoje pytanie i wątpliwości to - cytuję - sprawa ostrzenia w tym aparacie, zarówno procent nieostrych zdjęć w normalnych warunkach oświetleniowych jak i progu ciemności przy której aparat nie jest w stanie wyostrzyć.
Więc sprawa ma się tak wg.moich skromnych spostrzeżeń.
Procentowo nikt nie da ci ścisłej odpowiedzi, gdyż każde body i każdy obiektyw ma nieco inne parametry i trudno jest ustalić czy to będzie 16.5% czy 12.4%.
To zależy na jaki egzemplarz trafisz. Ważne jest czego oczekujesz od tego aparatu i co chcesz nim focić. Fafnaiak i inni, już tak sprawę cierpliwie wyłożyli, że już jaśniej nie można.
Dobre foto to nie tylko trafny AF - popatrz sobie na foto Fafaniaka, które to zdjęcia budzą wiele uznania i robione o wiele słabszym sprzętem. Miałem wiele wątpliwości gdy fociłem K100D, bo ciągle aparat mylił się w ciemnych pomieszczeniach, ale jego kolory, niskie szumy, tanie dobre obiektywy dawały nadzieję. Kupiłem K10D i się nie zawiodłem. AF bardzo szybki, precyzyjny - no powiedzmy akceptowalny :mrgreen: Jakość zdjęć rewelacyjna , która zeskakuje mnie z każdym dniem używania tego aparatu. Też wahałem się czy może Canon 30d? Teraz wiem że dobrze wybrałem i że to jest sprzęt którym można robić naprawdę dobre zdjęcia w każdej dyscyplinie.
Kolory olśniewają, szybkość może nie powala, ale może być i trafność AF mam w gdzieś!!!!
Po prostu robię kilka zdjęć i decyduję które jest super, które poprawię, a które wywalę.
Kanon czy Nikon - oto odwieczne pytanie a odpowiedź jest prosta jak budowa cepa.
Oczywiście Canon jeśli stać nas na szaleństwo wydania kilkunastu tysięcy na zakup optyki, ale wież mi, to samo i może nawet lepiej, za psie pieniądze zrobi myślący fotograf, który korzysta z Pentaxa. Pamiętaj, że sprawdził się na biegunie, na piaskach pustyni, gdzie padały kiepskie Canony, a zdjęcia zrobione tym aparatem, nawet w trudnych warunkach to naprawdę bajka. Kolory, tonacja, możliwości profesjonalnych ustawień i wiele innych zalet biją na łeb całą konkurujcie. Pomyślałeś skąd tyle nagród?
Pomyślałeś również, że to właśnie forum Pentaxa, to najlepsze forum na świecie i życzliwość tych ludzi bije na łeb wszystkie niedokładności AF – Howk -rzekłem :mrgreen:

Fafniak napisał/a:
4d3 napisał/a:
-no i ? USM jest szybszy od srubokreta.... to wiadomo

"no i" to, ze roznica jest minimalna (a o to chodzilo ART) , pomimo tego ze C na USM:

"The results...

K10D:
Average = 0.66s

Digital Rebel XT
Average = 0.56s"

tylko dalem ciala bo nie zauwazylem wczesniej ze to XT, wiec 350 D :/, a ponoc 400D ma szybszy AF

tak czy inaczej w dobrym swietle K10d ostrzy blyskawicznie, w gorszych warunkach moj S9500 szybciej ostrzyl wlaczajac AF assist, ale sadze, ze po zakupie 540FGZ, bedzie rownie szybko ;)

ps. tak co do szybkosci AF, czy wiecie czemu narazie nikt nie wypuszcza szkiel z ultradzwiekowym napedem do naszych sprzetow z wyjatkiem Pentaxa?

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Nie nie wiem... Dlaczego?

sunshine napisał/a:
Nie nie wiem... Dlaczego?

no wlasnie o to pytam bo nie wiem :/

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
4d3 - dzieki za test do ktorego linka wkleiles. Co prawda porownany jest 350D (obiektyw USM) z K10D ale daje to jakies rozeznanie na tle dotychcasowych wypowiedzi jakie przeczytalem.

magnum45 - stoje przed takim samym wyborem co Ty. Caly czas sie zastanawiam K10D czy 30D i jeszcze nie mam przekonania.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
4d3 napisał/a:
czy wiecie czemu narazie nikt nie wypuszcza szkiel z ultradzwiekowym napedem do naszych sprzetow z wyjatkiem Pentaxa?

Bo są tylko 2 body (3 z Samsungiem) obsługujące USM

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
plwk napisał/a:
4d3 napisał/a:
czy wiecie czemu narazie nikt nie wypuszcza szkiel z ultradzwiekowym napedem do naszych sprzetow z wyjatkiem Pentaxa?

Które weszły stosunkowo niedawno do sprzedaży, i w naszym systemie nie ma pewności, że będą następne :evilsmile:
Więc taka sigma zamiast zyskać mogłaby stracić ;-)

plwk napisał/a:
4d3 napisał/a:

hmm, no niby tak, ale moglaby Sigma wypuscic jakas partie testowa dla uzytkownikow P, skoro wypuszczaja do N do tylko zmieniliby bagnet i pewnie jakis soft w obiektywie, jesli takowy jest i po sprawie

siwyyy77 napisał/a:
plwk napisał/a:
4d3 napisał/a:

Które weszły stosunkowo niedawno do sprzedaży, i w naszym systemie nie ma pewności, że będą następne :evilsmile:
Więc taka sigma zamiast zyskać mogłaby stracić ;-)

wobec tego trzeba czekac na nowe puszki P i byc moze wtedy producenci szkiel zaczna cos robic w tym kierunku...

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
::ART:: napisał/a:
Caly czas sie zastanawiam K10D czy 30D i jeszcze nie mam przekonania.

w przypadku 30d bedzie niewielka roznica co do AF.

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
magnum45 - stoje przed takim samym wyborem co Ty. Caly czas sie zastanawiam K10D czy 30D i jeszcze nie mam przekonania.[/quote]

No powiem Ci szczerze, mimo że tak broniłem Pentaxa, że gdybym miał drugi raz wybierać to miałbym też problem. Z wolniejszym i mniej trafnym AF w Pentaxie można się pogodzić.
Wkurza mnie jednak brak dostępu do fajnych obiektywów jakie są do C,N
Zwłaszcza dobrego tele.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Teraz warto poczekać na K20D. Jeśli AF będzie na poziomie semipro to nie będzie sensu zmieniać systemu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
magnum45 napisał/a:
Zwłaszcza dobrego tele

A jakiego Ci brakuje?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
magnum45 napisał/a:
Wkurza mnie jednak brak dostępu do fajnych obiektywów jakie są do C,N
Zwłaszcza dobrego tele.
Zdano napisał/a:
A jakiego Ci brakuje?
Zaraz Zdano ci jakiś opchnie :lol:

Skocz do: