Yanoosh  Dołączył: 02 Gru 2007
piter1984 napisał/a:
przesyłka + pewnie z 1-2 tygodnie :-/

Spoko, ja to będę musiał jakoś przeżyć, właśnie jutro rozpoczynam całą _procedurę_ - tel do serwisu i może uda mi się jeszcze jutro wysłać ;-)

A propos.. Czy macie jakieś doświadczenia, sugestie co do bezpiecznego wysyłania sprzętu do serwisu ? Czy można liczyć na Pocztę Polską czy lepiej zaangażować do tego kuryjera :?:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Yanoosh, Przesyłka ubezpieczona pocztą wyjdzie porównywalnie jak kurier, a pewność u kurierów troszkę większa ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Yanoosh napisał/a:
Czy macie jakieś doświadczenia, sugestie co do bezpiecznego wysyłania sprzętu do serwisu ?
Jeżeli jest z polskiej dystrybucji, to zdaje się, serwis płaci za kuriera. Zapytaj się Apollo.

[ Dodano: 2008-01-01, 20:25 ]
siwyyy77 napisał/a:
a pewność u kurierów troszkę większa ;-)
Nie jestem tego pewien. Troche czytałem na innych forach o wpadkach kurierskich.

argawen napisał/a:
Yanoosh napisał/a:
Czy macie jakieś doświadczenia, sugestie co do bezpiecznego wysyłania sprzętu do serwisu ?
Jeżeli jest z polskiej dystrybucji, to zdaje się, serwis płaci za kuriera. Zapytaj się Apollo.

argawen, niestety nie, sprzęt - z racji korzystnego kursu $ - przyleciał zza wielkiej wody i już pogodziłem się z tym, że poniosę koszt przesyłki do serwisu :-/
A serwis odeśle mi po naprawie na swój koszt (mają umowę z DHL-em) - to są informacje z przedświątecznego maila...

[ Dodano: 2008-01-01, 20:39 ]
siwyyy77 napisał/a:
Nie jestem tego pewien. Troche czytałem na innych forach o wpadkach kurierskich.

Z jakiego okresu pochodzą te wieści i jakich kuryjerów dotyczą (czytaj: kogo się wystrzegać) :?:

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
wystrzegac sie trzeba przede wszystkim DHL i Pocztex- te dwa maja chyba najgorsza reputację. Ja polecam Stolica i TNT

Gringo napisał/a:
wystrzegac sie trzeba przede wszystkim DHL i Pocztex- te dwa maja chyba najgorsza reputację. Ja polecam Stolica i TNT

WIELKIE dzięki Gringo, właśnie pożegnałem kuryjera z UPSa (Stolica = UPS), szybka i miła obsługa oraz zapewnienie, że na jutro dojdzie (ok. 400km) :-)
Z Apollo też była miła rozmowa... Idzie na lepsze :-P

argawen napisał/a:
siwyyy77 napisał/a:
a pewność u kurierów troszkę większa

Jednak watościowy sprzęt wolałbym wysłać kurierem, nawet nie chodzi o cena ale szybciej załatwiane są reklamacje, w przypadku PP musisz czekać 14 dni na wszczęcie procedury reklamacyjnej w przypadku kurierów chyba szybciej...

Sporo wpadek kurierzy mieli w okresie przedświątecznym, ze względu na różnego rodzaju zakupy w sklepach internetowych, sporo opuźnień itp. ale PP też priorytety miała co ponad dwa tygodnie szły.

Yanoosh, Nie mnie zacytowałeś tylko właśnie argawen'a,

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Yanoosh napisał/a:
właśnie pożegnałem kuryjera z UPSa (Stolica = UPS), szybka i miła obsługa oraz zapewnienie
To dobrze, że nie zawoziłeś paczki osobiście, bo jeśli chodzi o kurierów UPSu, są przemili, ale jeśli pojedzie sie przed godziną 18.00 do sortowni , to aż ciarki chodzą po skórze, wielkie przeżycie traumatyczne, oj wielkie... wiem z autopsji.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Yanoosh napisał/a:
Stolica = UPS

:shock: :shock: :shock:
Siódemka=Stolica to wiem, ale żeby UPS przejął Stlolicę/Siódemkę nie słyszałem

marucha, Ja wprost przeciwnie... to że UPS przejął/połączył się ze stolicą to już dość dawno.

W tego co mi wiadomo to siódemka sobie funkcjonuje sama :roll:

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
E tam pieprzycie ja jak wysylam wartosciowe rzeczy to tylko DHL i Stolica ostatnio w obydwie strony aparat do serwisu polecial DHL'em i wszystko bylo git. Co smieszne przed moim domem w ten sam dzien zawitalo autko z firmy kurierskiej GLS i z przykroscia patrzylem na to jak pol dnia meczyli sie ze zmiana kola po czym przyjechala inna ciezarowka i zabrala czesc wysylek...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
No to ja podziele sie doswiadczeniem z pracy.

DHL odebral przesylke, nie dostarczyl jej z sobie tylko znanych powodow, zwrocil ja po kilku dniach zniszczona. Chcielismy zglosic reklamacje, to powiedzieli, ze musza przyslac kogos. Nie przyslali mimo wielu telefonow. Za to przyslali fakture obciazajaca nas kosztami transportu, a ktore mial zaplacic odbiorca przesylki (tak bylo na liscie przewozowym wpisane).

Po tej calej akcji, dowiedzialem sie jaki burdel panuje w tej firmie. Nigdy wiecej.

igorkrupa napisał/a:
E tam pieprzycie

W sensie, nie mamy racji :roll: :-/
A wpadka może się trafić kazdemu ;-) więc takie generalizowanie to o kant d... rozbić 8-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
igorkrupa napisał/a:
E tam pieprzycie

Ja bym uważał na słowa na twoim miejscu.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
igorkrupa, :evil:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Generalnie wybór firmy kurierskiej nie ma chyba większego znaczenia. O każdym z graczy na rynku można przeczytać +/- tyle samo opinii pozytywnych co i negatywnych.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
i oto jak rozmowa przerodziła nam się w problematykę spedycyjną :-P

dyptam napisał/a:
Yanoosh napisał/a:
właśnie pożegnałem kuryjera z UPSa (Stolica = UPS), szybka i miła obsługa oraz zapewnienie
To dobrze, że nie zawoziłeś paczki osobiście, bo jeśli chodzi o kurierów UPSu, są przemili, ale jeśli pojedzie sie przed godziną 18.00 do sortowni , to aż ciarki chodzą po skórze, wielkie przeżycie traumatyczne, oj wielkie... wiem z autopsji.

:evil: nie straszcie mnie lepiej bo w jedną stronę sprzęt pojechał UPSem a ma wrócić DHLem (Apollo jest z nimi w "układzie" :-P )
Żyję nadzieją, że wszystko jednak zakończy się hepi endem :roll:

Jak odbiorę to podzielę się wrażeniami...

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Jeśli chodzi o firmy kurierskie, to na okrągło współpracuję z UPS od 10 lat i polecam; było nieco problemów zaraz po tym, jak UPS kupił Stolicę - łączyli się, przenosili placówki i przez to, że działali niby razem, niby osobno, kurierzy jednej firmy różnili się od tych z drugiej....słowem powalczyliśmy dość ostro z nimi, ale to było na przełomie 2006 i 2007. Teraz od dawna znowu jest super i nie mam żadnych złych doświadczeń. No, może poza wizytami w sortowni, ale znam paru kurierów, więc mam możliwości omijać ich biuro. Moimi klientami z kolei są placówki TNT i GLS więc trochę je znam "od środka". O TNT nic złego nie mogę powiedzieć, natomiast w GLS-ie zawsze męczy mnie nieco brud i kurz w ich sortowniach.
Jeśli bym miał polecać, to UPS i TNT, a także Kuehne und Nagel - Ci wożą nam zagraniczne.

:-)
Nieprawdopodobne :!: UPS odebrał ode mnie przesyłkę wczoraj w godz. południowych i teraz otrzymałem co prawda informację ale przesyłka została dostarczona dzisiaj ok. godz. 10 rano. Ciekaw jestem w jakim stanie dotarła :roll:
Jutro będę dzwonił do Apollo :)

Skocz do: