michaux  Dołączył: 11 Wrz 2007
  Czy AF Tamron'a AF 28-75/2.8 Di LD bedzie działał w K100D
posiadam k100d NIESUPER ... i mam obawy czy AF bedzie działał z tym obiektywem ;]
Czy ten obiektyw ma silnik w środku czy śrubokręt? Ma ktos taki zestaw k100d niesiuper + Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD (IF) ?

M.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Do Pentaxa są w tej chwili tylko 2 konstrukcje z silnikiem, obie firmowe Pentax'a (SMC-DA* 16-50 SMC-DA* 50-135).

Cała reszta - śrubokręty.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
michaux, będzie działał, bez obaw.

michaux  Dołączył: 11 Wrz 2007
no gdzies napisali, ze AF tylko z k100d super bedzie działał... a mój to niesuper ;]

tnx za info.

M.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
michaux napisał/a:
no gdzies napisali, ze AF tylko z k100d super bedzie działał... a mój to niesuper ;] .

zapewne napisali że ten obiektyw z K100 będzie działał super : )

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Uwaga te obiektywy Tamron 28-75 jak i sławne Tokiny 28-70/2,6-2,8 nie są przystosowane do cyfry.Jedynym atutem tej optyki jest jasność.Wdepnąłem w Tokinę i muszę kupić pentaxa 28-80/3,5-4,5 lepiej się sprawdza w warunkach różnicy kontrastu.Rozmyte postacie fioletowe obwódki to norma w trudnych warunkach.W dobrych nie ma problemu.Ale tak naprawdę pluje sobie w brodę że zamieniłem Pentaxa 28-70/4 na jaśniejszą i bardziej pancerną Tokinę.Ten sam problem ma kolega ze swoim jasnym Tamronem gdy musi robić zdjęcia w parku gdy słońce przebija przez liście.Tragedia ku przestrodze.Uwaga kupiłem na allegro Pentaxowski obiektyw 28-80/3,5-4,5 miał być super a za jego remont Rendaszka chciał 290zł zostawiłem w Gdyni na złom.Pozdrawiam

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Hmmm.... To dziwne bo Tamron 28-75 jest Di, czyli Digitally Integrated... Przeglądałem sample na pbase i flickr i nie zauważyłem jakichś strasznych CA.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zapytajcie Argawena, ma to szkło i nie słyszałem, żeby aż tak narzekał.

Mozliwe, że pawel1967 odczuł 'syndrom tamrona', czyli trafił w trefny egzemplarz.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
dziwne pytanie tu sie wyczytuje :-?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Grizley napisał/a:
dziwne pytanie tu sie wyczytuje

oj tak!

Kumpel trafił na trefny egzemplarz Tamrona jeśli on był trefny.Ja trafiłem na dobry egzemplarz Tokiny profi i rwę włosy na głowie.Kombinuję jak by tu w tajemnicy zakupić np 28-80/3,5-4,5 lub 4,7 Pentaxa abym nie nocował na wycieraczce , wszak wydatki dobre są w sezonie imprez a nie teraz.Wyczytałem że Zdano ma taki obiektyw ale i tak kilka następnych dni się nie ruszę z domu bo choroba mnie uziemiła.Same nieszczęścia...na psa urok.Cóż postapiłem wbrew swoim zasadom i dostałem po łapach.Pentax dla Pentaxa.No i nie zawsze kupiony na allegro sprzęt jest cacy o czym się przekonałem dwa dni temu.Pozdrawiam

pawel1967, to przy okazji, ja będę zamieniał FA 28-70 f/4 właśnie na Tamrona, więc FA oddam w dobrej cenie. Stan bdb. Jak zainteresowany to wal na priv.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
W zasadzie jest to zoom do FF. W APS-C ani to szerokie ani tele a do portretu zaledwie ostatnie 15 mm.

Ale w cyfrze sprawy mają się troche inaczej dlatego do zdjęć pozowanych ten zakres jest idealny.

picaro  Dołączył: 04 Wrz 2007
zakupiłem tego tamrona jakiś miesiąc temu (może więcej) ale już dość starannie go przetestowałem na kilku koncertach, spektaklach teatralnych i kabaretach, a więc w trudnych warunakch oświetleniowych, a także w plenerze w górach. I jakoś nie zauważyłem żadnych przypisanych mu problemów :-> I jestem bardzo zadowolony, choć musiałem chwilkę poświęcić, żeby się przystosować do pracy z tym cudeńkiem, bo np. w dość ciemnej sali AF głupieje kiedy foty robię w pionie, ale mi to nie przeszkadza bo ma zwinne rączki :mrgreen:

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Dancer, obiektywy Tamrona z K100 super działają? :mrgreen:

Zapewne wielkość literki w słowie "super" ma znaczenie. ;-)

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
picaro napisał/a:
w dość ciemnej sali AF głupieje kiedy foty robię w pionie,

W poziomie nie głupieje w takich warunkach? Jaka jest prędkość AF w porównaniu do kita i 16-50? Zdaje się, że ten Tamron będzie moim następnym szkiełkiem.

Moje pierwsze wrażenie jest takie, że jest szybszy od kita. Przede wszystkim, pierścień ma bardzo mały zakres obrotu, przez co chyba nie bedzie zbyt wygodnie ostrzyć ręcznie. Ale chyba właśnie dzięki temu AF ostrzy szybciej niż w równie ciężkiej Sigmie 70-300.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Zdaje mi się, że Tamron jest nieco wolniejszy od kita - ale to różnice na tyle małe, że wg mnie pomijalne. Obsługa wygodna, dzięki szerokim pierścieniom jest go za co chwycić, jedyne czego mi brakuje to QSF.
Pstrykałem tym Tamronem zdjęcia na koncertach i nie miałem problemów z ostrzeniem, czy to w poziomie czy w pionie. Zdarza mu się oczywiście przejechać po całej skali w poszukiwaniu ostrości ale w kiepskich warunkach oświetleniowych każdy AF może mieć czasem problemy - wystarczy znaleźć sobie gdzieś kontrastowy punkt do złapania ostrości i wszystko zaczyna działać jak należy.
Mam go przeszło pół roku i używam nader często.

Skocz do: