ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Jaki obiektyw zamiast kitowego do k10d?
Witam...
Niedługo mam zamiar kupić sobie Pentax'a K10D, tylko szukam podpowiedzi z jakim obiektywem zamiast kit'owego? a może kitowy?
Obiektyw ma być "uniwersalny" ale głównie do fotografowania ludzi, na różnorakich imprezach, najczęściej w ciemnych pomieszczeniach...
Zastanawiam się nad takimi 2-ma:
Sigma 17-35 EX DG czy Sigma 18-50 EX DC

Pozdrawiam

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
tamron 28-75/2.8

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
dtox napisał/a:
tamron 28-75/2.8

Do wnętrz??? Czasem (często) może być za wąsko...

ArturMaly - nie miałem do czynienia z tymi Sigmami. Dołącz do nich Pentaksa DA 16-45/4. Fakt, ciemniejszy (tylko o jedną działkę), ale ostry praktycznie od pełnej dziury.

Pozdrówka
Marucha

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
ArturMaly napisał/a:
Obiektyw ma być "uniwersalny" ale głównie do fotografowania ludzi, na różnorakich imprezach

uzywalem/uzywam do tego wlasnie kita 18-55 oraz 28-70/4ALL i:
- w kicie brakowalo mi swiatla (nie zawsze chcialem uzywac lampy, a z lampa kit byl rewelacyjny) - wymienilem na 20-35/2.8 tokiny, sigma 18-50/2.8 tez by tu mogla byc ok
- 28-70/4 - git z lampa czy bez (ostry od pelnej dziury), tylko jedno male ale: wszyskie szkla z tym zakresem ogniskowych (a wiec i tamron 28-75) sa imho na cyfrze w pomieszczeniach troche za waskie (przeklinalem to 28mm na kilku weselach itp), wiec bym sie sklanial ku czemus szerszemu na krotszym koncu (ja nosze zwykle oba wymienione szkla). oczywiscie duza zaleta dluzszych szkiel (koniec 70-75) jest mozliwosc wyciagniecia jakiejs twarzy z grupy itp - to sie imho tez przydaje)
pozdrawiam
kp

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
marucha napisał/a:

Do wnętrz??? Czasem (często) może być za wąsko...

to zaczekac na T 17-50/2.8 - jest rewelacyjny
do tego czasu robic KITem, bo w przypadku Pentaxa jest naprawde dobry.

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Kit wcale nie jest taki do niczego ! sam się mocno zdziwiłem jak zobaczyłem kalendarz formatu A3, do którego zdjęcia robione były kitowym obiektywem. Jest trochę ciemny, to fakt ale jeżeli to Tobie nie przeszkadza to bierz kita 18-55 i z czasem sam się zorientujesz co jeszcze dokupić.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Cytat
Cytat
Jaki obiektyw zamiast kitowego do k10d?
Uwielbiam Cię! Archiwum czytałeś?

Nie? To polecam.
Miło Cię widzieć na forum. Forum nasze, oprócz śmiechu, miłych uszczypliwości i spec_klimatu posiada wyszukiwarkę oraz googlarkę. Posiada też wielu userów, którzy pomagają nowicjuszom znaleźć dany temat. Tym razem nie dam im szansy. Zamykam temat, co - mam nadzieję - zmobilizuje Cię do zadania odpowiedniego zapytania cudownemu narzędziu linkowanemu na górnym pasku.

:-D :-B

Skocz do: