(A)rturo  Dołączył: 10 Paź 2007
Jaki tele zoom do k10d ?
Szukam obiektywu do pentaxa k10d .
Tele zoom w granicach ~1000zl
Niestety z tego co widze to wybor jest znikomy :(
http://allegro.pl/item288...D_filtr_uv.html - Sigma 70-300/4-5.6 APO DG M. [P] + FILTR UV - 850zl

Jest jeszcze taka jakby uniwersale:
http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/2911 Sigma 18-200/3.5-6.3 DC Digital + filtr : 1100 zł

http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6685 - Tamron AF 18-250mm F/3.5-6.3 Macro - 1500zł

http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6667 - Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 Macro Pentax - 1300

I chyba jakis pentax ale te same parametry jak to pierwsze szkło.
Nic innego nie ma? :(
Czy takie szklo 18-250 daje dobre wyniki ? bo w sumei 250mm starczylo by mi - obecnie mam kitowe szklo i to 18mm tez wystarcza..

Dziekie za odpowiedz
Musi to byc koniecznie szklo nowe

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
(A)rturo napisał/a:
Sigma 70-300/4-5.6 APO DG M. [P] + FILTR UV - 850zl
wiele osób je posiada i sobie chwali, kup S 70-300 i poczekaj na DA 18-250, potem sprzedaj Sigmę jak Ci nie będzie pasiła.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
(A)rturo, - bylo juz o tym wiele razy

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ulubiony temat Micha powraca jak bumerang

No dobra wyczytalem troche. Niby chwala ale wada to ciemne swiatlo - fakt dziura 6.3 to juz gleboki dol.
No ale tak uniwersalnego zooma juz nie ma?
Ogolnie malo obiektwow do pentaxa mozna znalesc w polskich sklepach czy ja zle szukam? :)

Wlasnie cos spacerowego - kupilem k 10d do robienia fotek dla klientow ktorym projektuje
strony www i sklepy internetowe - wiec wielkosc co najwyzej 1024x768 daje do ogladania..

(A)rturo napisał/a:
Wlasnie cos spacerowego - kupilem k 10d do robienia fotek dla klientow ktorym projektuje
strony www i sklepy internetowe - wiec wielkosc co najwyzej 1024x768 daje do ogladania..
- :shock: rozumiem ze masz zbyt duzo kasy....

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Poczekaj na DA 60-250 :lol:

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
albo ponad pół roku na sigme

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/159

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
(A)rturo napisał/a:
bo w sumei 250mm starczylo by mi - obecnie mam kitowe szklo i to 18mm tez wystarcza..

(A)rturo napisał/a:
Tele zoom w granicach ~1000zl

mam wrazenie ze 200mm tez by Ci styknelo, wtedy masz smc DA 50-200/4-5.6, maly, lekki, kompaktowy (minimalnie wiekszy od krotkiego kita), optycznie ok, miescisz sie w budzecie - nowy of coz
(A)rturo napisał/a:
Wlasnie cos spacerowego - kupilem k 10d do robienia fotek dla klientow ktorym projektuje strony www i sklepy internetowe - wiec wielkosc co najwyzej 1024x768 daje do ogladania..

to juz nawet nie 'mam wrazenie' a jestem pewien;],
ps. miedzy 200 a 250 mm roznica jest mala a ten DA to udane, niedrogie szklo

pozdrawiam
kp

Fafniak, dlaczego tak sadzisz? Klienci wymagaja jakosci ktora chce im oferowac k10d.
Aparat i lampa zwrocil sie juz po 1 zleceniu wiec nie wiem czemu tak sadzisz

dzidek16, O widzisz niezle te szkielka:

Premiera w marcu wiec w wakacje dopiero beda w polsce pewnie :( I mysle ze taki komplecik da juz niezle wyniki

klimecki_, A jak z jakoscia fotek - odczuje roznice?

(A)rturo napisał/a:
Premiera w marcu wiec w wakacje dopiero beda w polsce pewnie :(
Kupiłem aparat w kwietniu, i na DA 50-200, czekałem, czekałem minęły wakacje czekałem, czekałem, byłem w Alpach, czekałem, czekałem, okazje ładnych fotek mijały, mijały. Kupiłem Sigmę 70-300 APO i żałuję że tak późno. :-?

Jeśli chcesz porobić fotki, to idź do sklepu lub poszukaj w necie, takiej Sigmy, dokręć do korpusu i do boju. Są kadry których drugi raz nie uchwycisz. :->

dyptam, A mozesz pokazac mi kilak fotek z tej sigmy?
Lece na wakacje w lutym i do tej pory musze kupic obiektyw

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
(A)rturo napisał/a:
A jak z jakoscia fotek - odczuje roznice?

miedzy DA 50-200 a 70-300apo? mialem sigme dosc dlugo, jak dla mnie bardzo ok szklo (sprzedalem wylacznie z racji przesiadki na jasniejsza siostre), imho troche ostrzejsze od DA, przy czym na potrzeby www raczej nie odczujesz, powyzej 200-250mm troche mieknie (chyba ze trafisz na dobrze skorygowany egzemplarz - niestety sigmy sa nierowne, wez to pod uwage), sporo wieksza i ciezsza od DA, miedzy zakresem 200-300 ma regulowany plynnie zakres makro do 1:2 - przydaje sie w roznych zblizeniach (spora 'nie ploszaca' odleglosc ostrzenia). z DA korzystalem raczej z doskoku - wydaje mi sie ze tlo ma ladniejsze od sigmy (ale to juz subiektywe, sigmowe lubilem ale pentaxowe jest bardziej 'portretowe'), troche lepszy kontrast. duza jego zaleta jest kompaktowosc (tego szkla nie czujesz w torbie/plecaku). przy czym: jak do celow o ktorych wspomniales: mysle ze oba szkla sa porownywalne (przy zalozeniu programowej obrobki fotek rezultaty moga byc na tyle zbiezne ze mozesz ich nie odroznic).
(A)rturo napisał/a:
Fafniak, dlaczego tak sadzisz? Klienci wymagaja jakosci ktora chce im oferowac k10d. Aparat i lampa zwrocil sie juz po 1 zleceniu wiec nie wiem czemu tak sadzisz

to nie w ta strone, k10d da rezultaty zalezne wlasnie od tego, co don przypniesz. jesli bedzie to sloik z gatunku 18-500 mozesz miec jakosc sredniej hybrydy. chcesz miec jakosc zmien priorytety: zamiast k10d kup k100d a ten tysiac doloz do szkla, lub od razu zwieksz budzet na nie, jesli tak jak piszesz sprzet zwraca sie szybko.
pozdrawiam
kp

klimecki_, Aparat zarobi na siebie wtedy dostanie szklo. Mam dobry korpus teraz po woli przyjdzie pora na dobre szkla.

Masz moze jakies dwie fotki ktore porownuja sigme i tego pentaxa?

Pentax w polsce ksoztuje 800zl brutto a w DE znalazlem za 160euro http://www.technikdirekt....483&language=de
Smieszna kasa - moze kupic cos takiego a pozniej zdecyduje sie na dwa szkla dobrej jakosci uniwersalny i tele zoom.

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
(A)rturo,
w tej cenie mz nie ma nic lepszego jak 70-300 APO Sigmy, prawie brak aberacji

(A)rturo napisał/a:
dyptam, A mozesz pokazac mi kilak fotek z tej sigmy?
Polecam tę stronkę: http://www.manufactura.ho...bc9723ed482e460

Masz porównanie Sigmy i DA.

503 Service Unavailable
Virtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress. :(
Ta strona z tymi samplami..

A moze ktos wie gdzie w Lodzi znajde sklep z szklami do pentaxa co by podpiac ta sigme i tego pentaxa ?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
(A)rturo napisał/a:
Ta strona z tymi samplami..

Odśwież po prostu.
To dość częsta przypadłość całego forum - nie tylko tej strony.

(A)rturo, - jak piszesz ze dajesz max 1024 na iles tam to twierdze ze K10D to jest wyrzucanie pieniedzy bo dobra jkaosc da ci prawie kazda hybryda....

Fafniak napisał/a:
jakaosc da ci prawie kazda hybryda....
Fakt, do zdjęć produktów łapie Canona 620 i pstrykam. Do stron www i produktów w sklepach internetowych polecam Canona S5 IS, Macro od 0 cm ;-) i duża głębia ostrości :-)

Skocz do: