Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
[samp] foto po przejściach
Na początek coś z miasta:

1.

2.

3.

wszystko Pentax K10D + Sigma 10-20 EX DC

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006

1 i 2 fajne! Nie wiedziałem, że jest coś wyższego od Pałacu kultury!

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
3. Estetyka z lat minionych. Teraz może nie jest w modzie takie spojrzenie [kompozycja], ale kiedyś to była klasyka! Mnie się nadal podoba, pod warunkiem, że nie widzę takich kadrów każdego dnia.*

*Mówię o samej kompozycji. Budynek tu pokazany mógłby być zupełnie nowoczesnym tworem, nie o niego mi chodzi!

[ Dodano: 2007-12-23, 01:02 ]
P.S. Pozostałość po przelocie samolotu jest tu niesamowicie pożądana! Brawo!

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To ja standardowo - 1. i 3. zbyt żółte.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
jedynka podoba mi się najbardziej - kontrast oświetlony budynek i zacieniony słup;
podzielam zdanie Zorzyka, trochę za cieplutkie.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
eee tam u mnie nie jest żółte tylko w sam raz :)

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
A mi się podoba i stylistyka i zażółcenia. Tworzy to jakoś klimat tych zdjęć.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
1. najlepsza. 2. jakaś tak zwykła, co nie znaczy, że zła. W 3. faktycznie bez tego śladu po samolocie, to by już nie było to.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
1 - ładne dla oka. Ale najwięcej gapiłem się na 2. Już parę razy przymierzałem się do zrobienia fotek "wykopalisk" w wawie i nigdy nic nie popełniłem. Więc zainteresowało mnie to foto. Światło ładnie zrobione, gdyby nie ściągające wzrok przepalenie na koparce. I jak dla mnie kamienice zbyt ostre. Niemniej gratuluję pomysłu, ale też wykonania.

Mam jeszcze pytanie do samego szkła. Wydaje mi się, że okna na brzegu (prawa strona) są mniej ostre. Czy to ogólna przypadłość Sigmy 10-20? A może tylko mi się przewidziało? :-/

samber napisał/a:
Mam jeszcze pytanie do samego szkła. Wydaje mi się, że okna na brzegu (prawa strona) są mniej ostre. Czy to ogólna przypadłość Sigmy 10-20? A może tylko mi się przewidziało? :-/

A nie wiem dlaczego tak wyszło. Generalnie nie mam zastrzeżeń do ostrości tego obiektywu.

A zdjęcia są cieplutkie, bo zimą nachodzi mnie szczególna tęsknota do klimatów wakacyjnych. Te zdjęcia zrobiłem w listopadzie - planowałem większy cykl, ale niestety od dwóch miesięcy nie mieliśmy słońca! O tej porze roku przychodzi nam żyć w ciemnościach...

Samp napisał/a:
od dwóch miesięcy nie mieliśmy słońca!
Eee, były 3 słoneczne dni, które skrupulatnie wykorzystałem :-D

Wcześniej nie interesowałem się tą Sigmą, ale teraz zajrzałem na optyczne i moje spostrzeżenie jakoś się potwierdza. Mam nadzieję, że nie zawsze dysproporcja między środkiem a bokami jest tak widoczna.
http://www.optyczne.pl/33...SM_Wst%EAp.html

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A jakby tę winetę na jedynce usunąć?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
matb napisał/a:
A jakby tę winetę na jedynce usunąć?

A jakby wystemplowac palac kultury?

Ludzie, uszanujcie czyjas wizje! Moze sie Wam ona podobac lub nie, ale takie gadanie, ze balans bieli lezy albo winieta komus nie pasuje, jest jakims nieporozumieniem. To jest taki a nie inny wybor autora a nie niedorobka techniczna.

dan napisał/a:
A jakby wystemplowac palac kultury?
Jest na liście zabytków, więc uważajcie :evilsmile:
dan, ma sporo racji. O ile można zasugerować komuś delikatną zmianę kompozycji, żeby nawiązywała do jakichś tam zasad, które świat przyjął, to przerabianie czyjegoś obrazu od a do z jest nieporozumieniem. To nie RC!
Chyba, że autor napisze -oto zdjęcie do zabawy, tnijcie, kolorujcie, szparujcie, stemplujcie, to co innego. :-D

powiedzcie jasno: NIENAWIDZIMY PAŁACU KULTURY, a nie czepiacie się zdjęcia ;-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
samber napisał/a:
powiedzcie jasno: NIENAWIDZIMY PAŁACU KULTURY
Eee tam zaraz nienawidzimy. Na żywo widziałem go tylko raz i to z autobusu. Z resztą to zdjęcie najbardziej mi sie podoba. Za to dla odmiany nie podoba mi się fontanna na rynku wrocławskim.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ale do balansu bieli można się czepiać przecież (chociaż tutaj jest IMHO dobry), a ta wineta na pierwszym zdjęciu naprawdę dobrze się komponuje - ładnie obramowuje budynek od strony nieba.

No to dalej:

bardzo lubię tę fotę

"Trzy kolory"
Canon A95

4.

Samp napisał/a:
"Trzy kolory"
Dobre!
Przepraszam, mam nadzieję, że Cię nie urażę - może być reklamówką organizacji pomagających głodującym. Każda rasa musi jeść. Jakoś mi się z Afryką skojarzyło :-| i zrobiło się smutno.

Skocz do: