Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Cokin - pytanie o szarą połówkę
Chciałbym wejść w system Cokina i kupić najpierw szarą połówkę, ale kompletnie nie wiem jaki typ kupić. Są ND4, ND8, domyślam się, że chodzi o stopień przyciemnienia...? Ale jaki przydaje się najczęściej wg Was?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pszczoła napisał/a:
Chciałbym wejść w system Cokina i kupić najpierw szarą połówkę
Lepiej firmy Hitech. Pasuja do akcesoriów Cokina. Są naprawdę szare bez zadnej dominanty, w dodatku prostokątne. Większa możliwość regulacji. Najlepiej to chyba kupić 0,9 lub 1,2 soft.
Niestety kosztują trochę więcej od Cokina( ok. 119 zł) i dużo więcej od podróbek tejże firmy.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Też polecam Hitech. Miałem wcześniej chińczyka i potem trzeba walczyć z zielono-popielatą dominantą na połowie zdjęcia. Natomiast chińskie podróbki w wersjach kolorystycznych są całkiem niezłe (jakość/cena) - np. tabaczkowa lub pomarańczowa połówka. Co do typu połówki Hitech to mam dwie - ND0.9 z łagodnym przejściem i ND0.3 z twardym. Przydałyby się jednak o 0.3 ciemniejsze. Dlatego tak jak pisze argawen - na początek polecałbym ND1.2 soft (miękkie przejście).

Szczerze mówiąc chciałem kupić jakieś podróbki bo słyszałem, że nie są złe. Chociaż z drugiej strony może czytałem o tych kolorowych... Piszecie ND0.9, ND1.2, a co to jest w takim razie np. ND2, ND4, ND8?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pszczoła, poczytaj: http://manufactura.home.p...topic.php?t=387

Dodatkowo poszukaj z kluczem "połówk" wylezą następne.

Pszczoła napisał/a:
Piszecie ND0.9, ND1.2, a co to jest w takim razie np. ND2, ND4, ND8?
Oznaczenia 0,6-0,9-1,2 występują w filtrach Hitech. ND2,ND4 itd w filtrach Cokina.
Tutaj masz trochę o filtrach.
Oraz tutaj.

Dzięki za linki. Powiedzcie tak szczerze biorąc pod uwagę cenę - czy jest sens kupować szarą połówkę podróbkę, czy jeśli już podróbki to tylko i wyłącznie kolorowe? Słyszałem opinie, że ten zafarb z podróbki szarej można łatwo usunąć zmianą WB...? Prawda to?

Pszczoła napisał/a:
czy jest sens kupować szarą połówkę podróbkę, czy jeśli już podróbki to tylko i wyłącznie kolorowe?
W tym ci nie pomogę. Sam kupiłem Hitech-y( za rada Fafniaka) i nie żałuję. Ale nie miałem do czynienia z podróbkami. To także zależy od kasy, jaką możesz na to przeznaczyć.
Ludzie robią zdjęcia z podróbkami i im wychodzą. Pewnie jest więcej zabawy w "wywoływarce"

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Niedawno pisałem o filtrach połówkowych w jednym z wątków, teraz odniosę się więc tylko do systemu Cokin. Tylko ten system dla połówek ma sens. Oryginalne filtry Cokina chyba nie są złe, nie musiałem walczyć z żadnym zafarbem. Ich wadą jest plastik, podatny na zarysowania. Jednakowoż twarde odpowiedniki szklane to już cenowy kosmos. Najlepiej jest mieć cały zeestaw filtrów o różnej gradacji. Jeśli jednak chce się ograniczyć na początek tylko do jednego - tak dla próby i zabawy - to zdecydowanie polecam te najmocniejsze, z korekcją 3ev (różni producenci mają różne oznaczeia) i raczej z ostrym przejściem. To ostre przejście, w rzeczywistości, wcale nie jest takie ostre i przynajmniej dla Cokina (Hitecha nie widziałem) nie oznacza ostrej poziomej linii. Pragnę jeszcze dodać, że aby obserwować efekt i obszar działania filtrów połówkowych, to trzeba przymknąć przysłonę do wartości 11 i posłużyć się podglądem głębi ostrości.

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Pszczoła napisał/a:
Chciałbym (...) kupić najpierw szarą połówkę, ale kompletnie nie wiem jaki typ kupić. Są (...) domyślam się, że chodzi o stopień przyciemnienia...?

Jeśli chodzi o połówki, to osobiście preferuję te całkiem przezroczyste. Po użyciu takiej połówki - co dziwne zupełnie niezależnie od jej koloru/stopnia przezroczystości - stopień "przyciemnienia" zazwyczaj jest u mnie całkowity :mrgreen:

ergo: stopień przyciemnienia jest zupełnie niezależny od koloru połówki!

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
CLE napisał/a:
Po użyciu takiej połówki - co dziwne zupełnie niezależnie od jej koloru/stopnia przezroczystości - stopień "przyciemnienia" zazwyczaj jest u mnie całkowity
Jednej ?? :shock: Toż jaki ona współczynnik ?? :roll: Chyba znacznie większy od 40 %. :evilsmile:

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Dada napisał/a:
Po użyciu takiej połówki - co dziwne zupełnie niezależnie od jej koloru/stopnia przezroczystości - stopień "przyciemnienia" zazwyczaj jest u mnie całkowity
Jednej ?? :shock: Toż jaki ona współczynnik ?? :roll: Chyba znacznie większy od 40 %. :evilsmile:

rzadko ćwiczę :lol:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
No ja to Ci poradzę za Argawenem. Sam zakupiłem 2 Hitechy ND 0,9 i 1,2, chociaż przyznam, że czasami brakuje mi tych o mniejszym przyciemnieniu. Wcześniej używałem chińskiej podróbki i potwierdzam opinię, że Hitechy mają zdecydowanie bardziej neutralną szarość. Niestety oryginalne opakowania będą powodowały powstawanie rysek na filtrach ( podróbki były pod tym względem lepsze ), warto więc zainwestować parę złotych w podełko do filtrów. Są na Allegro podróbki, bo oryginalne pudełka Cokina to czyste zdzierstwo :evil:
Tak osobiście kusi mnie, żeby se zakupić filtr IR Cokina, akurat są na Allegro, myślę, że jak wypiję jeszcze 1 :-B to się skuszę, niestety nie znam żadnych opinii na temat skuteczności ich działania, może będą potrzebne :-B :-B .
No, może na koniec jeszcze dodam, żeby nie brać przesadnie poważnie opinii CLE, bo on nie pisze o szarych połówkach, tylko o bezbarwnych dyfuzorach. A to jest jednak spora różnica . . . . :mrgreen:
Pozdrawiam - Kuszelas

Pszczoła napisał/a:
Słyszałem opinie, że ten zafarb z podróbki szarej można łatwo usunąć zmianą WB...? Prawda to?

Owszem, zabarbu można się pozbyć zmieniając WB ale występuje on na połowie zdjęcia - tam gdzie przyciemnienie. Bardzo ciężko jest znaleźć odpowiednie ustawianie. Zazwyczaj było u mnie tak, że jak skorygowałem nadmiernie zielone, przyciemnione niebo to nieprzyciemniony dół zdjęcia zbytnio wpadał w czerwień. Z Hitechami nie ma takiego problemu. Niestety muszę tu powiedzieć, że Hitechy nie mieszczą się do pudełek Cokina (podróbek) sprzedawanych na Allegro - są nieco zbyt długie. Ja noszę je w orygilnanym opakowaniu papierowo-foliowym. Nie rysują się tylko trzeba najpierw wysunąć filtr w papierze z folii a następnie rozłożyć papier i wyjąć filtr (przy chowaniu kolejność odwrotna).

piotrecius napisał/a:
Ja noszę je w orygilnanym opakowaniu papierowo-foliowym
Jest saszetka w której Hitech się mieści. Przynajmniej tak mnie zapewniała Pani z Raysfoto.

Ale pewnie filtry Hitecha będą wystawać poza kieszenie.

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
Witam,

Skoro już dyskusja odnośnie filtrów zaczęła delikatnie chwiac się jesli chodzi o kierunek zainicjowany przez Pszczołę to pozwole sobie na oftopowego ciosa :evilsmile:

Chciałbym zapytać czy ktoś z was korzysta w osłon przeciwsłonecznych Cokina? Sam zastanawiam się nad wejścien w ten system. Najwiekszym problemem w moich przemysleniach jest właśnie niemoznośc korzystania z osłony p-słonecznej dedykowanej do obiektywu. A może nie ma wiekszego sensu zakładać jakis "kwadracików"? Wdzięczny będę za wszelkie informacje.

Pozdrawiam kłapnięciem lustra.

Ja nie mam takich kwadracików ale jeśli już padło o nie pytanie to ja dołączę swoje - czy taka kwadratowa osłona nie przeszkadza w regulacji filtrów (kręcenie polarem, przesuwanie połówek)? Czy osłona w jakiś sposób obejmuje sobą założone filtry czy znajduje się przed nimi?

piotrecius napisał/a:
Czy osłona w jakiś sposób obejmuje sobą założone filtry czy znajduje się przed nimi?
Przed nimi.

Skocz do: