babylock  Dołączył: 23 Maj 2007
matówka
Witam Wszystkich!
Byłem dzisiaj u syna na jasełkach. Impreza w sali gimnastycznej, dzień pochmurny w sali nawet jednej lampy nie zapalono. Ogólnie mówiąc ciemno jak w domu eskimosa. Tłum rodziców ani sie dopchać do przodu. Na szczęście mam stałkę 4/200 (tak myślałem) stanę z dala na trybunach wysoko nikt mi nie zasłoni. Dobre samopoczucie szybko się rozmyło na 60 zdjęć 4 wyszły w miarę ostre. Ale nie oto chodzi, złapać ostroś w miarę precyzyjnie można chyba tylko na takiej matówce którą można u kogoś na forum zamówić. I teraz pytanie, brać czy nie wypowiedzcie się warto czy szkoda zachodu.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
babylock, przecież masz potwierdzenie ostrości. Także dźwiękowe. To o co chodzi? A pułapka ostrości też nie działa??

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
coś nie tego kolego. Z potwierdzoną ostrością z korpusu nie mogło być aż tak źle. Może jednak przesadziłeś z czasami.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Koledzy dobrze mowia... cos spitoliles...

Pzdr
Spinner

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
czytacie, co babylock napisał? "ciemno jak w domu eskimosa". KaSetka jest fajna, ale cudów nie ma... cykanie dwusetką (co z tego, że dość jasną) w ciemnej sali, hmm, to chyba tylko nowy najkon i jego kosmiczne czułości...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
ZX-Lem pstrykałem praktycznie w kompletnych ciemnościach (taki mały test co potrafi metz) - postaci w zupełnie zaciemnionej sali (zasłonięte okna, zgaszone światło) oświetlane były światełkiem z jakiegoś pseudo-rzutnika, tak że tylko lekko zarysy było widać - pięknie sobie radził autofocus - nawet przy tak ciężkim szkle jak tamron 70-300 - chyba tylko 2x przejechał mi po całym zakresie ogniskowych. A1 w tym samym czasie praktycznie rąbał 80% podejść do ostrzenia - masakra.

cypis napisał:
Cytat
czytacie, co babylock napisał? "ciemno jak w domu eskimosa". KaSetka jest fajna, ale cudów nie ma... cykanie dwusetką (co z tego, że dość jasną) w ciemnej sali, hmm, to chyba tylko nowy najkon i jego kosmiczne czułości...

czułość 800 czas 1/20s przesłona 4 na trzeźwo ale ręka nie imadło o AF możecie pomarzyć mruga i ćwierka ale co do jego celności to niestety różnie bywa. To że przy takich czasach mimo zastosowania stabilizacji nic nie wychodzi jestem w stanie zrozumieć wszak długi obiektyw. Mi chodzi o pewność ostrzenia której w tych warunkach nie mogę optycznie złapać. Oko moje nie wychwytuje przy standardowej matówce, mam zenitha z klinem i w nim nie miałem problemów z ostrością. Dlatego pytam o matówki do Pentaxa czy są warte zastosowania. Proszę doczytajcie tekst do końca. I nic nie spitoliłem. Jakość zdjęć przy ustawieniu 800 już się robi kaszanka a powyżej tragedia, dlatego nie stosuję wyższych ustawień. Taki to jest niestety rozwój fotograficzny chciałoby się coś z wyższej półki.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
matówka z klinem i rastrem znacznie podwyższa poziom pewności, ale że spokojnie można ostrzyć bez niej przekonywali już nas koledzy na forum, np. Cypis tu

http://manufactura.home.p...13ec29eb9e0cda4

Ostatnio Fafniak sprzedał swoją matówkę, bo okazała się zupełnie niepotrzebną - ostrzy sobie bez niej.
ale na podstawie doświadczeń z pentaconem 135 naprawdę wątpię, czy kasetka z pentaconem 4 w ciężkich warunkach zrobi dobrą fotkę. 1. Pentacony na pełnej dziurze to jednak pomyłka. 2. Słaba rozdzielczość.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No właśnie. Z takim ciemnym szkłem, a jeszcze w słabych warunkach oświetleniowych to się pół klina pewnie zrobi czarna i tyle będzie po ręcznym ostrzeniu.
ALe sama matówka fajna jest. Wiem, bo mam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W takich warunkach trzeba wybrać ISO3200 a potem konwersja do B/W

plkw napisał:
Cytat
W takich warunkach trzeba wybrać ISO3200 a potem konwersja do B/W

Tak też właśnie zrobiłem B/W tylko przy 800

AiKSz  Dołączył: 29 Sty 2008
ja matówkę wykalibrowałem przy pomocy podkładki
metalowa podkładka była za cienka to podkleiłem ja taśma samoprzylepną
do ustalenia własciwej wyskości potrzeba było 5 warstw taśmy
na tym narazie poprzestałem chociaz przy 50/1,7 nie za kazdym razem trafiam
ale może to jeszcze kwestia treningu

czy do k100 pasuje matówka od kazdego analoga pentaxa?
czy trzeba ją zmiejszać?

edit
a już znalazłem ;-)

Skocz do: