Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
matb napisał/a:
Ja niby biorę bez ramkowania, ale się zastanawiam, czy jednak nie lepiej ramkować od razu. Bo to ramkowanie w sumie niedużo kosztuje, a problem z głowy. Za to w domu się zmobilozować do oramkowania jakoś nie mogę. Już kilka rolek sobie czeka, czeka i doczekać się nie może... I nie wygląda, żeby w najbliższym czasie coś się miało zmienić. Ramki też czekają, przycinarka czeka. No i rzutnik jeszcze.... Oramkowałbym od razu (znaczy bym zlecił ramkowanie) i nie byłoby problemu :-/

Ja bym nie ryzykował "firmowego" ramkowania, sam tego unikam jak ognia, właśnie podczas ramkownia i oprawiania slajdów do koszulek powstaje nawięcej rys... Ja sobie wszystko sam oprawiam w domu i bardzo to lubię :-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Z tą mobilizacją do ramkowania to faktycznie czasem jest ciężko ;-) ale jak się już siądzie w niedzielę w "porze raaeleeaxu" to nawet niezły "fan" przy tym jest. Polecam rękawiczki z mikrofibry - całkiem dobrze się w nich ramkuje nie niszcząc materiału :-) . Dodatkowym plusem własnoręcznego ramkowania jest możliwość selekcji - u mnie przeważnie tylko część nadaje się do oramkowania :roll: (ale może będzie lepiej ;-) ). A do skanowania wolę nie ramkować - Rossman ostatnio tnie slajd na 5-klatkowe odcinki (wcześniej były 4-klatkowe) i mniej przekładania jest niż z każdą rameczką osobno ;-) .

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
matb napisał/a:
No i rzutnik jeszcze....

Rzutnik to byl, nascie - dziesiat lat temu ostatnio widzialem, bo to byl ojca :)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Generalnie bledy wieksze niz 1EV widac od razu, a w szczegolnosci bledy w gore, dlatego napisalem, ze to bzdura. Wystarczy przeswitlic slajd o 2EV i juz bedziesz mial wyjarane swiatlo i beznadziejny kontrast.

dz.

jednym słowem - slajd trzeba naświetlać jak zdjęcie cyfrowe , tak samo wąsko jest :))

ale tak naprawdę jest b.łatwo, zrobiłem kilkadziesiąt rolek od flood'a, jadąc tylko na priorytecie przesłony w z-20. i nie miałem ani jednej klatki tak spapranej żeby się nie dało ładnego zdjęcia wyciągnąć..

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
No nie wiem jak Wam, ale mi się Astia kompletnie nie podoba :/
Dwa razy robiłem do niej podejście, ale nijak nie mogę się przekonać do jej obniżonego kontrastu i siakiś takich dziwnych kolorków...
Za to baardzo polecam kodaka 100GX.

pozdrawiam,
Marcin

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
TAk żeby nie otwierać nowego wątku zapytam tutaj.
Niestety w szczecinie nie moge znaleźc nikogo kto zechciałby wywołać mi klisze ręcznie.
Może zna ktoś punkt gdzie wywołują ręcznie po za C-41

A jeśli nie to w rossmanie mi wywołają? nie rzucą do c-41

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Niemy napisał/a:
w rossmanie mi wywołają? nie rzucą do c-41

Jak zaznaczysz, że chcesz e6 to Ci wywołają w E6. A co do jakości to... spierniczą jak wszędzie indziej :evil: Tylko mniej zapłacisz ;-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Zauważyłem ostatnio w Rossmanie że zniknęła z tych nowych białych kopert pozycja E-6. Przeraziłem się trochę... Ale wsadziłem w kopertę, dałem standardowo "nie ciąć filmu" w zleceniach specjalnych... Może się domyślą że to slajd? A może zrezygnowali już ze slajdów? Gorzej jak mi Astię w C-41 z rozpędu wywołają :)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Grendel, nie jestem pewien, czy o tych samych kopertach mowa (bo u mnie to one raczej kolorowo-pstrokate) ale jest teraz jest opcja "slajdy bez ramek" i "slajdy z ramkami".

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Grendel, oj, to musiało być bardzo ostatnio, bo jeszcze tydzień temu było OK.

A tak a propos, próbował ktoś z was pisać na zleceniu, by nie pakowali slajdów w te ich bzdurne plastikowe imadełka? Film na tym traci, a do tego tam gdzie skanuję ciągle mi miauczą.

No w poniedziałek byłem - zawsze były takie żółte koperty -teraz białe z różnymi obrazkami... No i patrzę, patrzę... Nie ma E-6... zgłupiałem...

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Grendel napisał/a:
teraz białe z różnymi obrazkami..

Przyjrzyj się. Nie mogły zniknąć z dnia na dzień. Ja ostatnio oddawałem w takich właśnie i była krateczka.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Zmienili koperty z zoltych na biale ale masz tam dalej to co bylo - czyli w tym przypadku kwadraciki dla "slajd" i "slajd oramkowany" a takze kwdracik z miejscem do wypisania "prace specjalne" - spox, jestem z dwa razy w tygodniu u nich, ostatnio we wtorek:-)

Pzdr
Spinner

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
jakby to kogo interesowało w szczecinie na Ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 24c mają w ofercie woływanie tradycyjnymi metodami negatywów BW. Życzą sobie 14 zł za tą usługę, dziś oddałem dostane w czwartek, aż boje sie wyniku :shock:
W koncu sie nie dowiedziałem negatywy BW tradycyjnie wywołują? bo jak patrzyłem nie ma takowej opcji, tylko c-41 i slajdy bez/z ramkami

Domyślili się na szczęście że Astia to slajd i nie zrąbali :mrgreen: dałem do poskanowania, jutro obejrzę efekty zabawy z FEDem ;) ciężko się z rangefinderem pracuje bo nie ma poglądu głębi ostrości.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Grendel, którym masz FEDa? Ma już światłomierz, czy używałeś zewnętrznego? Powiedz, czy tym sprzętem da się dobrze naświetlać, jak już coś będziesz wiedział. :)

FED5B bez światłomierza. Obliczalem sobie "na oko", jak już totalnie nie miałem pomysłu, używałem pomiaru w k10d :) Z tego co zdążyłem podejrzeć, wyszło prawie wszystko fajnie, parę tylko przepaliłem... Wrzucę jutro po południu jakieś sampelki ;) W tym FEDzie rozwala mnie tylko to co jest jego esencją - sposób ostrzenia... Masakra... Nie wyobrażam sobie pracy z tym przy słabym świetle - w pełnym świetle ledwo co udawało mi się dobrze ocenić położenie półobrazów.
Ale mimo swego wieku, aparat w miarę trzyma czasy! miodzio, jak na szmacianą migawkę i radziecką produkcję :)

[ Dodano: 2008-11-25, 13:02 ]
http://galeria.krysiak.biz/astia/

na szybko wrzucone foty.... rozwala mnie głębia ostrości aż do 5.6... Piękne odcięcie od tła... Ale generalnie przygody z FEDem będą mocno sporadyczne (na zasadzie detoksykacji po zbyt długich sesjach na cyfrze ;))

blazejs  Dołączył: 24 Wrz 2008
Oj Dawid, zebys ty wiedzial ile ja filmu przepuscilem przez takiego samego FEDa 5B :-) Ale duzo lepiej ostrzy sie Zorka 4, ma o wiele jasniejszy wizjer. A obiektyw masz do niego Industar 61 L/D?
Moj FED5B tez jest nie do zdarcia, slajdy bez problemu wychodzily (o ile sie zmierzylo, do slajdu bym nie zgadywal juz ekspozycji) :-)

Skocz do: