m@cias  Dołączył: 29 Paź 2007
zenitar +k10D
Witam
Interesuje mnie zakup jakiegoś szerokiego tanie kąta, ceny troche mnie zatkały,
ale znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/ite...v_do_k10_d.html
mam pytanie, czy ma ktoś jakieś sample zdjęć, zenitara z k10 ?
ciekawi mnie jaki uzyskam szeroki kąt, dużo większy niż kit 18-55 ?

Pozdrawiam

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Witaj,
Kąt bedzie owszem szerszy, ale za to beda zniekształcenia potworne bo to w końcu fisheye. Z efektow bedziesz prawie na pewno nie zadowolony bo ci wyjdzie takie nie wiadomo co- ani efekt rybiego oka nie bedzie pełny ze wzgledu na crop, ani zdjecia szerokokątne z tego za fajne nie wyjda. Reasumując- do kliszy czy FF- TAK, a do cyfranek z matryca APC-S (k10, k100 i wszystkie inne cyfrowki pentaxa i samsunga)- NIE

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Wrócił mój temat -Zenitar.
m@cias, wpisz do wyszukiwarki "zenitar" a dowiesz się wszystkiego - sampli, opinii, uwag na co zwrócić uwagę kupując, o tym, że jest to rybie oko, a nie tylko zwykły szeroki kąt oraz o innych aspektach tego szkła.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
UWAGA!! JA się nie znam, nie mam ządnego doświadczenia w tej kategorii. Sam odpowiadasz za to co przeczytasz i jak to zrozumiesz ;P NAPRAWDĘ

16mm a 18 to zawsze coś ale za 500 zł warto?

Koniec Uwaga.

do architektury wg mnie to on się średnio nadaje.

Gringo napisał/a:
Reasumując- do kliszy czy FF- TAK, a do cyfranek z matryca APC-S (k10, k100 i wszystkie inne cyfrowki pentaxa i samsunga)- NIE
Nie prawda. Nadal fajnie gnie po rogach. Zresztą zaraz dam sampelek :)

edit:
Widać także pracę pod światło. Z DSa jeszcze te foty.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Weź pod uwagę, że zenitar jest szkłem przeznaczonym raczej do "normalnych" aparatów, kit 18-55 jest przeznaczony dla cyfrówek.
Co to oznacza?
Zenitar to fish-eye, gnie perspektywę i jako normalny szeroki kąt jego zastosowanie jest co najmniej dyskusyjne... Poza tym wcale nie tak szeroko wychodzi np. z k10D - ekwiwalent 24 mm... różnica między matrycą, a wielkością klatki na kliszy.
Kit 18-55 rzeczywiście daje 18-55 w cyfrówkach, więc... wychodzi na to że jest mimo wszystko szerszy.

[edit]

Wyprzedzony zostałem. ;-) Wszystko przez tą niezborność myśli przeziębieniową.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
tref, no jak wiesz jak i do czego go wykorzystać to TAK. Dla poszerzenia kata widzenia i jako rozszerzenie kita NIE

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
tref, mam pytanko do pierwszego zdjęcia.
czy dziewczyna siedząca (ta po lewej) na ławce to znajoma tobie osoba??

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
grohu napisał/a:
zy dziewczyna siedząca (ta po lewej) na ławce to znajoma tobie osoba??

eee, pewnie z biodra robił .... albo miał aparat pod płaszczem 8-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tref napisał/a:
Widać także pracę pod światło. Z DSa jeszcze te foty.

Bardzo niezłe to pierwsze... pszczółka... ;-)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
zaroowka napisał/a:
Kit 18-55 rzeczywiście daje 18-55 w cyfrówkach, więc... wychodzi na to że jest mimo wszystko szerszy.

:shock: :shock: :shock:
Chyba muszę się napić, bo jeśli to prawda, to całe moje dotychczasowe spojrzenie na świat było tak wypaczone jak linie proste w obiektywie Trefa :-D

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
zaroowka, prawie nic z tego co napisales nie jest prawda:)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
zaroowka, przeczytaj to co napisałeś bo napisałeś bzdurę.

18-55 na cyfrze to około 28-82,5 za cholerę nie jest szerszy od Zenitara 16mm na cyfrze jak pisałeś około 24mm

[ Dodano: 2007-12-30, 14:13 ]
MvA, byłeś szybszy :P

frisky  Dołączył: 04 Gru 2007
Przeliczanie na cropie ogniskowych rybiego oka jak normalnych obiektywow to BŁĄD. Rybie oko ma inne odwzorowanie i lepiej posłużyć się kątem widzenia. Ten Zenitar 2.8/16mm na normalnej klatce ma kąt widzenia 180 stopni. Po założeniu na Pentaxa K10 kąt widzenia maleje do ok. 105 stopni. A żeby uzyskać 105 stopni z normalnego obiektywu to trzeba by założyć np. Sigmę 10-20 i ustawić ją na 10mm. Tak więc jeżeli ktoś koniecznie chce się posługiwać milimetrami ogniskowej a nie kątem widzenia, to prawidłowe stwierdzenie brzmi, że ZENTIAR 16MM DA NA CYFRZE TAKI KĄT WIDZENIA JAK NORMALNY OBIEKTYW 10MM.

Jeżeli się już na to wpadnie, to cena 400-500 zł za Zenitara staje się atrakcyjna, bo te krzywizny można dość łatwo niwelować softwarowo, np Rectfishem.

Mariusz

PS. A odnosząc się do głównego pytania wątku. Tak, kąt widzenia będzie DUŻO większy niż kit (105 v. 75 stopni)

-------

W torbie: Pentax, 50/1.4, 50/1.7, 135/3.5, 16/2.8 fisheye, 70-300/4-5.6, 18-55/4-5.6

frisky, mimo wszystko, gięcie fiszajki jest większe niż sigmy 10-20 na 10mm. Znacznie większe!

No jest większe, bo za to odpowiada właśnie inne odwzorowanie. Na tym polega dylemat: zaokrąglone 105 stopni za 400 pln, czy prostsze linie za 2000 pln.

A przy okazji, zdjecie z tego Zenitara, na K100DS. Bez żadnej obróbki. Widac, że jak rybie ustawisz równo do horyzontu, to i krzywizn nie ma (Dunaj sam skreca :-)

Mariusz

PS. (Więcej o odwzorowaniach i szerokich kątach na optyczne.pl)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
frisky, odwzorowanie nie ma tutaj większego znaczenia. Sigma 10-20, tak jak wszystkie inne normalne szerokokątne obiektywy ma, lepiej lub gorzej, skorygowaną dystorsję (w rzeczonej Sigmie ta dystorsja, jeśli wierzyć testom, jest skorygowana bardzo dobrze). Obiektywy typu rybie oko z założenia nie korygują dystorsji i dlatego są to obiektywy do zadań specjalnych. Linie zawsze będą zakrzywione i to jest całym smaczkiem tych szkiełek. Umiejętnie zastosowane mogą dać niepowterzalne rezultaty, próbkę masz zresztą na fotkach Trefa.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Mea Culpa!
Niniejszym posypuję głowę popiołem i idę się ubiczować... ;-)

A na serio to chyba przez to przeziębienie myśleć nie mogę... i coś pop****łem.

A tak przy okazji Zaroowka. Milo spotkac kolege skoczka :-)

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
Żaba napisał/a:
MvA, byłeś szybszy :P
O 1,5h :P

Skocz do: