JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
Ciekawostka - Pilot TV
Uzywajac pilota TV firmy Sony, przyciskiem "teletext" mozna wyzwalac migawke K100D. Nie wiem czy wszystkie piloty obsluza kasetke, ale z modelem RM-864 funkcjonuje zawsze i to z odelglosci okolo 10-12 m. [Oczywiscie po wejsciu w menu pod Fn].

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
heheh,
u mnie w DL'u i pilocie RM-836 tez dziala :)

deeper  Dołączył: 02 Paź 2006
Hmm wystarczy zaresestrowac sygnal, (port w kompie) i kupic odpowiedniego pilota, lub samemu wykonac nadajnik

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Re: Ciekawostka - Pilot TV
JSW napisał/a:
Uzywajac pilota TV firmy Sony, przyciskiem "teletext" mozna wyzwalac migawke K100D. Nie wiem czy wszystkie piloty obsluza kasetke, ale z modelem RM-864 funkcjonuje zawsze i to z odelglosci okolo 10-12 m. [Oczywiscie po wejsciu w menu pod Fn].

Dzięki za wskazówkę. Biorę się za budowę własnego :)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
wooooow u mnie działa w DLu z uniwersalnym pilotem do TV :-) :-D :mrgreen: wyzwala nie tylko jednym przyciskiem, ale prawie wszystkimi numerycznymi ii jeszcze paroma innymi :mrgreen: ale niestety z metra-dwoch ale w kazdym razie zarabista sprawa jak sie jeszcze ustawi samowyzwalacz z podniesieniem lustra :mrgreen: ... ups poprawka, nie podnosi lustra no ale zawsze cos ;-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
JSW napisał/a:
Uzywajac pilota TV firmy Sony, przyciskiem "teletext" mozna wyzwalac migawke K100D

Ciekawe czy chłopaki z Sony wiedzą, że ich piloty działają z Pentaxami?? :mrgreen:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
sołtys napisał/a:
ale niestety z metra-dwoch

A próbowałeś zmienić baterie w pilocie?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
PiotrR napisał/a:
sołtys napisał/a:
ale niestety z metra-dwoch

A próbowałeś zmienić baterie w pilocie?

też mi to chodziło po głowie, akumulatorki mam, ale ii tak nie potrzeba mi więcej niż te 1-2m

mimusz  Dołączył: 07 Maj 2006
Witam,

czy ktoś ma możliwość zarejestrowania sygnału wysyłanego przez oryginalny pilot do *ist DS? Ewentualnie sprawdzenie, które dokładnie przyciski z pilota TV działają?

Chciałbym sam zrobić sobie pilota do DS i przebieg z oryginalnego bardzo by mi się przydał :)

Pozdrawiam,
Michał

me_super Dołączył: 01 Maj 2006
sp7foy napisał/a:
JSW napisał/a:

Dzięki za wskazówkę. Biorę się za budowę własnego :)

Ja już sobie zbudowałem. Nośna 36 kHz, 13ms nadawania, 1 ms przerwy, siedem razy 1ms nadawania + 1ms przerwy. Tutaj jest kawałek kodu do AT90S213 w AVR-GCC:

#define NOSNA 12
#define IMP 39
#define NAGL 250

#define BIT 7

int main(void)
{
DDRB = 0xff; // use all pins on PortB for output
PORTB = 0xff; // set output high -> turn all LEDs off

uint8_t i;

for(;;)
{

delay_ms(100);

for (i = 0 ; i < NAGL ; i++)
{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}

for (i = 0 ; i < NAGL ; i++)
{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}

delay_ms(3);

/* 1 */

for (i = 0 ; i < IMP ; i++)
{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

/* 2 */

{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

/* 3 */

{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

/* 4 */

{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

/* 5 */

{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

/* 6 */

{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

/* 7 */

{
PORTB &= ~(_BV(BIT));
delay_us(NOSNA);
PORTB |= _BV(BIT);
delay_us (NOSNA);
}
delay_ms(1);

for (;;)
{
}

}

}

Cytat
Ja już sobie zbudowałem. Nośna 36 kHz, 13ms nadawania, 1 ms przerwy, siedem razy 1ms nadawania + 1ms przerwy. Tutaj jest kawałek kodu do AT90S213 w AVR-GCC:

No właśnie na AVR planuje go zrobić :-P Czyli rozumiem, że jest tylko jeden przycisk? Nie mamy tak w puszce pośredniego stanu?

Pozdrawiam,
Michał

Asus Dołączył: 20 Wrz 2006
Mógłbym to zrobić. Zdejmę cała sekwencje impulsów oscyloskopem , ale niech mi ktoś powie co mam wcisnąć. Nie mam TV Sony, ale mam pilota RM839(to chyba to samo). Oba mają taki sam kod w uniwersalnym MAK2002(1162)
Do telegazety wchodzi się przez menu?
Na pilocie Sony mam wyróżniony jeden przycisk oznaczony kolorem zielonym, który może być telegazetą. Nie mam jak tego sprawdzić.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
mimusz napisał/a:
Czyli rozumiem, że jest tylko jeden przycisk? Nie mamy tak w puszce pośredniego stanu?

Oryginalny pilot Pentaxa ma tylko jeden przycisk. Spotyka się jeszcze 2 przyciskowe, ale ten drugi jest do zooma w kompaktach. Nie wiem, czy ta wersja nadaje się do kasetki.
Natomiast 2 pozycyjny przycisk (AF + migawka) i jeszcze blokadę dla czasów B ma przewodowy wyzwalacz migawki. Jednocześnie pasuje tu także wyzwalacz od Canona 300D, 350D, 400D oraz produkty trzecich firm. Te ostatnie mają często przewagę nad oryginałami, bo mają gniazdo do jednoczesnego wyzwalania migawek w 2 korpusach oraz różne długości przewodu.

Dlatego na 1 miejscu stawiałbym wyzwalacz przewodowy. W kadyszce warto mieć też pilot IR, ale tylko oryginalny - bo można go wygodnie nosić w Battery Gripie.

Asus napisał/a:
Na pilocie Sony mam wyróżniony jeden przycisk oznaczony kolorem zielonym, który może być telegazetą. Nie mam jak tego sprawdzić.

W modelu RM-864 jest to wlasnie ten zielony przycisk. Nie trzeba wchodzic w menu.

Tak wygląda przebieg ciągu impulsów odpowiadających naciśnięciu przycisku TXT (środkowy, zielony klawisz w górnym pierwszym rzędzie)

[ Dodano: 2006-11-06, 19:19 ]
Moim zdaniem piloty RM-839 i RM-864 powinny być kompatybilne

Asus napisał/a:
RM-839 i RM-864

Zobacz tutaj: http://images.google.de/i...6lr%3D%26sa%3DG

Napisałem, że mogą być moim zdaniem kompatybilne z uwagi na to że kody do pilota uniwersalnego MAK2002 są dla obu pilotów takie same (kod 1162). Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy pilot RM-839 i MAK2002 działa z Pentaxem.

Zerknijcie

TUTAJ

są różne piloty i kody pilotów uniwersalnych, które uruchomiają K100D.

Ja sprawdzałem z DS tego pilota (pierwszy z lewej) i niestety nie działał.

Cytat
Ja już sobie zbudowałem. Nośna 36 kHz, 13ms nadawania, 1 ms przerwy, siedem razy 1ms nadawania + 1ms przerwy.

Widać, że przebieg z pilota różni się od tego. Z drugiej strony wydaje mi się, że wszystkie piloty sony są ze sobą kompatybilne. Być może jakieś różnice były w starszych modelach.

Jest też wzmianka, że można osobno uruchomić AF.

Skocz do: