grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
Potrzebuje podzielić łącze internetowe.
witam, jak w temacie. problem polega na tym, że dostawca internetu, dostarcza na konkretne komputery, tzn spisuje adres mac karty sieciowej i zawsze jak podpinam nowy komputer to muszę przepisywać ten adres.
no i sprawa wygląda tak, że potrzebuje router wifi, w którym będę mógł wpisać ten adres Mac, a dostwca nie zauważy, że więcej komputerów na nim śmiga.

Jeśli ktoś się zna na tym, lub ma podobne rozwiązanie w domu, prosze o linka do takiego routera.(szukam najtańszego rozwiązania)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
grohu napisał/a:
w którym będę mógł wpisać ten adres Mac, a dostwca nie zauważy

Znaczy się, chcesz płacić za jeden komputer, a podpiąć więcej? Nieładnie... ;-)

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Np. używanego Linksysa WRT54G, powinien być dostępny w cenie ok. 100 PLN, na Allegro jest obecnie jeden interesujący:
http://www.allegro.pl/ite...outer_bcm_.html
w tej wersji można bez problemu podłożyć inny firmware, np. Tomato - będziesz bardzo zadowolony.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
Nieładnie...
eeee tam.... w ramach jenego gospodarstwa domowego zwykle jest dozwolone :evilsmile:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Prawie kazdy router to ma. Wszystkie routery domowe kosztuje mniej wiecej tyle samo +/- 50 zl. Najtanszy jest dlink i netgear. Uzywam w tej chwili Dlink DI 524 i jest w miare OK. Wczesniej mialem Netgear WGR614 i tez bylo w miare OK, chociaz ten mial duzo lepszy sygnal - za to niemilosiernie sie grzal i trzeba go bylo restartowac dwa razy na miesiac, a dlinka trzeba raz ;-)

Gdybym mial jeszcze raz kupowac, to bym troche dolozyl i kupilbym jednak Linksysa - doswiadczenie wlasne i znajomych adminow to podopowiada. Na poczatku chcialem tez uzywac peceta na wifi, ale w koncu sie poddalem i pociagnalem kabel - dwie sciany dla dlinka to zdecydowanie za duzo. Niby mozna dokupic antenke, ale to i tak jest polsrodek. Laptop natomiast jakos sobie radzi, bo ma wieksza powierzchniowo antene.

Jesli zdecydujesz sie na dlinka, to tam klonowanie jest troche upierdliwe, bo formularz do klonowania jest tylko w opcji 'automatyczna konfiguracja dostawcy'. Jak przelaczysz na opcje manualna, to okienko znika.

Tylko jak juz kupisz ten router, zabezpiecz sie, najepiej na WPA, zeby ci jakos domorosly haker z sadziedztwa nie kradl pasma, lub nie daj boze nabruzdzil w kompach.

pozdrawiam

dz.

PiotrR napisał/a:
Znaczy się, chcesz płacić za jeden komputer, a podpiąć więcej? Nieładnie... ;-)

nie po prostu chce płacić za udostępnienie łącza o danej prędkości ;-)
2 razy 512kb/55pln za miecha :-(
1024kb/s na jednego kompa 60pln

Z tym, że jeden komp tylko jest podłączany jak współkokator jest w domu, a rzadko bywa.

zorzyk napisał/a:
eeee tam.... w ramach jenego gospodarstwa domowego zwykle jest dozwole

Zależy. Jeśli w umowie z dostawcą ma napisane, że płaci za podłączenie do sieci jednego komputera, to jednak nie. Ja kiedyś taką sieć miałem, jak się musiałem na chwilę wyprowadzić od siebie. Za drugi komputer dopłacałem połowę stawki.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
eeee tam.... w ramach jenego gospodarstwa domowego zwykle jest dozwole

Niestety nie w każdej sieci. W mojej płaci się od ilości podpiętych komputerów, za 2-gi dopłaca się 10, powyżej dwóch za każdy dodatkowy 50.

plwk napisał/a:
Niestety nie w każdej sieci

niestety dlatego trzeba sobie radzić, za dużo płace, nawet TP jest tańsza.

grohu napisał/a:
nawet TP jest tańsza.

Jeśli chcesz podłączać więcej komputerów, to rzeczywiście, bo tu nie zabraniają.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja mam coś takiego co występuje pod nazwą Black Box , chociaz mój jest bialy.... I działa... Ma klonowanie, nie wiesza się ot siedzi w kącie i działa. A telefon znajduje sieć na piętrze, strop i dwie ściany po drodze.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
potwierdzam BlackBox`a mam od 2 lat nie grzeje się czasem zapominam o nim przez kilka tygodni a on nie marudzi ;-) no i jadę na nie firmowym sofcie

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Mam Linksysa. Oczywiscie posiada opcje klonowania adresu MAC. Zdarzylo mi sie, ze musialem mu odlaczyc faze :mrgreen: , bo sie zawieszal (jakies 2~3 razy). Moze to tylko felerny model.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A w czym jest problem. Przecież dostawca nie może Ci zabronić korzystania z sieci przez WiFi. I nie musi wiedzieć, że korzysta z tego więcej niż jeden komputer.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
To zależy w sumie od umowy z dostawcą, chociaż zupełnie nie rozumiem dlaczego dostawca miałby w jakiś sposób decydować na którym kompie mogę korzystać z sieci? To cuchnie jakąś paranoją jak licencje od "Małejmiętkiej" firmy...
Aż muszę poszukać swojej umowy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Arti napisał/a:
nie rozumiem dlaczego dostawca miałby w jakiś sposób decydować na którym kompie mogę korzystać z sieci?

Na którym kompie nie, ale na ilu równocześnie :?:

Arti napisał/a:
dlaczego dostawca miałby w jakiś sposób decydować na którym kompie mogę korzystać z sieci?

Wyłącznie dlatego, że tak się z nim umówiłeś (jeśli oczywiście masz taką umowę). No wiesz, to tak jakbyś wynajął sobie miejsce parkingowe dla swojego jednego samochodu (mając w umowie zapisane, że to samochód o takim a takim numerze), a potem zastanawiał się, dlaczego parkingowy ma decydować o tym, czy zostawiasz tam samochód swój, brata, czy kolegi.
Różnica między Małomiętką firmą a dostawcami jest taka, że ta pierwsza ma na pewnych polach dość mocny monopol i użytkownik nie ma wyboru. A jak nie podoba Ci się to, jak Cię traktuje dostawca internetu, to na ogół masz dostawców alternatywnych.

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Tak jak któryś przedmówca napisał Linksys WRT54GC (nowy około 150zł) - sprzęt Cisco jest to najwyższa półka i śmiało można go polecać. Już wiele sprzętu przeszło mi przez ręce domowego i do ambitniejszych celów, i tylko Cisco nie robił psikusów. Inne (i te tańsze) także są OK, ale czasami lubią wypadać porty, chwilowo gubić połączenia lub się wieszać :-B Takie moje zdanie wyrobione kilkuletnim doświadczeniem.

Ostatnie zdanie wykasowałem. za to że było w niesmaku to przepraszam i :-B

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Uzupełniając - jeśli byś decydował się na Linksysa, to warto na ten temat najpierw trochę poczytać - jest/było wiele różnych modeli różniących się budową i możliwościami.
Polecam
http://en.wikipedia.org/wiki/Linksys
http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

godne uwagi są zwłaszcza te oparte na chipsecie Broadcom'a, bez zredukowanego RAMu i flasha (jak np. ten z aukcji podawanej przeze mnie we wcześniejszym linku). Bez problemu wrzucisz tam taki system jaki będzie się Tobie podobał - a jest ich trochę do wyboru:
http://www.pcworld.pl/news/103368.html

Sam z powodzeniem używam WRT54GS już trzeci rok i właściwie zapominam, że go mam :lol:
A co do kwestii etycznych - nie wiem po co wogóle podnosić ten temat, nawet jeśli umowa mówi o jednym komputerze, zwykle nie ma żadnych ograniczeń, abyśmy za każdym razem podłączali INNY komputer - upierdliwa jest jedynie procedura podmiany MACa w DHCP (legalna - udostępniona przez dostawcę) i zwykle tylko dlatego stosuje się jego klonowanie na routerze. I tak w danym momencie pracuję tylko na jednym komputerze.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Wszystko to kwestia interpretacji, ja proponuję przyjąć taką, że do sieci operatora podpinamy tylko i wyłacznie jeden komputer - np. wspomniany router linksysa. I tyle, tylko on jest tam podpięty. Ale do naszej wewnętrznej sieci podpinamy sobie co nam się żywnie podoba, a umowa chyba nie zakazuje zestawienia routingu pomiędzy siecią zewnętrzną a wewnętrzną? :evilsmile:

Skocz do: