argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matb napisał/a:
to zdaje się nie kompensuje ;-)
Przesyłam plik 800x600 poprzez przesyłanie w rozmiarze 1024( najszybsze). A zawsze wydaje mi się, że coś nie tak z kompresją. Ściągając ten plik na komputer, wszystko jest ok. Może to tylko złudzenie :-)

xrut  Dołączył: 28 Paź 2007
[quote="argawen"]
matb napisał/a:
.... Może to tylko złudzenie :-)
    Niekoniecznie złudzenie bo niektóre galerie działają w taki sposób, że przechowują oryginalne przesłane zdjęcie na serwerze, a wyswietlają skompresowane i zmniejszone do rozmiarów dozwolonych np właśnie 800x600. Ściągając takie zdjęcie, ściągasz oryginał nieskompresowany. Spróbuję przesłac w pelnej rozdzielczosci a potem sciągnę zobaczę co z tego wyjdzie
    dopisane: SPrawdziłem. Wysłałem 2560x1920, 2.2mb. Wyświetla 1 600 x 1 200 pikseli 619 kb, http://picasaweb.google.c...845834660657666 . Klikając prawą myszką ściaga się 1600x1200. Klikając download largest photo ściąga się pełne zdjęcie 2560x1920 2.2 mb. Czyli nie złudzenie

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Szpileczka napisał/a:
Co do pracowania pompką, mężczyzną lepiej to idzie... :evilsmile:
:mrgreen:

po pierwsze: mężczyznom
po drugie: panie też nieźle sobie radzą, choć zapewne wygodniejsze są dla nich zoomy sterowane z poziomu korpusu (jak w hybrydach czy kompaktach) ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
cypis napisał/a:
po drugie: panie też nieźle sobie radzą, choć zapewne wygodniejsze są dla nich zoomy sterowane z poziomu korpusu

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-P :-P :-P :-P :-P

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
cypis napisał/a:
Szpileczka napisał/a:
Co do pracowania pompką, mężczyzną lepiej to idzie... :evilsmile:
:mrgreen:

po pierwsze: mężczyznom
po drugie: panie też nieźle sobie radzą, choć zapewne wygodniejsze są dla nich zoomy sterowane z poziomu korpusu (jak w hybrydach czy kompaktach) ;-)

Sorry za mężyczyznOM, ale widocznie tak musiało być ;-) , a najbardziej to mi się podoba to sterowanie... :evilsmile: nie koniecznie z poziomu korpusu. :-P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Szpileczka napisał/a:
najbardziej to mi się podoba to sterowanie

Przyjedź na spotkanie w Chabówce, obiektywów z różnym sterowaniem będzie sporo, będziesz mogła sprawdzić, które Ci najbardziej odpowiada 8-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Zdano napisał/a:
obiektywów z różnym sterowaniem będzie sporo,
A korpusów różnych też trochę się znajdzie. :evilsmile:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
cypis napisał/a:
choć zapewne wygodniejsze są dla nich zoomy sterowane z poziomu korpusu (jak w hybrydach czy kompaktach)

Eeee.... jak mam wybierać, to wolę duże, ciężkie, solidne stałoogniskowce o dużym fi ;-)
Za to wiadomo, że potrzeba parę sztuk zamiast jednego. Za to zawsze można przypasować najbardziej pasujący do aktualnych potrzeb....

petu  Dołączył: 30 Gru 2007
Witam mam takie pytanko bo jeszcze nie ugryzłem dobrze swojej kasetki i nie znam się dobrze na szkiełkach a szukam jakiegoś zoomu. Czy ten pentax jest dobry Pentax P-FA J SMC 75-300 mm F4.5-5.8 AL Czy lepiej wziąć Sigme 70-300 mm. Cenowo prezentuje sie następująco nowy z gw 24 m-ce 699 zł. Cz może coś innego Może doradzicie mi co be dzie dobrym wyborem w rozsądnych pieniążkach. Mam jeszcze używkę na oku SMC PENTAX-F 100-300mm 1:4.5-5.6 czy może z tych 3-ech ten będzie najlepszy
PS.. Nie zakładam nowego wątku bo zapytam sie tutaj i nie śmiece więcej

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
petu napisał/a:
Czy lepiej wziąć Sigme 70-300 mm.
Mam to szkiełko i sobie chwale, ale radzę poszukać w "szukajce" bo sporo tu było o tych zoomach... ;-)

Bronek,
Jarek Dabrowski napisał/a:
Bronek, otwarty FA 50/1.4 jest "bajkowo" nieostry wszędzie, nie tylko na brzegach
Bronek napisał/a:
FA 50/1.4 bardzo dobry, chodzi ladnie, bardzo ladny bokeh, na pelnej dziurze troche nieostry na brzegach

No to ja na ten temat się teraz wypowiem. Mimo ze mało i krótko tutaj jestem to troszkę już pofociłem i mogę coś powiedzieć.
FA 50/1.4 kupiłem go nowego i jest do 2.8 NIEOSTRY a od 2.8 uwierzcie mi to jest demon ostrości i jezeli ktos twierdzi ze przy 2.8 i 50mm ma bardziej ostre szkło to chętnie zapodam sample do tego co "on" czyli twierdzący pokaże. A jeżeli chodzi o wartości 1.4-2.5 tego FA 50/1.4 to po prostu jest dostateczny!!!

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
petu, - to musisz miec zwalone szklo

Fafniak,
1. TY TWIERDZISZ ŻE TO CO ZROBIŁEŚ JEST OSTRE _ ŚMIECH NA SALI TU NIE MA OSTROŚCI !!!!!!
2. PEWNIE WYOSTRZYŁES TĄ FOTKĘ JUZ DUŻO RAZY BO NIE MA EXIF-a I JAK TWIERDZISZ ŻE TO JEST OSTRE TO NA 101% TY MASZ ZWALONE SZKŁO
NAPISZ PARAMETRY FOTKI A JA ZROBIE NA TAKICH SAMYCH USTAWIENIACH I ZOBACZYSZ CO TO JEST OSTROŚĆ !!!

(uprasza się o wyłączanie caps locka w trakcie pisania postów / sołtys )

petu, nie wrzeszcz!

petu napisał/a:
PEWNIE WYOSTRZYŁES TĄ FOTKĘ JUZ DUŻO RAZY BO NIE MA EXIF-a
Jeżeli nie ma exifa, to znaczy że wyostrzona ? :shock: .

mygosia napisał/a:
petu, nie wrzeszcz!

SORKI ale jak ktoś mówi że mam zwalone szkło a sam nic lepszego nie reprezentuje swoim to mnie troszkę rusza. Jestem maniakiem ostrości i gdybym zachował wszystkie swoje fotki nawet podobnie wyostrzone jak u Fafniak, to miał bym ich z 800 GB.
argawen napisał/a:
Jeżeli nie ma exifa, to znaczy że wyostrzona
NIE mógł z nia zrobić co kolwiek ale sądze ze jak chcemy tutaj udowodnić ostrość 50 -tki to raczej nie "rozmydlał jej"

petu, opadły mi ręce. Dla mnie EOT.

argawen napisał/a:
Dla mnie EOT

CO to ten EOT jestem tutaj nowy i nie wiem i dlaczego ręce ci opadły
PS. też mam na imie Paweł

EOT - end of topic.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
A taki fajny byl ten topic, taki rzeczowy i interesujacy.Moze ktos go wyczyscic, jakies 2 strony do tylu?

Skocz do: