LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Wpływ obiektywu na działanie AF
Witam,

Od dłuższego czasu zastanawiam się, jaki wpływ ma konstrukcja obiektywu na działanie systemu AF w aparacie(a dokładniej na pojawianie się różnego rodzaju wad typu nie trafianie w żądany punkt, permanentny BF lub FF).

Osobną zagadką jest dla mnie zmiana celności działania AF pod wpływem zmiany rodzaju światła używanego przy pomiarze (naturalne, żarowe itp).

Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
LDevil napisał/a:
Od dłuższego czasu zastanawiam się, jaki wpływ ma konstrukcja obiektywu na działanie systemu AF w aparacie
Im cięższe szkło, tym bardziej spowalnia AF. Tzn. im więcej metalu w budowie [a nie plastiku] tym wolniejszy AF -> patrz działanie starych limitedów z DS.
Problem BF/FF występuje przeważnie z jasnymi szkłami*

*Jasnymi w pojęciu dla danej ogniskowej. Dla 300/4 jest jasno!

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Im cięższe szkło, tym bardziej spowalnia AF. Tzn. im więcej metalu w budowie [a nie plastiku] tym wolniejszy AF -> patrz działanie starych limitedów z DS.

Tak? A co z IF?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
tref napisał/a:
Im cięższe szkło, tym bardziej spowalnia AF.

Tak, ale jak ma wewnętrzne ogniskowanie, to może spowalniać trochę mniej, nie?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
ha, tylko LDevil jak mi się zdaje, nie pytał o szybkość motorka AF, tylko przyczyny niecelności autofocusa... W sumie - zgadzając się na sporadyczną omylność układów AF - to intrygujące, że z jednym obiektywem można mieć BF a z innym FF, a zachowanie AF przy świetle bardzo ciepłym (pomarańczowe, czerwone) w ogóle jest ciekawe, bo mam wrażenie, że szansa na trafienie spada wtedy do poziomu tego, co można uzyskać z ręki

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
cypis napisał/a:
bo mam wrażenie, że szansa na trafienie spada wtedy do poziomu tego, co można uzyskać z ręki
- gorzej..... zdecydowanie zalezy to od puszki i szkla....
ostatnio meczylem K10D i moja 50 1.4 FA....
poziom swiatla byl taki ze 800 ASA 1/40 i 1.4 a i tak bylo malo o jakies 2EV :-P
aparat trafial prawie w punkt.... 1cm na 2.5m to nie jest duzo... :evilsmile:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
alkos napisał/a:
Tak? A co z IF?
DS +77 = wyścig ślimaka z żółwiem. Na lądzie.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
tref a pamietasz bajkę o wyścigu zółwia z zającem? Wygrał ją bądź co bądź właśnie czarny koń tego pojedynku czyli żółw właśnie.

Morał z tego taki, że nie liczy się szybkość tylko determinacja w dążeniu do celu (nerwowość AF w tym przypadku) oraz efekt końcowy- osiagnięcie mety (czyli pikniecie potwierdzenia ostrości :P)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Dużo też zależy od kontrastu na pełnej dziurze - dlatego bardzo jasne szkła czasem mają spore kłopoty z celnością...

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
tref napisał/a:
LDevil napisał/a:
Od dłuższego czasu zastanawiam się, jaki wpływ ma konstrukcja obiektywu na działanie systemu AF w aparacie

Dzięki za wyjaśnienie, ale nie o szybkość mi chodziło (to jest dla mnie oczywiste, ale właśnie o celność trafień).

Jest w ogóle jakaś zależność między ciężkością szkła, a celnością (nie szybkością) AF?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
No właśnie, a jak działa AF w takim np. K10D? Czy zasada działania różni się od tego AF z istD i innych? Po odpowiedzi na pierwsze pytanie i "jak to działa w np. kompaktach?" chyba będzie jasne, dlaczego mój C S1IS jak nie ma w polu AF jakiegoś kontrastu to głupieje a K10 potrafi namierzyć jakąś taką matową ścianę tudzież nawet gęstą firankę (nie zawsze - to prawda, ale S1 nigdy). Czy jednak się niczym nie różnią z wyjątkiem....powiedzmy: jakości?

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Kiwak, Nie tak szybko i nie z takim przekonaniem. Zobacz wątek z szukaniem AF i nie będziesz miał takiej pewności. A ja się o tym boleśnie przekonałem jak chciałem zlokalizować paprochy na matrycy mojej K 10 D. Na balkonie na słoneczku rozstawiłem tablet biały odwrotną stroną, na stojaku i próbowaem na całą klatkę zrobić biały papier. Na to moja kadyszka pokazała mi gest "Starego Marycha" tzn Kozakiewicza. Nawet myślałem , że się popsuła. ale jak tylko wyjechałem z klatką poza obrys kartki to od razu wszystko było ok.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Kiwak napisał/a:
jakąś taką matową ścianę
Nie ma takiej opcji. :-D Jak jest gładka ściana to każdy AF wymięknie. Jedyne co może pomóc to wzorek z lampki AF.

Kiwak, jak coś jest gładkie, to nie może być ostre albo nieostre, bo ostre albo nieostre mogą być szczegóły. Jeśli matowa ściana albo zasłona mają jakąś fakturę w stylu maźnięcia farbą, czy splot tkaniny, to lepszy AF je wyłapie i ustawi ostrość, a gorszy nie.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
A właśnie, że się nie zgodzę, taki przekorny bywam...
Otóż po pierwsze zmusiliście mnie i potestowałem AF w Kadyszce i S1, o tym drugim nie ma co mówić, nie ma kontrastu w polu AF, to nie wyostrzy i koniec; naotmiast K10 po prostu chce światła. Jeśli śwaitła jest za mało, to ma problemy, jeśli jednak trzy reflektorki halogenowe 35W oświetlały mi z odległości 1,30m coś, to niezależnie od powierzchni cosia, AF działał prawidłowo i pewnie. Biała kartka, kartka w kolorze, matowobiały kawałek plastiku, nawet gładka biała obudowa miksera - tak gładka, że aż połyskująca. AF zaczął nieco szaleć dopiero, gdy punkt AF trafiał dokładnie w odblask lampy na powierzchni - wtedy łapał ostrość, ale na FF równy ponad 5cm.
Po drugie złapałem w sieci coś na szybko o AF i wszystko się zgadza: AF wykrywa zgodność faz fal światła odbitego od obiektu więc nie ruszają go kontrasty i tyla. Światło się odbija, leci do punktu AF, tam są sprawdzane na co najmniej dwóch czujnikach fale tego światła, jeśli fazy są zgodne, to jest ok, jeśli nie, to do poprawki.
Czyli Panie i Panowie, miłej nocy, bo ja jeszcze idę na małe oblewanko ;-)
Pozdrawiam

No proszę, to ciekawe. Muszę w takim razie potestować.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
PiotrR, Co?
Przecież potwierdził to, o czym mu mówiliśmy...cyt. "Na balkonie na słoneczku "

Skocz do: