lenio  Dołączył: 30 Paź 2007
Dzieki ttb :-D
Szkoda, ze weekend mam zajety bo bym chetnie podskoczyl na SDS. Na szczescie ogniskowa sprawdzilem (kit ma 18-55), a bez af-u pstrykalem soligorem 80-200 i problemow z ostroscia nie mialem.

[ Dodano: 2008-01-04, 12:08 ]
Jeszcze jedno pytanko: Na aukcji spotkalem sie z takim opisem obiektywu na M42: "Obiektyw w bardzo ładnym stanie, z pięknymi powłokami, z przełącznikiem przysłony auto-manual (przydatna rzecz, gdy chcemy obiektywu używać z lustrzankami cyfrowymi)" - czyli podlaczajac ten obiektyw przez przejsciowke tez bede mial automatyke przeslony?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Nie, pełną automatykę będziesz mieć tylko z obiektywami bagnetowymi z pozycją A na pierścieniu przysłon (bądź bez pierścienia w przypadku obiektywów FA-J). Ta automatyka dotyczyła korpusów na M42, które pozwalały ustawiać ostrość przy w pełni otwartym obiektywie, a domykały ją w momencie robienia zdjęcia. W takim obiektywie możesz (przy korpusie cyfrowym) ustawić sobie najpierw przysłonę i czas, później otworzyć obiektyw, ustawić ostrość przy otwartym obiektywie a na koniec domknąć go (przełącznikiem A/M) np. do F16, gdzie miałbyś już zbyt ciemno do normalnego ostrzenia i wykonać zdjęcie (możesz z tego korzystać jak z przysłony preselekcyjnej).

lenio  Dołączył: 30 Paź 2007
Dzieki za porady. Po glebszym zastanowieniu poslucham sie Dady. Wstepnie drapne jupitera 9 2/85, a potem na spokojnie pozbieram na FA 1,4/50.

Pozdrawiam
Leszek

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
lenio spóźniona odpowiedź, ale... porst 1.4 jest bardzo dobrym obiektywem i jeśli nie przeraża cię jego manualność powinien cię zadowolić. Cena 250 zł? Sam nie wiem jak to teraz jest. Ja rok temu kupiłem taki za mniej niż 100 ale potem ceny lekko powariowały i być może 250 to teraz nie jest źle, nie wiem.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
lenio napisał/a:
poslucham sie Dady
I słusznie :mrgreen:

Rhetor  Dołączył: 08 Sty 2008
cypis napisał/a:
lenioCena 250 zł? Sam nie wiem jak to teraz jest. Ja rok temu kupiłem taki za mniej niż 100 ale potem ceny lekko powariowały i być może 250 to teraz nie jest źle, nie wiem.

To chyba wpływ rosnącej popularności Pentaksów. Od jakichś 2 miesięcy mam K100D, i jak spojrzałem po dłuższej przerwie na ofertę na allegro, za głowę się złapałem.

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Rhetor napisał/a:
i jak spojrzałem po dłuższej przerwie na ofertę na allegro, za głowę się złapałem.

A jeszcze ciekawsze jest to, że np. na ebay'u Pentax-A 50/1.4 dochodzi do 180$ ;-) . A używany FA-50/1.4 ostatnio poszedł za 232$ :| - bez kosztów przesyłki ( z HongKongu ).
Gdzie tu sens i logika ? - nowy FA-50/1.4 można kupić za mniej więcej 175$.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Z tym używanym FA to pewnie kogoś po prostu fantazja w czasie licytacji poniosła. Z kolei SMC-A już nowego nie kupisz więc dochodzi kwestia tego, że to fajny obiektyw do fotografowania, a i do kolekcji pasuje. Nie miałem jeszcze FA w ręku ale SMC-A 1.4/50mm fajnie się ostrzy i lubię go.

Czy można u Ciebie kupić nowego FA-50/1.4 za 175$? Chętnie przejadę się do Łodzi, żebyś nie musiał paczki przygotowywać :mrgreen: (żona się ucieszy, że nie musi ręcznie ostrzyć, bo mnie to nie jest konieczne do życia). :lol:

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
gebi napisał/a:
Czy można u Ciebie kupić nowego FA-50/1.4 za 175$? Chętnie przejadę się do Łodzi, żebyś nie musiał paczki przygotowywać

Zapraszam do tego drugiego miasta ;-) .

W Adoramie i Abe's of Maine FA-50/1.4 kosztuje 200$ - 25$ cashback. Dlatego napisałem mniej-więcej ;-) . Nie biorąc pod uwagę rabatu i tak daje to 200$ - niewiele więcej niż za A-50/1.4. Czasem warto zajrzeć gdzieś dalej niż tylko na Ebay. ;-)

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
No no tyle że europejskie ceny oscylują raczej wokół 400$... :-(

Skocz do: