nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
własciwosci optyczne wynikajace z budowy obiektywu
czy jest ktos na forum kto potrafi mi w sposob przystepny wyjasnic dlaczego ostrosc na zdjeciu przydzielona zostala zakreslonym obszara?

Jest to obraz uzyskany obiektywem 70-200 2.8f canona - firma nie ma tu znaczenia, - budowa samego obiektywu - ma znaczenie, tamron, sigma, pentax - kazdy z tych producentow stosuje troche inna przyslone (listki) ale to ma wplyw tylko na bohen - wiec skad sie bierze ta ostrosc po lini prostej, a nie kregu?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ostrość jest na całej płaszczyźnie równoległej do obiektywu.
Ptaszek jest obiektem 3D - tak się złożyło, że oczko, partia skrzydełek i fragment ziemi znalazły się w jednej płaszczyźnie. Narysuj sobie rzut z góry tej scenki, to wszystko stanie się jasne.

Poza tym zauważ, że niedokładnie zakreśliłeś - na skraju po prawej ostrości prawie nie ma (to płaszczyzna znajdująca się za oczkiem i skrzydełkami)...

Nie rozumiem, jak sobie wyobrażasz "ostrość po kręgu" - o co chodzi?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pewnie chodzi o bohen kolisty, np. taki:

ands  Dołączył: 31 Paź 2007
dan, jeżeli miałeś na myśli chleb to bochen

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
ands napisał/a:
dan, jeżeli miałeś na myśli chleb to bochen

Powaga? :-P

Ciekawe co nightartist mial na mysli... :-D

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Samp z grubsza wytłumaczył o co biega. Ja tylko dodam, że na bokeh ma głównie wpływ układ optyczny. Przesłona również, ale najbardziej na kształt odblasków - o ile nie jest to obiektyw lustrzany ma się rozumieć. Co do tej ostrości kulistej, to domyślam się, że chodzi o pewną cechę obiektywów, gdzie zazwyczaj rzeczywiście strefa ostrości (lub jak niektórzy opisują "strefa głębi ostrości") jest zjawiskiem sferycznym. W niektórych obiektywach (np makro współpracujących z mieszkiem) udało się skorygować te zjawisko prawie do płaszczyzny. Ale naprawdę jest to dzielenie włosa na czworo i w praktyce nie ma znaczenia, podobnie jak nie dostrzegamy sferyczności naszej planety na codzień.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
co te święta robią z ludzi ;-)

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
lo jezu :/

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007

No właśnie...
Ale Kolega zadał pytanie, to musiałem walnąć epistołę, bo jeszcze pomyśli, że my tu ludzie niedouczone jakieś na tym forum... :mrgreen:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Bardzo ciekawy wątek. Trzeba śledzić po ilu postach będzie nadawał się wyłącznie do Hyde Parku i czym prędzej przenieść :mrgreen: . Już widzę, że chłopaki sobie pofolgują tutaj, a dziewczęta zaczną piszczeć z radości.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Choć obiektyw jakim zostało wykonane zdjęcie nie wskazuje mi na to (chyba, że są jakieś adaptery do tego) ale taki efekt uzyskuje wg reguły Scheimpfluga. W skrócie opisane jest to np. tutaj: klik, klik. Mędrkował nie będę, bo choćby na Wikipedii jest to dobrze opisane.
Mam nadzieję, że o to chodziło ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mkdexter napisał/a:
Mam nadzieję, że o to chodziło

Niestety, to nie byl obiektyw shift/tilt.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
alkos napisał/a:
Niestety, to nie byl obiektyw shift/tilt.

No właśnie się zastanawiałem czy zwykły obiektyw można wykorzystać do tego stosując jakiś adapter. nightartist skąd masz to zdjęcie? Może samego autora zapytamy? ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
zy zwykły obiektyw można wykorzystać do tego stosując jakiś adapter.

Mozna, ale nie kazdy i na 110% nie ten.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
tref napisał/a:
Bardzo ciekawy wątek.

Powtarzam, wszystko bierze się z tego, że ptaszek jest obiektem 3D.

Skocz do: