dan  Dołączył: 11 Sie 2006
  Odleglosc od obiektu w zaleznosci od ogniskowej
Elo,

Pytanie do matematykow/fizykow i innych madrych glow :-)

Czy znajac ogniskowa i pole widzenia obiektywu i majac dana wielkosc obiektu, da rade wyliczyc jak musi byc odleglosc od niego, zeby zmiescil sie w kadrze?

Przyklad:

Obiekt: prostopadloscian o wymiarach dl. 50cm, szer. 15cm, wys. 50cm.
Ogniskowa: 90mm
Pole widzenia: 27°

Jaka musi byc minimalna odleglosc od tego obiektu, zeby w calosci zmiescil sie w kadrze? :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niecałe 1,5m

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
dan napisał/a:
Jaka musi byc minimalna odleglosc od tego obiektu, zeby w calosci zmiescil sie w kadrze?

zabrzmiało jak zadanie na kolokwium :D
brrr ;-)

plwk napisał/a:
Niecałe 1,5m

Dzieki plwk!

Moglbys napisac jak to liczyles? Czy rozmiar matrycy APS-C, a tym samym crop wplywajacy na pole widzenia ma tu jakies znaczenie? Jesli tak, to czy uwzgledniles go w swoich obliczeniach?

Nie liczyłem tylko narysowałem. Nie uwzględniałem cropa. W stożek o kącie wierzchołkowym 13,5º musi się zmieścić przekątna najdłuższego boku i tak to sobie narysowałem. Widzę teraz, że uprościłem w związku z czym wynik nie jest poprawny bo w tym stożku musi się zmieścić klatka i dopiero w to trzeba wstawić obiekt.

Rozumiem, ciekawe czy istnieje na to jakis wzor.

Sposob na liczenie tej odleglosci jest mi niezbedny do wyliczen glebi ostrosci dla Tamrona 90mm.

Wzór jeśli nie istnieje to na pewno można go wyprowadzić. Jeśli nie jest to w terenie tylko w domu to zawsze można sobie wrzucić szkic w AutoCAD-a (lub coś podobnego) i wyjdzie bez liczenia.

Chyba taki model w jakims programie bylby najlepszy, bo we wzorze nie latwo jest pewnie uwzglednic to, ze sensor jest prostokatny, a wiec obiektyw ma na nim rozne pole widzenia w pionie i w poziomie... przynajmniej tak mi sie wydaje :roll:

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dla małego obrazka obiektyw o ogniskowej 100mm z odległości 10m rejestruje obraz o wielkości 2,4m x 3,6 m. Wiedząc o tym bez trudu możesz sobie policzyć jak to będzie dla innych ogniskowych, odległości, wielkości przedmiotów itd. Prawdopodobnie wystarczy Ci znajomość matematyki na poziomie 6 klasy szkoły podstawowej :mrgreen:
Zaraz zapewne znajdzie się ktoś kto napisze, że bedą nieznaczne różnice w wielkości pola prostokąta stanowiącego obszar "widzialny" przez obiektyw, zależne od odległości na jaką ustawiona jet ostrość. Tu już prawdopodobnie wiedza matematyczna na poziomie 6 klasy szkoły podstawowej nie wystarczy :mrgreen:

Marek napisał/a:
Dla małego obrazka obiektyw o ogniskowej 100mm z odległości 10m rejestruje obraz o wielkości 2,4m x 3,6 m.

O! Dzieki :-)

Czyli dla APS-C obiektyw o ogniskowej 100mm z odległosci 10m rejestruje obraz o wielkosci 2,35 x 1,57m :?: Jesli zmniejsze odleglosc dziesieciokrotnie, to rejestrowany obraz takze zmniejszy sie dziesieciokrotnie, tak? Czyli dla 100mm bedzie 23,5 x 15,7cm z odleglosci 1m. Hmmm... :roll:

No widzisz :!: Wiemy już że masz skończone przynajmniej 6 klas szkoły pdstawowej :mrgreen:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Wyprowadziłem kilka ciekawych wzorów ;-) Można sobie obliczyć odległość do obiektu albo potrzebną ogniskową. Tylko trzeba pamiętać żeby jednostki były takie same np. wszystko w cm. Ze wzoru w ramce można wyprowadzić inne - na wymiar obiektu czy rozmiar klatki/matrycy. Wzorki można stosować do obliczeń zakresu pion/poziom.

EDIT:
Mały błąd - nie sin tylko tg :oops: , ale ostateczne wzorki są ok.

DO_c  Dołączył: 17 Kwi 2007

michal5150, dzieki za poswiecony czas :-B
DO_c, nic lepszego mi nie trzeba! <yupi> :-B :-B :-B

[ Dodano: 2007-12-28, 15:58 ]
Marek napisał/a:
Wiemy już że masz skończone przynajmniej 6 klas szkoły pdstawowej

Ale ja tylko w pilke gralem w podstawowce :oops:

dan,
A mój WF-ista mawiał czasem w czasie gry np. w siatkówkę: to nie matematyka, tu trzeba myśleć! :mrgreen:

Marek napisał/a:
A mój WF-ista mawiał czasem w czasie gry np. w siatkówkę: to nie matematyka, tu trzeba myśleć!

Pewnie wpajaja im cos takiego na AWF-ie, bo moj WF-ista rzucal bardzo podobne teksty :mrgreen:

Powszechnie wiadomo przecież, że na AWF idą ci, którzy nie nadają się na inne kierunki studiów :-D Czy są tu jacyś nauczyciele WF-u :?: ;-)

Marek napisał/a:
Powszechnie wiadomo przecież, że na AWF idą ci, którzy nie nadają się na inne kierunki studiów

Jeden z gosci, ktory uczyl mnie WF-u na studiach, robi teraz doktorat 8-)

Nic już nie piszę więcej bo okaże się jeszcze, że prócz tego że robi doktorat to jeszcze ma pentaxa i zagląda na to forum :->

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
dan napisał/a:
Rozumiem, ciekawe czy istnieje na to jakis wzor.

Sposob na liczenie tej odleglosci jest mi niezbedny do wyliczen glebi ostrosci dla Tamrona 90mm.
Z kalkulatora, którego link podał DO_c takie obliczenia to pikuś. Jak format klatki jest np. 36x24 mm, ogniskowa 10 mm odległość 10 m to widziany jest przedmiot o wymiarach 36x24 m. Czyli wymiary klatki 36x24 mm trzeba pomnożyć przez odległość w metrach i podzielić przez ogniskową w milimetrach by otrzymać wielkość przedmiotu mieszczącego się w kadrze. Można ten wzór przekształcić np. rzeczywisty przedmiot zamknąć w prostokącie o proporcjach klatki (3:2) i dla tych wymiarów obliczyć odległość. Ciekawe jak obliczasz głębię ostrości, przecież takie obliczenia są bardziej skomplikowane?
Podam jeszcze przykładowe obliczenie odległości dla przedmiotu 50x15 cm i Tamrona 90:
Dla proporcji 3:2 trzeba wziąć pod uwagę dłuższy wymiar, czyli 50 cm = 0,5 m.
odległość=0,5xogniskowa/wymiar_klatki
gdzie należy podstawić dłuższy wymiar klatki w mm, np. 36 mm, czyli
odległość=0,5x90/36
odległość=1,25 m

Skocz do: