H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Flektogon 2.4/35, Takumar 2/35.
jak w temacie.
możecie coś napisać o tych obiektywach?

Fotonastroje  Dołączył: 28 Lis 2007
Na przyklad co Ci napisac? mam tylko flektogona wiec nie porownam ale moge pstryknac fotki jak chcesz?

Zadaj pytanie.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
H.M., ja mogę! Flektogon zaczyna się na "F", a Takumar na "T". Mają ogniskową ok. 35mm. Fanie, nie? To dalej: Flektogony były robione przez fabryki Carla Zeissa w Jenie. I miały powłoki odblaskowe. Takumary zaś tłukł Pentax Asahi.
Choć w zasadzie, to mógłbym zacząć od tego, że te obiektywy służą do robienia zdjęć lustrzankami małoobrazkowymi... No dobra - więcej tej pisaniny potrzebujesz, czy te kilka linijek styka? :-P

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: Flektogon 2.4/35, Takumar 2/35.
H.M. napisał/a:
jak w temacie.
możecie coś napisać o tych obiektywach?

hmm.. a może to, że po cropie odpowiadają mniej-więcej standardowi małoobrazkowemu? ;)
Mam flektogona i mogę powiedzieć tyle, że ma bardzo fajny kontrast i ostrość, ale rzadko go używam. Jakoś wolę 28mm.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
wszyscy wiedzą dokładnie o co chodzi, a udają głupa, że pytającemu chodzi o cokolwiek na ten temat :roll: . Wiadomo, że pytanie lakoniczne a praktycznie jego brak jednakowoż przecież wiadomo, że pytającemy chodzi o porównanie tych dwóch obiektywów pod wzdlędem fotograficznym - prosto tak jak zadane pytanie :roll:

To ja dalej po swojemu :)
Jak nie wiem o co pytasz to trudno pisac.

Mam jeden z nich i moge cos pstryknac na zyczenie. Jakos wole sample od opisow a trzeba pewnie znalezc kogos kto pracowal jednym i drugim i tyle.
Flektagon bardzo mily w uzyciu. maly poreczny ostry ok f4 calkiem calkiem. Na 2.4 uzywam tez i chwale sobie.

Na przyslonie okolo 8-11 daje mi wykorzystanie w pelni zalet matrycy. Rozroznia szczegoly niemal do wielkosci jednego pixela czyli maxik z mojego aparatu. Jak robie jakies testy to wlasnie nim uwazajac go za moj obiektyw referencyjny w torbie.

Dla mnie sama frajda nim pracowac.
zdjecia z niego sa tutaj

www.usmiech.pl/galeria_spacer bez korekt tylko wywolanie

Najnowsze tez wylacznie flektagon są testem swiatla zastanego i nowej matowki z klinem (z forum wlasnie) Oczywiscie wieksosc ISo 1600

www.usmiech.pl/galeria_domowe drobna obrobka cery na czole i udach oraz na kilku usunalem drobne elementy tla. Ogolnie zdjecia nie rasowane zbytnio. Sluze oryginalnymi samplami.

Ciemno bylo bo to juz popoludnie wiec cala sesja jest na f2.4 za wyjatkien zdjec z blyskiem (tez bez studyjnych lamp i prasolek tylko lampka reporterska w sufit i o sciany) wtedy bylo iso nizsze i przyslona kolo 8 ale glowy nie dam ktore ile

Poza ekstremalnymi ciemnymi miejscami w kątach pokoju dalo sie ustawic ostrosc na tej matowce sprawnie. Celownik mam lusterka oczywiscie w Samsungu.
Odpowiednik K100 mniej wiecej.

Zdecydowanie moge Flektagona polecic. Uzywam go tez jako makro razem z tele-makro konwerterem

Ja tez sie przylaczam do pytania z watku. Moze ktos ma do pokazania fotki z takumara? na otwartej przyslonie no i tak kolo F4 F8

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Fotonastroje napisał/a:

Na przyslonie okolo 8-11 daje mi wykorzystanie w pelni zalet matrycy.

Jak go uzywalem jeszcze z analogiem to mialem podobne wrazenie tylko ze z ziarnem ilforda fp4 ;) naprawde ostre to szklo

[nooo, da się coś napisać?? da ... bo przecie i tak wiadomo, że o coś takiego mniej więcej pytającemu zapewne chodziło chociaż nie wyraził tego w sposób dosłowny 8-) ]

OK to co z takumarem?
Moze zapytac na forum pentaxa skoro tutaj jest fanklub Zeissa ;-)
Sa jakies takumary w Wachocku?

ostatnie takumary zabrało wojsko jak Niemce przez Wąchock szli :shock:

Fotonastroje,
Cytat
Jak nie wiem o co pytasz to trudno pisac.

Pytałem dokładnie o to o co pytałem, Czyli o obiektywy. Nie bardzo rozumiem zastrzeżenia, co do mojego pytania. Skoro odpowiedziałeś - za co bardzo Ci dziękuje - to znaczy, że pytanie było zrozumiałe.

Dla tych, którym trzeba konkretniej, duże :-B i jeszcze raz.

Obiektywy służą mi do robienia zdjęć, interesują mnie właściwości optyczne, specyficzne zachowanie dla różnych wartości przysłony, zachowanie pod światło itp. itd.

mam nadzieje, że moje pytanie jest teraz zrozumiałe.

dzięki za odpowiedzi.

H.M. napisał/a:
Nie bardzo rozumiem zastrzeżenia, co do mojego pytania.
bo widzisz - niby wiadomo (w domyśle) o co Ci chodziło, ale jednak warto zadawać na starcie bardziej konkretne pytania typu właśnie np."interesują mnie właściwości optyczne, specyficzne zachowanie dla różnych wartości przysłony, zachowanie pod światło itp. itd. - warto takie coś napisać w pierwszym poście :!:

sołtys, OK.
BTW: miałem przed świętami tego Takumara w ręce, ale miał tylną soczewke zafarbowaną na żółóto, doczytałem, że to częsta zmora Takumarów. One wszystkie tak mają, czy tylko niektóre?

Jak chodzi o kontrast barwy bokeh to dla mnie mniej wazne i sie nie wczuwalem.

Pod swiatlo wypada zadowalajaco. To znaczy pewnie obiektyw jest dobry ale ja mam zwyczaj znecac sie nad obiektywami wlasnie pod swiatlo.... Zwykle sa jakies bliki na zdjeciach ale to ja mam takie cos hihi a nie obiektyw. Jak nie ma bardzo silnego zrodla swiatla w kadrze to jest ok.
Oczywiscie mówie o zdjeciach bez filtra i najlepiej z oslona przeciwsloneczna.

Ogolnie polecam.
Porownanie mam tylko z Pentaconem staloogniskowym 50mm i Flektagon jest lapszy.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Niektóre. Te które mają tylną soczewkę ze specjalnego szkła, takiego z promieniotwórczymi dodatkami. Mi sobiście ta zółć nie przeszkadza, da się skorygować. Przede wszystkim jest to bardzo dobry obiektyw, jeżeli chodzi o układ optyczny. Osiem soczewek, ładny kontrast, dość jasny, w cenie. I wart tej ceny...

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Flektogona warto brać w wersji MC, Takumara SMC.

O rozdzielczości obrazu nie będę tu pisał, może dorzucę parę słów o zachowaniu pod światło.

Flektogon - spadek kontastu oczywiście zauważalny, ale niezbyt duży i IMHO do zaakceptowania, flarowanie widoczne, ale najcześciej jeden blik, łatwy do opanowania.
Plusem tego szkła jest dość przewidywalne zachowanie pod światlo.

Takumar - lepsze powłoki, mniejszy spadek kontrastu, ale z kontrolą gorzej,
czasem na zdjęciu pojawiają się kolorowe bliki, których byśmy nie chcieli.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mam 2 takumary. 35/ 3,5 i 35/2. Zrobie testy i podam sampelki Oczywiscie sa to modele z pelnym napisem Super multi coated.

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
to dokladajac do tematu-ktory ma lepsza rozdzielcznosc, badz gdzie znalezc takie informacje?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
No i sample bardzo chętnie byśmy zarówno też zobaczyli...

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
SMC Tak 28/3.5 jak widac w stopce pare dni temu wszedl na stan.Poprobowalem troche i po raz pierwszy jestem naprawde zadowolony z zakupu.Jest mieciutki a zarazem ostry, pieknie konrastowy- po prostu soczysty.Mieciutki do 8-ki, potem pokazuje pazurki.Bardzo ladna rozdzielcznosc.

Skocz do: