zi0mek  Dołączył: 07 Paź 2007
Filtry
wiec co lepsze;
Filtr połówkowy szary Marumi czy może to samo firmy Hoya ?[ew jakas inna alternatywa]

btw ;ma ktos z was; Hoyę Star Six? warto, czy ee tam?

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
A może warto rozważyć wejście w system Cokin? Kupić holder, pierścienie pod posiadane obiektywy i połówowe Hitechy. Wszystko dostaniesz na Allegro. Z punktu widzenia posiadacza lustrzanki to dość dobre rozwiązanie. Ja tam na ten przykład jestem zadowolony. Zresztą o Cokinie było trochę postów na forum.
Np. cóś takiego: http://allegro.pl/item291...pu_cokin_p.html
Pozdrówka - Kuszelas

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Filtry połówkowe mają najwięcej sensu wtedy (o ile sens w ogóle można stopniować), kiedy dają możliwość regulacji strefy zaciemnionej w poziomie i w pionie. W poziomie - dla kompensacji np. jasnych chmur nad horyzontem, w pionie - dla kompensacji np. nasłonecznionej i zacienionej strony ulicy. Coś takiego daje system Cokin, z włożonymi filtrami dowolnego już producenta. Na początek najlepiej poćwiczyć z tymi plastikowymi, bo te najlepsze szklane to już kosztują fortunę. Filtry połówkowe mają sens również wtedy, kiedy ma się ich cały zestaw, o różnym stopniu gradacji. Gdyby się jednak na początek chciało mieć tylko jeden, tak dla zabawy, to zdecydowanie należy wybierać te mocne - różnica w ekspozycji co najmniej 2-3 ev (rózni producenci mają różne oznaczenia dla kompensacji).

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
lepiej B+W pierścienie mosiężne i pracują miodzio

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Dobry pomysł Troll.
Proponuję taki: http://www.foto-net.pl/sk...0po%B3%F3wkowe&
+ komplet pierścieni. Starczy na wszystkie szkła o mniejszej śrenicy. Oczywiście pod warunkiem, że ZiOmek lubi wszystkie krajobrazowe fotki ciąć horyzontem na połówki.
Pozdrówka

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mam szarą połówkę marumi z miękkim przejściem.
Używam rzadko.
Ma jedną wadę dosyć grube oprawy i może winietować przy szerokim kącie...

Skocz do: