vladimir_GT  Dołączył: 11 Gru 2007
  Tamron AF 70-210 F.4 ( IF ) --> niekompatybilny z K100D ?
Witam. nabyłem sobie będąc pełnym radości amatorem taki oto obiektyw :

no i aparat nie chce nim robić zdjęcia... tzn miga na lcd " AV " i tyle..nie widzi go :/

a obiektyw ponoć mega-mega, dlatego brałem, ale ma własny autofocus, dobre ogniskowe jak dla mnie no i dzieki wewnetrznemu zasilaniu nie czerpie energii na AF z aku body wiec mozna dluzej foty robić, ale kosztem ciężaru :) ma jakies niesamowite mocowanie "adaptall-2" ktore pozwala zamontowac go prawie do kazdego aparatu poprzez wymienne wkłady, no i pomimo tego ze da sie zamontowac i teoretycznie jest pod pentaxa no to ni cholery nie da sie nim zrobic zdjęcia...po prostu po naciśnieciu spustu nic sie nie dzieje.....

pomozcie bo laik jestem i nie wiem dlaczego tak sie dzieje...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
1 - czy masz przeslone ustawiona na A (w obiektywie)
2 - jezeli nie masz to ustaw
jezeli brak jest tam pozycji A to wlacz w aparacie obsluge szkiel bez A

o dzięki ci dobry człowieku :))) AAAALE MAM OBIEKTYYYW !! :mrgreen:

vladimir_GT, stawiawsz 2 browary
1 - za info
2 - za to ze nie kupilem tego szkla choc mialem gigantyczna ochote... :-P

;-)

double thanx!!

ale wygrac bys chyba nie wygrał bo aukcji pilnowalem do samiuśkiego końca i byłem gotowy dać 2 razy tyle za ile kupiłem :D

boszz ile ja teraz musze baterii kupić.... komplet AA na body, komplet AA na lampe i komplet AAA na obiektyw :D
i gdzie ja to ładować bede ??

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
BTW, macie jakieś linki w sieci do testów / opisu tego obiektywu? Szukam i znaleźć nie mogę (nie jest to przypadkiem f/3.8-4?) Na photozone.de i pbase.com nie ma...

vladimir_GT, - OSZOLOM :mrgreen: :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
vladimir_GT, a ciekawości ile dałeś?

niebagatelną kwotę 222 zł na aukcji oczywiście :-B

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
no, to się chyba nie zrujnowałeś :mrgreen:

no całkiem przyzwoicie :) stąd też był moj niepokój że nie działa :D bo szkoda mi wywalać minimum 600zl na najtanszy zoom sigmy ktory i tak nie jest jakistam niesamowity, a tu coś rzadkiego i fajnego, no i za fajny pieniądz :) ale waży jak ruski czołg....bede miał biceps na lewej rece po nim ze nikt nie podskoczy :mrgreen:

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Samp napisał/a:
(nie jest to przypadkiem f/3.8-4?)

niee, ten 3.8-4 to manual (w najlepszym przypadku z 'dupka' ze stykiem A), na marginesie nie taki zly choc nie jest to SP,
ps. na http://adaptall-2.com/ nie widze tego z wbudowanym AF i jednoczesnie z wymiennym adaptalem

pozdrawiam
kp

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
A jak działa AF w takim obiektywie???
System Pentaksa to przecież "śrubokręt", pomijając rzecz jasna SDM. Czy jest to coś na zasadzie serwa, czy też korpus komunikuje się z obiektywem przez styki bagnetu?

obiektyw komunikuje się z body, bo żeby załapał ostrość to trzeba przycisk od AF trzymać na obiektywie i na pół wciśniety w aparacie, pomimo że aparat musi byc ustawiony na tryb manual co mnie dziwi :) ale działa!
:-B

ands  Dołączył: 31 Paź 2007
tutaj dane techniczne obiektywu:
http://babelfish.altavist...-lens%2f47a.htm

Skocz do: