A więc do rzeczy. Schemat nieco skopiowany z optyczne.pl:
Budowa/ergonomia:
1. Fantastyczne wykonanie, dobre wykończenie, świetne materiały. Stanowczo wygrywa z Nikonem D80. Cenię sobie gumowane powierzchnie, umieszczenie pokręteł, przycisków - perfekcja. Aparat jest dość ciężki, ale dzięki temu czuje się, że ma się w rękach coś naprawdę porządnego. Z gripem jest jeszcze lepiej.
2. Ponoć bezkonkurencyjny wizjer (tu trudno mi z czymkolwiek porównywać, najwięcej doświadczenia miałem z EOS 350D). Mogę tylko powiedzieć, że jeden z moich wykładowców, rzeźbiarz i fotograf, wieloletni użytkownik Nikonów (F5, D100...) był nim oczarowany (i chyba nie była to zwykła uprzejmość).
Wady:
1. Dopracowałbym graficznie Menu, mogłoby być bardziej atrakcyjne i czytelne.
2. Dzisiejsze LCDy teraz mają lepsze parametry.
3. Wspomnę jeszcze kulturę pracy - aparat jest dość głośny (AF - o tym później, i trochę klapiące lustro, które konkurencji udaje się lepiej wytłumić)
Użytkowanie:
1. Świetnie rozwiązana obsługa czasów i przysłon. HyperProgram i HyperManual (Pentax chyba już wycofał się z tych nazw) to genialne rozwiązania. Shift programu, zielony przycisk, bardzo ułatwiaja pracę, są chyba bezkonkurencyjne. Dodatkowo można sobie predefiniować pokrętła (dzięki czemu np. tylne w Av odpowiada za przesłonę, a przednie za korektę ekspozycji). Cud, miód.
2. Bardzo ciekawe tryby Sv (preselekcji ISO) oraz TAv (automatyka ISO w danym zakresie) - szczerze, to z Sv korzystałem znacznie rzadziej. TAv jest super do równoczesnej kontroli głębi ostrości i czasu w słabym oświetleniu.
3. Fajnie że można trochę sobie spersonalizować aparat poprzez Custom Setting (jedna z 3 linii programu, krotność zooma przy playbacku, funkcje przycisku AF - np. super wygodne jest natychmiastowe odłączenie AF przy obiektywach z quick-shift focus system)
Wady:
1.guzikologia - brak szybkiego dostępu do WB, zdjęć seryjnych, czy samowyzwalacza (wchodzimy przez Fn i menu). To w ogóle dla mnie jedna z największych wad aparatu. [Co znaczy, że nie jest źle]
Balans bieli:
No cóż, trzeba używać z głową - tzn. najlepiej manual przy każdym cyklu zdjęciowym. Wówczas nie ma problemów. Fajna jest możliwość ustawienia, żeby po każdym włączeniu aparatu resetował się do AWB.
Dodatkowa wygodna możliwość dostrajania kalibratorkiem kolorów.
Rozdzielczość / jakość zdjęć:
Praktyka mówi: stanowczo RAW i nic więcej. Po prostu trzeba sobie kupić większą kartę. Ew. można robić jpg do podglądu.
(i tu szkoda że nie ma opcji RAW + mini .jpg prev)
RAWy są zawodowe, o jpg'ach nie będę wspominał.
Szumy:
Podobno jest nieźle - i tak chyba jest, choć moim zdaniem może być lepiej. Do ISO 400 jest dobrze. ISO 400-800 jeszcze akceptowalnie. Powyżej 800 kiepsko. Denerwuje czasem pojawiający się banding przy długich czasach (i nie mogę rozgryźć kiedy i dlaczego się pojawia).
Zakres tonalny / kolory:
Kolory dobrze oddane, bardzo neutralnie. Brak wpadek, wręcz rewelacja. Problem jedynie przy czerwieni (chyba standard) - jakaś taka mała rejestrowalna liczba półtonów.
Autofokus:
Bądźmy szczerzy: szybki, celny, głośny. Dzisiaj miałem przyjemność obejrzenia SMC-DA* 50-135 f/2.8 SDM - to już jest rewelacyjnie ciche, ale i wolniejsze. Cóż, Pentax odbiega od poziomu światowego pod względem kultury pracy AF - ale przyznać trzeba, że jest i tak ogromny postęp od czasu MZ-tek.
Wskutek liczby, rozmieszczenia i sposobu działania punktów AF, nie wpada mi do głowy używać aparatu inaczej niż z pomiarem w centralnym punkcie i przekadrowywać. To najpewniejsza i najwygodniesza metoda.
Shake Reduction:
Wydaje mi się trochę przereklamowany. Najbardziej jego zalety można odczuć stosując długie szkła, przy długich czasach. Drżenia rąk nie wyeliminuje.
Epilog:
K10D to jeden z najlepszych Pentax'ów w historii. Cóż - odbiega od topowych modeli Nikona czy Canona, ale to chyba efekt wieloletniej strategii producenta (odpuścił półkę profi-SLR, w zamian robiąc systemy 645 i 67). Największą słabością wobec systemów konkurencji jest moim zdaniem w tej chwili AF. Największą zaletą dostępność (przystępność) i cena optyki (oprócz tej profi, ale już sobie powiedzieliśmy, że profi to nie jest). Trzeba jednak nadmienić, że perspektywy są nad wyraz optymistyczne (wręcz najlepsze ze wszystkich producentów na rynku) - niedługo będziemy mieli nowe szkła SMC-DA* (oby kryły FF), na pewno ulepszany będzie autofocus. No i Pentax ma chyba największy potencjał innowacyjności i "zaskakiwalności" - czego jeszcze i kiedy się spodziewać, tego nikt nie wie.
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...