TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Tradycyjny i cyfrowy PENTAX system
Witam, zna ktoś może tą książkę ? otrzymałem bon na zakupy 100 zł w merlinie i myślę czy nie kupić tej książki. Jak myślicie, jest warta zakupu ?

Link do książki

Pozdrawiam ! ;-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Ja mam. Bardzo fajna. Ot taka podstawowa wiedza o Pentaxie zebrana ładnie do kupy.

Za cenę 25 zł jak najbardziej się opłaca [po tyle mniej więcej chodzi na Allegro].

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Jeżeli dobrze pamiętam to w sklepach zaraz po wydaniu książki, cenie była zbliżona.
Jest opisany cały system, łącznie z akcesoriami.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Mam. Jak kieeeedyś czytałem, znalazłem kilka błędów. Poza wartością sentymentalną nie jest wiele warta. To droga na skróty. Przedruki z katalogów zebrane w jednym miejscu. Jakbym wiedział, że ktoś mi coś takiego wyda, to bym nie tylko o Pentaksie, Nikonie i Canonie napisał [bo takie wyszły] ale też o Zetorze, kuchence EWA Wrozametu i meblościankach - jako klasykach polskiego widoku ubiegłych lat. Spojrzenie autora na system z perspektywy czasu jest w tej książce tak pobieżne i ubogie w analizy, że 30PLN wolałbym wydać na 2 rolki trixa.

[ Dodano: 2008-01-15, 18:16 ]
Zdano napisał/a:
Jest opisany cały system, łącznie z akcesoriami.
Bez przesady, nie ma tam całego systemu. Większość jest. Szkoda, że perełki nie są odpowiednio opisane.

tref napisał/a:
Większość jest

Po za tym jest to chyba jedyne wydawnictwo na temat Pentaksa.

Zdano napisał/a:
jest to chyba jedyne wydawnictwo na temat Pentaksa.
W języku polskim.

tref napisał/a:
W języku polskim.

Innych języków nie znam :-P

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Podstawowa wiedza tam jest. Rażą głównie błędy w podpisach do zdjęć szkieł np. mamy podpis FA 400/2,8 chociaż widać, że na obudowie stoi jak byk "Pentax-A". A 20/2,8 też jest podpisana FA. A już przegięciem są dwa zdjęcia tego samego szkła FA 28-70/2,8 podpisane raz prawidłowo, a tuż obok jako 20-105.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Niestety, potwierdzam to co napisal Tref - porazka... Wiecej znajdziesz w sieci i to za free:-)

Pzdr
Spinner

Asahi Pentax and Pentax SLR 35mm Cameras, 1952-89

A cała reszta była kiedyś w pliku txt.

Skocz do: