zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lux napisał/a:
jaką kartę pamięci polecacie
Stanowczo sugeruję - przeszukaj Forum!

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
lux, poczytaj ten wątek http://manufactura.home.p...bda614c11082daf , a dowiesz się jaką kartę pamięci kupić.

Pytanie "jaką kartę pamięci" wchodzi niniejszym na listę przebojów*):

Miejsce pierwsze: Jaką cyfrankę? - Odpowiedź: (--------------- UoKPiW :evilsmile: -------)
Miejsce drugie: Jaką kartę pamięci? - Odpowiedź: Pretec. Regionalnie: Kingston. :evilsmile:
Miejsce trzecie: Jaki obiektyw?

**)

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
no to zamykając ot karta Kingston 2GB , akumulatorki Energizer 2500. Moze nie to co chciałem ale miałem dość poszukiwań

lux, karty Sandisk, akumulatorki Eneloop/Recyko.

[ Dodano: 2008-01-11, 15:49 ]
Holender, odpowiedź "Pretec/Kingston" na LP to oczywisty dowcip :evilsmile:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Markus napisał/a:
Ręczne zmiany WB nie możliwe po wybraniu programów tematycznych.

Programy tematyczne mają jedną funckję - zajmowanie miejsca na kółku wyboru programów. Zajmowanie miejsca na kółku wyboru i sztuczne nabijanie "ficzerów". A, to już dwie funkcje: Zajmowanie miejsca na kółku wyboru, sztuczne nabijanie "ficzerów" i nieudolna próba wmówienia klientom, że aparat myśli za nich. Trzy. To będą trzy.. Zajmowanie... ok, dość ;-)

Było takie fajne zdjecie kółka programów "specyficznych" ;-) na jakimś Olympusie - byłaby świetna ilustracja, ale nie mogę teraz znaleźć...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007

lipalipski, właśnie o to mi chodziło :mrgreen: :-B

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ale wybór mocno ograniczony....

mygosia, najważniejszy i tak jest Manual... :mrgreen:

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Programy tematyczne to dosyć fajne ułatwienie.

Np. wybierasz krajobraz aparacik sam będzie ustawiał możliwie wysokie przesłony ale takie aby zdjęcie wychodziło nie poruszone przy danej ogniskowej,wybierasz program portret, aparat daje niskie przesłony tak aby rozmyć tło.
W programie sport bardzo krótkie czasy naświetlania zapobiegające rozmyciu.

Programy są jak najbardziej przydatne gdyby tylko odblokować ręczny balans bieli byłyby faktycznie użyteczne.Nawet w moim starym Olympus C-4000 zoom mogłem w programie tematycznym ręcznie zmieniać WB!!!

Manual jest dobry ale wiele razy nie ma czasu aby zastanawiać się czy przesłona 11, przy długiej ogniskowej nie spowoduje rozmycia zdjęcia w pochmurny dzień i od tego jest tryb krajobraz.
Poza tym, można ograniczyć działanie programu ręcznie wybierając czułość i WB ( teraz to nie możliwe ) a aparat niech sam dobiera tylko przesłonę i czas naświetlania.

dla mnie programy tematyczne nie istnieją. Lubię korzystać z automatyki aparatu czyli z P ale wiem że sprawdza się to głównie w warunkach dobrego oświetlenia. Na razie sprawdzam jak się spisuje aparat na P, Av, Tv. Narazie nie mam tu wyrobionego zdania. Na szczęście jeszcze nie udało mi się prześwietlić fotki jak to się zdarzało w fz5 który lubił ustwiać w trudnych warunkach zawsze czas na 1/4 niezależnie od światła.

Narazie muszę przestudiować instrukcję pod względem WB bo to jest główny problem z którym mam tzn. jak manualnie ustawić i jak to przypisać do user bo gdzieś mi się obiło o uszy że jest taka możliwość.

W najbliższym czasie planuje zakup lampy. Może ktoś poleci jakąś tanią dobrą lampę na ttl lub ewentualnie z własną automatyką choc ttl byłby lepszy gdyż w trudniejszych warunkach w przyszłości korzystałbym z krótkich ogniskowych obiektywu z AF.

Druga sprawa to zakup obiektywu wykorzystywanego w manualu z dużą ogniskową. Może ktoś tu poleci.

[ Dodano: 2008-01-12, 10:05 ]
z obecnie wystawianych na allegro obiektywów Pentaxa w zakresie 70-200 to które byście polecili a może coś na m42 .
Ewentualnie jakiś inny obiektyw o jeszcze większej ogniskowej

[ Dodano: 2008-01-12, 15:37 ]
no to dzis miałem okazję przetestować wytrzymałość aparatu. Przypadkowo zachaczyłem o pasek aparatu który był na komodzie. Z jakiejść wysokości metra spadł solidnie na płytki w przedpokoju. Aparat był wyłączony podczas upadku otwarła się lampa. Na razie wydaje się że wszystko jest w porządku także z lampą. No cóż trzeba mieć pecha i zarazem szczęście żeby pare dni po zakupie takie rzeczy robić :-|
Acha mam pytanie przy dzisiejszej pogodzie na zewnątrz efektem wejścia do budynku oprócz upadku aparatu był także zaparowany obiektyw. Czy bezpieczne jest włączenie aparatu i robienie fotek w koncu dziś nie było zbyt zimno parę stopni na plusie.

lux napisał/a:
Może ktoś poleci jakąś tanią dobrą lampę na ttl

lux napisał/a:
z obecnie wystawianych na allegro obiektywów Pentaxa w zakresie 70-200 to które byście polecili a może coś na m42 .

Nie jestem pewien, czy to odpowiedni wątek, na takie pytania. Ale zanim zadasz je w innym poczytaj trochę. Znajdziesz z pewnością kilka dyskusji o lampach i znacznie więcej o szkłach.

To prawda, trzymanie się tematu wątku jest dobrym pomysłem - będzie łatwiej kiedyś w przyszłości znaleźć informacje.

w sumie to mój wątek więc nie wiem dlaczego nie mogę spytać się o to co może kiedyś wpłynie na dalsze spostrzeżenia :mrgreen:
Z apararatem wydaje się że wszystko w porządku :->
Co do balansu bieli manual do kitu czyli to co mówiłem wcześnie w stronę dominaty niebieskości ustawia dla światła żarowego. Notabene WB dla światła żarowego nie jest tak źle. Też ustawia w dominatę niebieskości ale minimalnie co mi nawet odpowiada.
AWB mozna o tym zapomnieć to nieporozumienie ale WB wyszczególnione przynajmniej dla światła żarowego czy słonecznego dnia nie są złe.

Mam narazie dwa pytania czy w tym modelu można wybierać sobie punkty ostrości czy coś takiego bo może coś przegapiłem i czy manual WB można gdzieś zapisać. Bo gdzieś takie coś mi się obiło o uszy

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
lux napisał/a:
w sumie to mój wątek
W odróżnieniu od innych forów, tutaj wszystkie wątki są wspólne. Jeśli chcesz mieć jakiś wątek na własność, musisz napisać wniosek do użytkownika "Fafniak", no i dobrze go umotywować. Myślę, że w przypadku nowych wątków może być trudno, ale z jakimś starym, nieaktualnym nie powinno być problemu.

powiedzcie mi dlaczego manual WB nie działa w tym aparacie dla światła żarowego. Czy ktoś z posiadaczy tego modelu bądź pentaxa k100d bo pewnie tu WB nie zmieniano może temu zaprzeczyć.
Natomiast WB dla lampy i wogóle efekty pracy lampy są bardzo dobre. Nawet zakopanie tej kompesacji tak nie przeszkadza. Po prostu daje na -0.7 i gdy robię z dalsza dla szerokiego kątu daje iso 400 a dla zoomu w kicie daje 200. W fz5 to był koszmar a to była jedyna lampa jaka tam mogła działać

WB dla żarowego (chyba) u żadnego producenta nie działa dobrze - a już w szczególności, gdy działasz na Auto WB. Są dwa wyjścia:
1. ustawienie recznie WB na żarowe
2. ustawienie CUSTOM wg wzorca białego/szarego w zastanym świetle (tu musisz siegnąć do instrukcji, jest szczegółowy opis jak to zrobić).

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
zorzyk napisał/a:
Są dwa wyjścia:
Trzecie -nazywa się RAW

Skocz do: