tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Moim zdaniem z warunków gwarancji Kingstona nie wynika , że dożywotnia oznacza tylko do zakończenia produkcji.Jeżeli nie mogą wymienić-zwracają koszty w cenach bieżących(to może być ciekawe,bo ile teraz kosztuje jakaś mała nieprodukowana karta pamięci?)http://www.kingston.com/plroot/company/warranty.asp

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
tomek969 napisał/a:
Moim zdaniem z warunków gwarancji Kingstona nie wynika , że dożywotnia oznacza tylko do zakończenia produkcji.

ja mowilem jak jakis czas temu bylo, a tak bylo na 100%.

tomek969 napisał/a:
Jeżeli nie mogą wymienić-zwracają koszty w cenach bieżących

to troche smieszne co piszesz w odniesieniu do gwar. doz.
przyklad:
w roku 2001 skonczyla sie produkcja karty zalozmy kingstona model xyz 1, w 2004 juz nie bylo jej w zdanym sklepie magazynie ( 3 lata to i tak dlugo ;) ) mamy 2007 oddajesz na gwar ( a masz doz. ) wiec pytam co zrobi kingston wg Ciebie ? ceny bierzacej nie ma bo produktu od dawna nie ma .

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
vertiico napisał/a:
ceny bierzacej nie ma bo produktu od dawna nie ma .

Nie bardzo się orientuję w zasadach dożywotnich gwarancji ale wydaje mi się to dziwne, że oznacza to możliwość reklamowania, itp itd produktu do zakończenia jego produkcji.
Na logikę:
taka oto sytuacja:
kupuję dziś kartę w sklepie z ogórkami, jutro kartę wycofują z produkcji, a za 2 dni wszystkie sklepy z ogórkami już nie mają towaru i magazyn firmy produkującej już nic nie ma, produkują już nowsze karty oczywiście.
Wedle tego co piszesz, właśnie wygasła moja gwarancja si?

Dziwna sprawa, bo zapisy stoją w sprzeczności z prawem polskim, bo: mogę skorzystać z rękojmi, z gwarancji, zażądać zwrotu pieniędzy, wymiany (jak nie ma to punkt wcześniej). może się mylę, ale żaden zapis nie może stać w sprzeczności z naszym prawem, jeśli nawet stoi to jest nieważny bla bla bla.

vertiico napisał/a:
wiec pytam co zrobi kingston wg Ciebie ?

1. Odda Ci kasę którą zapłaciłeś za kartę.
2. Wymieni na produkt podobny klasowo, cenowo (chociażby porównywalny)
3. Naprawi w ramach dożywotniej gwarancji o ile będzie to możliwe.

Zgaduję, bo nie mam takiej gwarancji, a napewno jest tam wszystko szczegółowo wyjaśnione. :mrgreen:

Andresito napisał/a:
1. Odda Ci kasę którą zapłaciłeś za kartę.

w zyciu :) tu mnie rozbawiles
niemozliwe, nikt nigdy nie odda ci calej ceny ktora zaplaciles jak minelo np 4 lata

Andresito napisał/a:
2. Wymieni na produkt podobny klasowo, cenowo (chociażby porównywalny)

to samo co wyzej, tyle ze w tym przypadku jezeli mowa np o pamieci, to o ile bedzie podobna pamiec to zazwyczaj ja daja :)

Andresito napisał/a:
3. Naprawi w ramach dożywotniej gwarancji o ile będzie to możliwe.

naprawic pamiec? raczej do wymiany, nie wszystko da sie naprawic ( badz nie bedzie sie oplacalo ).

Andresito napisał/a:
Dziwna sprawa, bo zapisy stoją w sprzeczności z prawem polskim, bo: mogę skorzystać z rękojmi, z gwarancji, zażądać zwrotu pieniędzy, wymiany (jak nie ma to punkt wcześniej). może się mylę, ale żaden zapis nie może stać w sprzeczności z naszym prawem, jeśli nawet stoi to jest nieważny bla bla bla.

bla bla bla i co z tego, pamietaj ze prawo w tym czasie zmienilo sie pare razy. wiec zanim cos napiszesz dobrze by bylo wiedziec jak bylo wczesniej, a w szczegolnosci jezeli chodzi o rekojmie i gwar.

wiec
-rekojmia odpada
- zostaje gwar:
* zażądać zwrotu pieniędzy - ile ? jak nie ma produktu, i podobnych nie ma, bo wycofali sie z tego, i inni producenci rowniez, jak to wycenic?
* wymiany (jak nie ma to punkt wcześniej) wymiana nie wchodzi w gre, a puntk wczesniej to juz napisalem.

mozna oczywiscie do sadu oddac, ale wierzysz w to? badzmy realistami.
stad od paru ladnych lat unikam gwar. doz.
Sa rowniez produkty ktore dlugo beda na rynku i nie ma sie co martwic o to.
Ale dla przyklau, taki glupi przyklad, za 60 lat sadzisz ze kupisz np pamiec sdram? mam jedna kosc na gwar doz, i jak mi padnie wtedy to co ? jak tylko ludzie w moim wieku beda pamietali ze sdram cos takiego kiedys bylo.

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
vertiico napisał/a:
pamietaj ze prawo w tym czasie zmienilo sie pare razy. wiec zanim cos napiszesz dobrze by bylo wiedziec jak bylo wczesniej

Hmm, a skąd tyle agresji?
Jest kilka zasad prawa, które się nie zmieniają, np: prawo nie działa wstecz i obowiązuje w momencie zawarcia umowy (w tym umowy handlowej).
Więc zawierasz umowę na określonych zasadach i obowiązują one do momentu wygaśnięcia umowy, lub zmiany umowy na podstawie zgody zainteresowanych stron.
Są jakieś wyjątki, ale ja nie jestem prawnikiem.

Napisałem jak mi się wydaje, napisałem również, że nie mam umowy z gwarancją dożywotnią, jeśli takową masz/miałeś, to:
vertiico napisał/a:
wiec zanim cos napiszesz dobrze by bylo wiedziec jak bylo wczesniej, a w szczegolnosci jezeli chodzi o rekojmie i gwar.
.

Rękojmia odpada? hmm ciekawa sprawa.

Cytat: Rękojmia – podstawa prawna : kodeks cywilny art. 556 - 576
Rękojmia to odpowiedzialność sprzedawcy wobec kupującego w sytuacji, gdy sprzedany produkt ma wadę zmniejszającą jego wartość lub użyteczność, nie służy celom, do jakich został przeznaczony, nie ma właściwości, o których istnieniu zapewniał sprzedawca lub został wydany kupującemu w stanie niekompletnym(......)
Jeśli w towarze ujawniła się wada, konsument może od sprzedawcy:
(...)
- odstąpić od umowy, tzn. zwrócić towar i zażądać zwrotu zapłaty, chyba, że sprzedawca niezwłocznie (termin niezwłocznie oznacza 14 dni) wymieni towar na wolny od wad, bądź wady usunie.
O ile się orientuję masz na to miesiąc.
I taka ciekawostka http://www.cyberfoto.pl/h...a-gwarancja.htm

Pozdrawiam.
I więcej luzu życzę :-B

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
To , moim zdaniem oczywiste-wieczysta gwarancja jest lepsza od 10,5,3,czy 2-letniej.A interpretacja że wieczysta, to "do końca zywota produktu" ma taki sens , jak ,że owszem gwarancja na dwa lata, ale wenusjańskie.

Andresito napisał/a:
Hmm, a skąd tyle agresji?

jezeli wg Ciebie w mojej wypowiedzi bylo tyle agrsji to nie mamy o czym rozmawiac, bo sie nie rozumiemy juz na wstepie :)

Andresito napisał/a:
Napisałem jak mi się wydaje

a ja napisalem tylko jak bylo kiedys, jak teraz jest nie wiem, i nie chce sie przekonac :)

tomek969 napisał/a:
A interpretacja że wieczysta, to "do końca zywota produktu" ma taki sens , jak ,że owszem gwarancja na dwa lata, ale wenusjańskie.

twoje zdanie, kiedys bylo inaczej, bo sam sie z tym spotkalem i nie zamierzam na ten temat dyskutować.

Andresito napisał/a:
Rękojmia odpada? hmm ciekawa sprawa.

powiem dobitnie :] nie obchodzi mnie teraz jak jest, zapewne tak samo ale nie wiem.
wczesniej ( pisze z glowy wiec glowy nie daje :mrgreen: ) rekojmia byla tylko w okresie 1 roku czy jakos tak, a ja caly czas mowie, ze minelo ok 5 lat.
pamietam ze w tamtych sprawach bylo ze 1 rok, nie bede sie teraz spieral czy to wynikalo z umowy, czy z przepisow wtedy obowiazujacych.

Andresito, ja podalem przyklady z "zycia wziete" ale bodajze 8 lat temu, i to co piszesz mija sie z tym co wtedy bylo.

[ Dodano: 2007-12-04, 02:59 ]
swoja droga moze zakonczyc OT, bo watek nie o gwarancji, a okartach sd do K100D :mrgreen:

giorgio  Dołączył: 23 Gru 2007
pentax k100d nie czyta karty sandisk extreme III 4Gb

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zrób aktualizację softu

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
10 grudnia w ofercie (sklepu xxxx) pojawiła się karta SDHC o pojemności 16GB. (...)szybkością 19 MB/s (zapis 8,5 MB/s)(...)cena resellerska karty, która będzie oscylować w granicach 300PLN.

Co wy o tym sądzicie. Czy aparat przy np. 15gb fotek na karcie nie będzie "mulił" albo sie zacinał itp. z Kasetką Super.?

Ps. Co to znaczy "cena resellerska" ?

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
A ktoś sprawdzał/doczytał czy K100 obsługuje karty powyżej 4GB? Bo to może być limit zależnie od przyjętego sposobu adresowania.

Pentaxowiec napisał/a:
karta SDHC o pojemności 16GB. (...)szybkością 19 MB/s (zapis 8,5 MB/s)(...)cena resellerska karty, która będzie oscylować w granicach 300PLN.

hehe to ja teraz na wyjazd kupuje fotobank za troche ponad 400zl, a pojemnosc 10x wieksza od tej karty, nie wspominajac o zaletach takiego rozwiazania :)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
giorgio napisał/a:
pentax k100d nie czyta karty sandisk extreme III 4Gb

To jest karta SDHC której nie obsługuje pierwsza wersja softu. Zmien soft w kasecie na nowszy ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja ma kartę 4GB. Robię tylko w DNG (sporo większe niż PEF) więc mieści mi się na niej jakieś 240 plików. Jeszcze mi się nie zdarzyło jej całkowicie zapełnić. Choć jak pomyślę o 2 tygodniowych wakacjach na Kaszubach to taka karta zaczyna być ciekawym pomysłem, ale jednak wolę laptopa i codzienne zgrywanie na dysk. Jak pomyślę że miałbym obrobić 16 GB plików to robi mi się słabo. Nie wiem czy jest sens w moim przypadku kupować tak pojemną kartę? Ma ona jednak swoje plusy potanieją inne mniejsze karty :mrgreen:

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
vertiico napisał/a:
teraz na wyjazd kupuje fotobank za troche ponad 400zl,
Też uważam, że jest to lepsze rozwiązanie niż nawet 50 gigowa karta :-P
A propos, czy z tymi kartami nie jest jak z dyskiem twardym, im bardziej zapełniona tym wolniejsza ?

wolek  Dołączył: 23 Sty 2007
Witam.
Dyski twarde mają obszary szybsze i wolniejsze, wynika to z budowy fizycznej dysku.
Karty pamięci to kość krzemowa, więc dostęp do każdej komórki jest praktycznie tak samo szybki. Zwalnianie jakie może występować rodzi się z systemu plików użytego na karcie. Szybkość FAT może ucierpieć ze względu na fragmentację, ale imho nie będzie to odczuwalne, przynajmniej nie dla kart. Tu nie ma głowic które muszą skakać po całym dysku :-D
Pozdrawiam,
Arek.

wolek napisał/a:
Dyski twarde mają obszary szybsze i wolniejsze, wynika to z budowy fizycznej dysku.

no zalezy jakie dyski, ten ktory planuje zakupic na system to dysk SSD, i on nie ma głowic ;)

ale to co napisałes zgadza sie dla zwyklych dyskow HDD :)

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
Szumak napisał/a:
A ktoś sprawdzał/doczytał czy K100 obsługuje karty powyżej 4GB? Bo to może być limit zależnie od przyjętego sposobu adresowania.

no właśnie - też mnie to męczy 8-) wie ktoś ? Chętnie kupiłbym 16 czy 32 GB ale czy k100d super jest w stanie zobaczyć i obsłużyć CAŁĄ taką kartę ? :?:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
akagi66, wszystkie dSLRy Pentaxa obsługują SDHC (oprócz *istD - który był na CFy) więc i limit 4GB im nie straszny

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czyli spox - można pakować ile dusza zapragnie :mrgreen: dzięx :-B

Skocz do: