Carlos  Dołączył: 02 Cze 2006
Sigma 50/2.8 EX MACRO
Witam.
Zastanawiam się nad w/w Sigmą. Za przemawia bardzo dobra jakość (jak wyczytałem w necie), a przeciw... no właśnie. Cena wydaje się być w porządku, bo 269USD+8% podatku jakiegoś w NY. Wyczytałem gdzieś, że seria DG Sigmy, to digital, czyli do cyfrówek. Ja na razie używam MZ-6, a dopiero za jakiś rok planuję kupić cyfrę.
1. czy prawdą jest, że będzie winietować przy analogu?
2. czy to dobra cena jak na taki obiektyw (nie chodzi o robienie zdjęć makro owadom itp., jedynie roślinki)?
3. jak jest z jakością przy zdjęciach na nieskończoność? Chodzi mi o to, że jakoś spada, tylko czy znacznie będzie to zauważalne? Na photodo ocena tego szkiełka 4.2, tak samo jak FA 50/1.4 (którego w B&H ani żadnym innym sklepie w NY nie ma :/ ) więc rozumiem, że są porównywalne bardzo?

Z góry dzięki za info,
pozdrawiam,
Karol.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Są Sigmy, Sigmy DG i Sigmy DC.
Najpierw były Sigmy. Później, niby coś w nich trochę pozmieniano, jakieś powłoki, inne cuda wianki i nazwano je Digitally Optimized, w skrócie DG. One ciągle kryją pełną klatkę - niczym oprócz tych niby-usprawnień się nie różnią.
Inna sprawa to seria DC - obiektywy o mniejszym kryciu, do matryc z cropem x1.5/1.6.

Także z tym winietowaniem, to bym się nie martwił. Co do reszty, musisz zdecydować sam.

Jeszcze jedno - piszesz, że będziesz molestował tym roślinki. Jesli jakieś kwiatki - to możliwe, że dedykowany obiektyw makro nie jest Ci potrzebny - one są na tyle duże, że oblecisz je jakimś zwykłym szkłem z mniejszą skalą odwzorowania. Pamiętaj jeszcze, że przy prawdziwym makro (skale 1:2, 1:1 i większe) praktycznie nie używa się AF, najwygodniej jest ostrzyć zmieniając odległość aparatu od obiektu.

xonil  Dołączył: 24 Wrz 2006
Co do ceny to hmm...
Jeśli sprowadzasz z poza uni europejskiej to 22% podatku + cło...

A ja myślałem, że właśnie DC jest do analogów bardziej, a DG do cyfry. A jak na odwrót, to super, dzięki Jarku za wyjaśnienie :) A co do ceny, to zapomniałem napisać, że znajoma jest w NY i mogę coś zamówić. Zastanawiam się własnie nad tą Sigmą 50mm, lub po prostu kupnem K100D, bo byłaby taka możliwość w jednym ze sklepów za 459USD http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=pnk100d Właśnie wpadło mi to w oko, bo w B&H kosztuje ten sprzęcik o jakieś 100USD drożej. Zawsze jakieś dylematy... :)

Z tymi oszustami z broadway photo, to poczytaj sobie na resellerratings.com... http://www.resellerratings.com/seller1995.html
...i odpuść.
Niech Ci znajoma kupi kasetkę w beachcamera.com/buydig.com - oni są w New Jersey, to jeszcze podatku nie zapłaci. Albo na amazonie.

DZIĘKI ZA INFO! To pewnie mi życie uratowałeś :) A powiedz Jarku, czy miałeś styczność z tym sklepem? http://www.47stphoto.com/ Chodzi o to, że najlepiej, aby sklep był w NY, koleżanka niedługo wyjeżdża. A może znasz jakiś sklep godny polecenia właśnie w NY?

Jesli wysyłka - to nie ma różnicy, czy w NY, czy poza - i tu i tu moga zwlekać, i tu i tu mogą wysłac w ciągu kilku godzin od zapłaty. Kiedy ta koleżanka wyjeżdża? Może bardziej się opłaca kupić na amazonie i dopłacić za 2-day shipping?

47th street są OK - z tego co wiem, kupowałem u nich, ale przez amazon.
W NY to każdy Ci powie, że Adorama i B&H.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przyłączam się do podziękowań za informacje na temat sklepów, też chcę skorzystać i teraz wiem gdzie nie kupować.

Koleżanka wraca za ok. 10-14 dni mniej więcej z tego, co wiem. Może pomyślę o przesyłce, masz rację. Przez te kilka dni przewinęło się przez moją głowę sporo myśli nt. kupna obiektywu - tzn. przemyslam, czy taki, czy inny. A K100D na razie jednak sobie daruję. Teraz natomiast myślę o Tamron 17-35 F2.8-4. Widziałem Jarku temat o tym sprzęciku, używałeś trochę. Również przejrzałem opinie w necie oraz testy Na photozone wypada b. dobrze: http://www.photozone.de/8...nikon/index.htm

P.S. Do makro na razie mam mieszek. Może nie jest to wygodne (straty światła), ale chyba na razie przy nim zostanę.

dialer  Dołączył: 03 Maj 2006
Carlos napisał/a:
3. jak jest z jakością przy zdjęciach na nieskończoność? Chodzi mi o to, że jakoś spada, tylko czy znacznie będzie to zauważalne?

Właśnie jak to jest z jakością zdjęć z obiektywów typu macro przy np. plenerkach?
czy dopis macro dotyczy tylko skali odwzorowania czy również wiąze się z jakimiś konsekwencjami przy ostrzeniu na nieskończoność?

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
dialer napisał/a:
Właśnie jak to jest z jakością zdjęć z obiektywów typu macro przy np. plenerkach?
czy dopis macro dotyczy tylko skali odwzorowania czy również wiąze się z jakimiś konsekwencjami przy ostrzeniu na nieskończoność?

Według mojej wiedzy ze względu na skalę makro cierpi tylko jasność obiektywu, reszta parametrów pozostaje na najwyższym poziomie - przynajmniej w 50-tkach makro o co się kiedyś dowiadywałem. Są to szkła ostre już od pełnej dziury, mają doskonałe odwzorowanie linii prostych (żadnej lub minimalna poduszkowatość/beczkowatość).

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Come back Sigmy 50 2.8 Macro
Witam,
sorki, że reanimuje temat martwy ale niewolno (zdajesie ;-) ) zakładać nowych topiców jak już coś było :evilsmile: . Tyle ze wstępu - do rzeczy :!:

Ktoś ma/użytkuje tą sigmę? Szukam opini na jej temat, jakie ma plusy i minusy. Nie precyzuje co będę chciał nią fotografować. Wątek ten nasuną mi się ze względu na aukcję i przystępną cenę. Jak bym ją tanio kupił to pewnie pobawił bym się w fotografowanie robaczków 8-) . Ewentualnie zawsze mogę ją wykorzystać do super ostrego portretu (ma najwięcej linii w testach)...
PLIZ HELP czy warto...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Nie podajemy linkow do trwajacych licytacji przedmiotow, ktore z duzym prawdopodobienstwem moga znalezc potencjalnych nabywcow na forum. Wywal ten link :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
sunshine no i to jest psucie okazji. Wiele osób nie zagląda do kategorii pozostałe. Ktoś znalazł i byłby chapnął pewnie w niezłej cenie (z tego co przeczytałem to TY). Teraz grono potencjalnych zainteresowanych znacząco się powiekszy. Raczej ktoś się na ciebie zezłości no i będziesz to TY. Była prośba o nie wrzucanie linków do aukcji.

[ Dodano: 2008-01-09, 20:56 ]
Swoją drogą człowiek wystawia obiektyw i nie wie, do jakiego sprzętu? To nie jest bardzo stare szkło. Nasuwają mi to pewne nieprzyjemne obawy, co do źródła pochodzenia tego szkła :-?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Żaba napisał/a:
Nasuwają mi to pewne nieprzyjemne obawy, co do źródła pochodzenia tego szkła

Twoje obawy moga byc calkiem uzasadnione. Ten sprzedawca sprzedaje podejrzane przedmioty.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Hehe...
Wczoraj już wysłałem mu mejla z takim zapytaniem:

Witam,
jestem zainteresowany kupnem obiektywu. Proszę o potwierdzenie czy pasuje on do Pentaxa (bagnet K) - z jakim aparatem był on wcześniej używany?
Info o stanie wizualnym i mechanicznym jak również motyw jego sprzedaży byłyby mile widziane...
Pozdrawiam.

Niestety nie odpowiedział. Kradzionych nie kupuje, nawet za złotówkę :!: Sorki za tego linka na forum... Nie wiedziałem... Chociaż podejrzewałem, że ktoś może mi sprzątnąć sprzed noska szkiełko... Nie to to inne :)

Ponawiam pytanko: ktoś może powiedzieć czy dobre?
Dan, skasuj proszę linka do jego przedmiotów bo może to naprowadzić...

Skocz do: