briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Ups, no to wyszedłem na laika. Sam się sobie dziwię, że tego pierścienia nie zauważyłem :shock: Albo inaczej, widziałem, ale zignorowałem i zapomniałem ;-) Mam od samego początku ustawioną przysłonę na "A" i reguluję ją pokrętłem na korpusie. Nie wpadłem na to, że można to robić za pomocą pierścienia. Pokornie biję się w pierś i oczywiście cofam to co pisałem poprzednio.

Vi.The.Q  Dołączył: 20 Paź 2007
briho, zdarza się i najlepszym, niestety jak to się mówi kosztem wygopdy rzeocza się wiele rzeczy, z pozoru niepotrebnych ;)

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
Po tym już średnio długim wątku widzę, że jak ktoś stoi przed wyborem Sigma a Tamron, dalej nic nie wie, myślę że to temat z cyklu nie wiem co kupić, Canona czy Nikona, który lepszy :-D etc. Pzdr.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
happypiotr, bo sprawa tak na prawdę jest dość prosta. Oba są dobre :mrgreen: żaden nie jest na tyle lepszy od drugiego (albo tez nikt tego jeszcze nie wykazał) by można było wyłonić zdecydowanego faworyta.
IMHO masz 600zł i nie ma siły byś uzbierał więcej kup Tamrona będziesz zadowolony. To dobre amatorskie szkło.

Masz 900 zł i denerwują Cię aberracje Tamrona kup Sigme :-)

Jeśli nie masz co najmniej 2500 nie masz innego wyboru chyba że Pentax 55-200 lżejszy ale plastikowy i krótszy :mrgreen:
Coś miłego dla każdego.

happypiotr, masz rację, ale jak temat zniknie, na bank ktoś przyjdzie napisze "cześć jestem nowy i zastanawiam się nad kupnem..." Może wartoby przykleić takie niektóre tematy kontrowersyjne tybu Sigma czy Tamaron, albo GX10 k10 czy k10 i szkła itp?

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
a co do DA 50-200 - fakt jest krotszy ale ma wazna ceche w porownaniu do SiT:
posiada zakresik 50-70, ktory czasami moze uratowac du.e.

ttb, fakt przyda się, jednakowoż da się żyć od 70 :) ludzie latają ze stałkami i jakoś im to nie przeszkadza. Wiadomo zawsze coś się przyda, Za to SiT mają też ceche ważną quasi makro ;)

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
ttb napisał/a:
a co do DA 50-200 - fakt jest krotszy ale ma wazna ceche w porownaniu do SiT:
posiada zakresik 50-70, ktory czasami moze uratowac du.e.

łatwiej jest podejść parę kroków niż się cofnąć gdy za plecami ściana.

wkt, a jak przed jest fosa z krokodylami? to co? :evilsmile:

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
awakqwq napisał/a:
Pentax 55-200 lżejszy ale plastikowy i krótszy

kwestia gustu. Sigma tęz nie jest doskonała pod względem wykonania.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
wkt napisał/a:
łatwiej jest podejść parę kroków niż się cofnąć gdy za plecami ściana

w myśl tego rozumowania dziura pomiędzy 55 a 70 nie stanowi problemu. Zawsze można podejść parę kroków i z kita na 55 mieć to co by się miało na 70. No a dalej jest już wspomniana Sigma czy Tamron a to zawsze 300 a nie 200!
Vi.The.Q napisał/a:
a jak przed jest fosa z krokodylami? to co?

w końcu jesteśmy diehardami :-B

sokolik  Dołączył: 21 Kwi 2006

A ja upierdliwie ponowię pytanie: czy komuś z Was udało się kupić tego Tamrona w pstryk.pl? Dobra, zapytam bardziej ogólnie: :lol: czy komukolwiek udało się już cokolwiek kupić w tymże, jak mniemam, zacnym sklepie? :mrgreen: Bo ja już trochę czekam... Co ciekawe: kasa, która była zablokowana na rachunku KK na poczet tej transakcji, dziś została odblokowana i po prostu wróciła na rachunek karty... Mam rozumieć, że to takie zakamuflowane "sorry, ale nici z zakupów u nas..."? W sumie nie muszę się aż tak narzucać... :)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
sokolik, u mnie jest "od ręki"
http://www.fotorimex.pl/p...0mm_f/4-5,6.htm

sokolik  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dobrze wiedzieć, dzięki za info :)

andmo  Dołączył: 25 Paź 2007
a jaki to programik takświetnie sobie radzi?

[ Dodano: 2007-10-27, 18:32 ]
miało być BRIHLO - a jaki programik takświetnie sobie radzi z efektami pod słńce przy Tamronie?

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
andmo napisał/a:
a jaki to programik takświetnie sobie radzi?

[ Dodano: 2007-10-27, 18:32 ]
miało być BRIHLO - a jaki programik takświetnie sobie radzi z efektami pod słńce przy Tamronie?

Jeśli to do mnie pytanie, to nie przypominam sobie, żebym pisał o programie, który wyeliminuje "efekty" ze zdjęć robionych pod słońce :-) Pisałem o programiku, który pomaga zlikwidować aberracje. Nazywa się TurboPhoto. Tutaj jest jego opis: http://www.fotografuj.pl/...ji_zdjec/id/528

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
zakupilem dzisiaj tego tamrona .... i z wieczornych testow focuschart wynika ze mam 2cm FF w swietle od zarowki.... czy jest nadzieja ze jutro w swietle dziennym FF bedzie mniejszy ?? mozecie sie pochwalic jak wyglada sprawa w waszych tamronach ?

foto dzisiejszego ksiezyca, 100% crop, f8 , 300mm

-----------------------------------------------------------------------

dobrze ze nie kupywalem przez internet bo w swietle dziennym bylo podobnie .... rano poszedlem wymienic na inna sztuke i jest teraz super.... z obiektywu jestem bardzo zadowolony i na moje potrzeby jest wystarczajaco ostry. Swiatlo f4 trzyma do 120mm f4,5 do 220mm czego chciec wiecej, nic tylko focic

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
No ciekawe, ciekawe :shock:
A w jakim formacie fociłeś? :-/
Czym obrabiałeś. jeśli to był RAW?\ :?:
Też kupiłem i na razie testuję, testuję, testuję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Z pobieżnych testów wynika że - że Irfan Viev daje lepsze rezultaty niż - SILKYPIX Developer Studio 2.9.
Jestem zdumiony bo uważałem ten program za jeden z najlepszych :-P

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
raw wywolany w PS cs3

Skocz do: