Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
TMount T-Mount co mozna a co nie ?
Co można a czego nie ?
Czy da sie zamontować jakiś teleskop
za pomocą tego ustrojstwa ?
będę miał okazje wypróbować pożyczony
teleskop nieodpartą pokusą jest przystawienia puszki do wizjera :mrgreen:
tak sobie myślę czy dało by rade i rezultaty były by ok gdyby zamontować
to za pomocą T-Mount do puszki. (jeśli się da)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Da sie nabyc takie cudo:
Pentax K > T mount ( T2 )

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: TMount T-Mount co mozna a co nie ?
Grizley napisał/a:
Co można a czego nie ?
Czy da sie zamontować jakiś teleskop
za pomocą tego ustrojstwa ?
będę miał okazje wypróbować pożyczony
teleskop nieodpartą pokusą jest przystawienia puszki do wizjera :mrgreen:
tak sobie myślę czy dało by rade i rezultaty były by ok gdyby zamontować
to za pomocą T-Mount do puszki. (jeśli się da)

Czemu nie. Są specjalne przejściówki do Pentaksa. Ja też zamierzam sobie taką kupić celem podpięcia się do Celestrona 9.25'' :mrgreen:
Tylko bądź cierpliwy bo drgania teleskopu (szczególnie jeśli statyw będzie kiepski i będzie wiało) mogą zepsuć całą zabawę.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Grizley, zanim zaczniesz eksperymenty z przejściówką T-mount powinieneś wiedzieć że ma ona gwint M42 o skoku 0.75 zwoja na mm (M42x0.75). Klasyczna przejściówka do gwintowanych pleśniaków ma gwint M42 o skoku 1 zwój na mm (M42x1). Stosując nieodpowiednią przejściówkę możesz bezpowrotnie zniszczyć gwint na obiektywie. Radzę mocno uważać. Posiadam stare dwa szkła (COLIGON 200/4.5 i UPSILON 135/2.8), które muszę używać właśnie z T-mount.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
dżejpi napisał/a:
Grizley, zanim zaczniesz eksperymenty z przejściówką T-mount powinieneś wiedzieć że ma ona gwint M42 o skoku 0.75 zwoja na mm (M42x0.75). Klasyczna przejściówka do gwintowanych pleśniaków ma gwint M42 o skoku 1 zwój na mm (M42x1). Stosując nieodpowiednią przejściówkę możesz bezpowrotnie zniszczyć gwint na obiektywie. Radzę mocno uważać. Posiadam stare dwa szkła (COLIGON 200/4.5 i UPSILON 135/2.8), które muszę używać właśnie z T-mount.

Ten wewnątrzny pierścień z gwintem jest wymienny, więc można włożyć inny o własciwym gwincie. Ale pytanie było o mocowanie z teleskopem, nie z obiektywem foto, więc skoro to jest specjalna przejściówka do astro to raczej nie powinno być z tym problemów. Ja wykorzystałem T-mounta do przeróbki Jupitera 37A na bagnet pentaxa. Szczegóły wkrótce w dziale "złota rączka" :)

michal5150,
Z tego co wiem, teleskop soczewkowy to taki specjalistyczny obiektyw. Adapter T-mount > K ma jeden rodzaj gwintu. Jeżeli piszesz o ruchomym pierścieniu w tej przejściówce mocowanym trzema śrubkami, to służy to po wkręceniu obiektywu w przejściówkę do ustawienia oznaczeń na obiektywie względem puszki. Oczywiście zdolny tokarz dorobi pierścienie z innymi gwintami. Nie spotkałem w sprzedaży przejściówki T-mount > K (mocowanie Pentax) z kilkoma wymiennymi pierścieniami (myślę tu o orginałach).

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ja też kupiłem z jednym pierścieniem ;-) Na jednym z forów astro dowiedziałem się że można kupić te wewnętrzne pierścienie, własnie z M42x1. Wariant nr dwa: wykorzystać spiłowany (gwint zewnetrzny) najmniejszy pierścień pośredni do makro :)

No... to doszliśmy do wspólnego wniosku, :evilsmile: trochę inwencji i nic na siłę. Na lepsze pomysły :-B

dżejpi napisał/a:

w przyszłości pewnie nie dalekiej chciałbym wykorzystać
ten model LINK
a z tymi skokami to mnie zaskoczyłęś .
Ale dzieki :-B przynajmniej mam jakis punkt zaczepienia.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Grizley napisał/a:

ten model

Tylko wcześniej upewnij się, czy można do niego tę przejściówkę T-m podpiąć.
Ja mam pewne wątpliwości, wprawdzie niczym nie poparte, tylko tak z oceny na oko.
Piszę to na wszelki wypadek.

ms napisał/a:
Grizley napisał/a:

ten model

Tylko wcześniej upewnij się, czy można do niego tę przejściówkę T-m podpiąć.
Ja mam pewne wątpliwości, wprawdzie niczym nie poparte, tylko tak z oceny na oko.
Piszę to na wszelki wypadek.

wiec własnie jak to sprawdzić , jak sprzedawca
nie bedzie wstanie sprawdzic, prawde mówiąc u mnie w okolicy
z tego co sie orientuje nie ma sklepu tego typu zeby mógł obmakać :mrgreen:
spróbuje na allegro popytać sprzedawców. :-?

Grizley do teleskopu z linku, który podałeś, możesz dokupić orginalny fotoadapter. Za jego pomocą przymocujesz aparat. Gwint ma prawdopodobnie 40mm. W zależności od średnicy obiektywu w Twoim aparacie potrzebna Ci będzie odpowiednia redukcja gwintów. W googlach jest sporo wiadomości na ten temat.

dżejpi napisał/a:
Grizley do teleskopu z linku, który podałeś, możesz dokupić orginalny fotoadapter. Za jego pomocą przymocujesz aparat. Gwint ma prawdopodobnie 40mm. W zależności od średnicy obiektywu w Twoim aparacie potrzebna Ci będzie odpowiednia redukcja gwintów. W googlach jest sporo wiadomości na ten temat.

dżejpi bardzo pięknie dziękuje , skoro mozna tak jak napisałeś to szykuje sie już do zakupu
oczywiście fotki ;D umieszczę do oblukania :-P

piko  Dołączył: 09 Sty 2008
michal5150 napisał/a:

Ja wykorzystałem T-mounta do przeróbki Jupitera 37A na bagnet pentaxa. Szczegóły wkrótce w dziale "złota rączka" :)

Czy dokonałeś tego dzieła? Wpadłem na podobny pomysł z Jupiterem (lubię ten obiektyw), ale mój T-mount jest za szeroki, więc byłyby problemy z ostrzeniem na inf. Poza tym średnica T-mounta jest jakieś 1.5 mm za mała, by dało się go założyć po zdjęciu z Jupitera kołnierza z 3 śrubkami. Chyba,że miałeś lepszy pomysł ... Lub tokarkę :mrgreen:

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007

Szumak,
dzięki. Niby wszystko OK, ale mój T-mount wymaga zdecydowanie sfrezowania ok 3mm
i jest zdecydowanie za szeroki, co wpłynie na odsunięcie obiektywu i uniemożliwi / zaburzy ostrzenie. Podaj mi link do tej aukcji, na której kupiłeś swój adapter T.
Czyżby były o róznych wymiarach? Do teleskopu mój pasuje i używam z ME SUper.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Tutaj kupowałem. To jest dokładnie ten pierścień, który opisał na forum michal5150.

wszystko zaczelo sie zgadzac ...
Dzieki

Skocz do: