fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
dżejpi napisał/a:

W/g mnie problemy mogą mieć lewooczni - patrząc w tą dziurkę lewym okiem niewiele widziałem 8-) :evilsmile:

Na pewno miałeś otwarte ? Chodzi mi o lewe oko.

Nigdy nie widziałem kasetki dla mańkuta. Budowa aparatu wymusza chyba używanie prawego oka. To eksperci od ergonomii stwierdzili , że po zasmarkaniu wyświetlacza LCD bywa nie estetycznie przy podglądzie , szczególnie w zimie.

Pozdrawiam.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
fanmario, w instrukcji nic o przykładaniu LCD do nosa. Aparat nie dostosuje się do Ciebie - Ty do aparatu dostosować się możesz. Kasetka jest dla dwuręcznych. Byś nie smarkał na LCD zaleca się, byś wziął aparat w lewą rękę, wyświetlaczem LCD do czoła i mierzysz lewym okiem. Rozwiewa to Twoje wątpliwości tyczące kasetek dla mańkutów. Efekt fotograficzny taki sam, z tym, że brodę - nie wyświetlacz wytrzeć musisz. Oczywiście przy przeglądaniu zdjęć na komputerze monitor w prawo o 180 stopni. ;-) :-P :mrgreen: :evilsmile:

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
dżejpi napisał/a:
W/g mnie problemy mogą mieć lewooczni - patrząc w tą dziurkę lewym okiem niewiele widziałem 8-) :evilsmile:

to mnie zmartwiłeś, ja tylko używam lewego oka, ale jak dotąd nie napotykałem żadnych problemów, dziwne żeby ta muszla miała pogorszyć sprawę..

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Ja taką muszlę kupiłem od Struny razem z matówką.
Fajna rzecz ale ma jedną "wadę" wciąż czuję potrzebę przełączenia na MF bo kurczę na tym klinie przy tym powiększeniu widzę niedoskonałość AF prawie nigdy nie jest tam gdzie chcę o ile ostrzę na centrum kadru i korci mnie poprawić ręcznie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kfan napisał/a:
klinie przy tym powiększeniu widzę niedoskonałość AF prawie nigdy nie jest tam gdzie chcę

To niedobrze. AF powinien byc w punkt.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
dagio, napisałem o lewoocznych w formie żartobliwej. Tak poważnie to ani lewooczni ani noszący okulary (sam czasem mam na nosie), ani niscy czy też wysocy nie powinni mieć problemów z kadrowaniem (koledzy bardziej doświadczeni twierdzą, że kadr rodzi się przed pstryknięciem). Obraz jest z K100D naprawdę jasny, jest "bliżej" niż orginał. W/g mnie ostrzenie szczególnie z dłuższymi ogniskowymi jest o wiele łatwiejsze. Ostrząc nawet na bardzo małe przedmioty (np. moneta) widzę ostry obraz w tym samym czasie gdy puszka potwierdza to sygnałem.
Oczywiście za te pieniądze nie oczekujcie cudu.
I jeszcze jedno co dzisiaj dopiero zauważyłem - w/g mnie obraz przybiera proporcje jak ekran 16/9. Może to dla tego, że symbole w wizjerze są na czarnym tle (jest bardziej wydłużony niż prostokąt 3/2).
Jak już pisałem wyżej nie jest to obraz jak w moim P3 lub w Spotmaticuczy SV. Ponoć MEsuper ma jeszcze większy ale tego nie widziałem osobiście.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Kfan napisał/a:
Fajna rzecz ale ma jedną "wadę" wciąż czuję potrzebę przełączenia na MF bo kurczę na tym klinie przy tym powiększeniu widzę niedoskonałość AF prawie nigdy nie jest tam gdzie chcę o ile ostrzę na centrum kadru i korci mnie poprawić ręcznie.

A podłożyłeś podkładkę pod matówkę? U mnie pomogło... może nie jest perfekcyjnie w punkcie ale mieści się w polu mojej tolerancji.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Wczoraj stwierdziłem że wszyscy mają matówki z klinem to ja też muszę sobie wrzucić :mrgreen: Bez podkładki po testach z 15 szkiełkami od 300 po 28 potwierdzenie zgrywa się idealnie z matówką.

Matówki nie dociskałem itp. poprostu delikatnie położyłem i jest git (zostawiłem oryginalną podkładkę).

Może niektóre osoby za mocno ją wpychają ? :-P

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Pietras napisał/a:
Matówki nie dociskałem itp. poprostu delikatnie położyłem i jest git (zostawiłem oryginalną podkładkę).

Może niektóre osoby za mocno ją wpychają ? :-P

Matówka dociskana jest blaszką sprężynującą, nie da się jej niedociś bo inaczej nie zaskoczy zatrzask zabezpieczenia.

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
14.12.2007 kupiłem z Kanady O-ME53 przez eBay :-)
przed minutą kurier dostarczył mi przesyłkę : )

z POLSKI! leci do mnie K10D oraz FA43 wysłane pocztą polską i nie mam pojęcia kiedy się spodziewać przesyłki!!!!! : -/

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
LDevil napisał/a:

Czyli generalnie okularnicy mogą sobie darować ten wynalazek?
Próbował ktoś już używać tej nakładki z okularami?
Jeśli tak, to jak część kadru tracona?

Noszę okulary i patrzę przez O-ME53. Jakoś się przyzwyczaiłem.
Zalety nakładki przeważają. Acha, patrzę prawym okiem :-)

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Pietras.Kasa na muszlę dziś poszła na Twoje konto.Pozdrawiam.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
kasa na muszlę wysłana.

Pozdrawiam

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Przelew (113) wczoraj powędrował :)

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Kurcze hehe reklama dźwignią handlu :lol: wcześniej nie wiedząc o niej teraz napaliłem się na nią nieźle :->

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
TomaSzSz napisał/a:
teraz napaliłem się na nią nieźle :->

No to ślij, ślij! :)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Szumak napisał/a:
Kfan napisał/a:

A podłożyłeś podkładkę pod matówkę? U mnie pomogło... może nie jest perfekcyjnie w punkcie ale mieści się w polu mojej tolerancji.

Klin jest " punkt" bo ostrzenie ręczne jest OK,
miałem na uwadze to że AF inaczej "rozumuje" niż ja i w pewnych sytuacjach jest tak że wybiera inny punkt za optymalny niż ja oczekuję.
Mieści się to w zakresie głębi ostrości więc większego problemu nie ma ale myślę że przy 1,4 mógłby być no ale póki co takiego słoika jeszcze nie mam.

kit jest dla mnie nieodgadniony na dłuższym zakresie ostrzył dokładnie na szerszym miał BF.
Skorygowałem w menu tak żeby było uśrednione no i jakoś foty wychodzą lepiej.

podbije temat .
jak wygląda na dziś sprawa realizacji zakupu muszli?
może jakieś info?

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
ThomFoto, w temacie z matówkami chyba pisałem post (jeżeli się nie mylę)... Wylatują dziś po południu lub jutro do PL. Pisałem że na 14 będą to będą i nie ma innej opcji choćby świat się kończył :mrgreen:

dzieki . jakoś tak szukałem info w tym wątku . dziwne :mrgreen:

Skocz do: