Arorx  Dołączył: 10 Paź 2007
SIGMA 70-200 f2.8 EX w PENTAXIE
Ma moze ktos zdanie na temat SIGMY 70-200f2.8 EX dla pentaxa? jak sie spisuje z K10 itp bo jestem na kupnie porzadnego zooma (portrety, zwierzatka etc.) Temat przerabiam od dosc dawna i biore pod uwage tez szklo SIGMA 100-300 f4 EX IF... ale to juz wiecej kasy i gorsze swiatlo ale ponoc rewelacja... Pentaxy raczej odpadaja bo dorwac jasnego zooma graniczy z cudem a ceny to juz nie powiem. Z góry dzieki.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Nieraz mialem podpieta ta sigme do mojej k10, wspolpracuje idealnie focilem troche na boisku, polowalem na kaczuchy itp... AF moim zdaniem rewelacja smiga jak opentany a ostra juz o 2,8 :) Troszke gorzej sie dzieje gdy dolaczymi tele 2x wtedy i AF i jakosc slabnie...
Osobiscie polecam do zwierzakow lecz do portretu szczeeeerze odradzam zestaw 2 kilo nie widzi mi sie nosic ;d po 30minutach focenia lapy mnie bolaly jak bym przerzucil 5ton wegla...

Licze sie z wyzsza waga calosci ale chyba inaczej sie da, cos za cos, a ta druga sigma jeszcze wieksza i ciezsza... dzieki

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Cytat
30minutach focenia lapy mnie bolaly jak bym przerzucil 5ton wegla...

No to marnie przy dwoch kilo :-P Sztanga w dlon i jedziemy, po dwoch tygodniach takie szkielko bedzie w Twoich rekach jak zabawka :-D

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Fakt cos za cos ale musze przyznac szklo naprawde super optycznie i zbudowane jest bardzo ale to bardzo solidnie :) jeszcze raz polecam.

dan napisał/a:
Cytat
30minutach focenia lapy mnie bolaly jak bym przerzucil 5ton wegla...

No to marnie przy dwoch kilo :-P Sztanga w dlon i jedziemy, po dwoch tygodniach takie szkielko bedzie w Twoich rekach jak zabawka :-D

Hehe zapomnialem dodac ze jest to szklo typowo dla pudziana ;d

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Arorx napisał/a:
Ma moze ktos zdanie na temat SIGMY 70-200f2.8 EX dla pentaxa?

super szklo warte swojej ceny, uzywam z DS-em (czyli z k10 powinno byc jeszcze lepiej) - zarowno ta jak i 100-300 sa bardzo szybkie (af) - maja chyba specyficzna konstrukcje mechaniczna - bardzo zwawo chodza.
igorkrupa napisał/a:
Troszke gorzej sie dzieje gdy dolaczymi tele 2x wtedy i AF i jakosc slabnie...

wtedy robi sie jakosc sigmy 70-300apo, od biedy ujdzie, znacznie lepiej z 1.4x np tamrona,
igorkrupa napisał/a:
Osobiscie polecam do zwierzakow lecz do portretu szczeeeerze odradzam zestaw 2 kilo nie widzi mi sie nosic ;d po 30minutach focenia lapy mnie bolaly jak bym przerzucil 5ton wegla...

slabys Wasc :mrgreen: , ale fakt 1.4kg+puszka - czujesz w ramionach i na szyi:), ale jakosc kompensuje. ps. 70-200 jest bardzo portretowa
Arorx napisał/a:
Licze sie z wyzsza waga calosci ale chyba inaczej sie da, cos za cos, a ta druga sigma jeszcze wieksza i ciezsza... dzieki

mniejsza jest prawie jak prl-owska butelka na mleko;], do tego wielgachny tulipan, przednia soczewa 77mm;]. tak na marginesie: do 70-200 przyzwyczaisz sie szybko, z ta wieksza moze byc srednio, ja jakos nie dalem rady;]
pozdrawiam
kp

moze warto poczekac na tamrona 70-200f2.8 czy nowego superzooma pentaxa z USM az tak mi sie nie spieszy a jak juz wydac kase to na cos co warto... choc sigma jest juz w dobrej cenie

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
Arorx, co bys nie kupił to sie pochwal na forum :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obiecuje... ;-)

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
3mam za słowo :-P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Arorx napisał/a:
moze warto poczekac na tamrona 70-200f2.8 czy nowego superzooma pentaxa z USM az tak mi sie nie spieszy a jak juz wydac kase to na cos co warto... choc sigma jest juz w dobrej cenie

o tamronie nie wypowiadam sie, ale o pentaxie w tym zakresie nie slyszalem (chyba ze mowa o tym ktory konczy sie na 250 i ma swiatlo 4ry), to chyba kolejny z rodziny DA - kiedy wyjdzie i w jakiej bedzie cenie?(taki 50-135/2.8 kosztuje 3tys, rewelacji cenowej po dluzszym szkle bym sie nie spodziewal)
ps. stara sigma apo jest sprawdzona i lepsza niz nowa z macro, ale sam zakup of coz kwestia potrzeb
pozdrawiam
kp

Sigma 100-300 f4 jest super tylko moze za wolna do portretu. No ale kolega Klimecki to mi namieszal mi w glowie, bo wydawalo by sie ze nowsza sigma EX macro powinna byc lepsza od starszej APO. Nawet gdzies czytalem ze ta nowa jest lepsza. Ktos jeszcze ma zdanie na ten temat? Bo ostatnio mialem okazje kupic APO za dobra kase ale stwierdzilem ze wole EX :-|

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Arorx napisał/a:
za wolna do portretu

:shock: jak to za wolna?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Arorx, obie wersje są EX. Starsza nie miała macro, nowsza ma.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Zdano napisał/a:
Arorx napisał/a:
za wolna do portretu

:shock: jak to za wolna?

To znaczy za ciemna. Kalka z angielskiego "too slow".

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
jaad75 napisał/a:
To znaczy za ciemna

Tak później pomyslałem ale tego określenia nie słyszałem już od bardzo dawna dlatego w pierwszej chwili skojarzyłem z AF.

Arorx napisał/a:
Sigma 100-300 f4 jest super tylko moze za wolna do portretu.

wolna w sensie ciemna i nie rozmyje tla? - na pelnej dziurze i oczko w dol bedzie ok, bez obaw
Arorx napisał/a:
No ale kolega Klimecki to mi namieszal mi w glowie, bo wydawalo by sie ze nowsza sigma EX macro powinna byc lepsza od starszej APO.

powinna, ale nie jest;]. poczytaj fora canoniarzy itp (spora rzesza C uzywa sigm z naciskiem na strsza). stara na pelnej dziurze i przymknieta o dzialke jest lepsza od pentaxowej fa200* (ostrosc, szczegoly). minus calej imprezy jest taki ze starej nieuzywanej raczej nie ustrzelisz, a ze to dobre zawodowe szklo, te z rynku wtornego bywaja ze sporym przebiegiem. co zas do nowej z makro: to i tak jest b.duza roznica jakosciowa w porownaniu do roznych ciemnych, amatorskich 70-300 apo itp, mozesz sie upewnic przekopujac troche flickr, pbase itp.
EX to nie oznaczenie poszczegolnego szkla, tylko umowne okreslenie dla wszystkich profesjonalnych szkiel sigmy (nie trzeszcza, nie zacinaja sie, chodza plynnie, maja fajne 'pluszowe' wykonczenie, lepsze mc, lepsze materialy ogolnie i dopracowana konstrukcje)

pozdrawiam
kp

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
klimecki_ napisał/a:
maja fajne 'pluszowe' wykonczenie

raczej zamszowe ;-)

EX -exclusive to rzecz jasna, tyle ze niektórzy sprzedawcy zeby je rozróznic starsza nazywaja APO a nowsza EX, podczas kiedy obie sa EX APO (to mnie zamotalo). Apropos slowa "wolna" jak napisal Jaad75 chodzi o przyjete okreslenie ciemnych obiektywów ( ang. slow) gdzie na max dziurze jest za ciemno (np f4 na max dziurze bedzie 1/45s a f2.8 przy tym samym swietle bedzie 1/90s czyli szybciej).

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Arorx napisał/a:
Apropos slowa "wolna" jak napisal Jaad75 chodzi o przyjete okreslenie ciemnych obiektywów ( ang. slow) gdzie na max dziurze jest za ciemno (np f4 na max dziurze bedzie 1/45s a f2.8 przy tym samym swietle bedzie 1/90s czyli szybciej).

Nie jestem pewien, czy fast/slow wiaze sie tu z dlugoscia czasow przy okreslonej przyslonie, ale nawet jesli, to nie ma zadnych powodow, zeby zastepowac w tym wypadku polskie odpowiedniki, czyli jasny/ciemny.

Nie kopiujmy bezsensownie wszystkich okreslen z angielskiego, bo jak widac powyzej generuje to zupelnie niepotrzebne zamieszanie i nieporozumienia.

Skocz do: