Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dziwny klopot z firewire
kurna......
podlaczam skaner system wykrywa sprzet sterowniki zladowane...

podlaczenie nr1
zlacze na obudowie - przednie - soft twierdzi ze nie ma skanera

podlaczenie nr2
kabel podlaczony do tylnej scianki (plytaglowna) - soft twierdzi ze nie ma skanera

zrozpaczony wsadzilem soundlbastera ze zlaczem firewire... i dziala......
tyko po co obciazac system dodatkowymi klockami (narazie nie zainstalowalem sterownikow do soundlblaster)

z tego co widze to cojest na plycie to jest chipset VIA - co z nim jest nie tak ?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
To złącze kiedyś ci działało? Z innym sprzętem?
Masz zainstalowane sterowniki do płyty? To się nazywa "Via 4in1". Ściągnij najnowsze i zainstaluj.

Fafniak, powinieneś dostać medal za psucie wszystkiego na najróżniejsze sposoby. :-P

Gwiazdor napisał/a:
Fafniak, powinieneś dostać medal za psucie wszystkiego na najróżniejsze sposoby.
- spokojnie moge odebrac takowy... :mrgreen:

nigdy tam nic nie podlaczalem.....teraz mam cos nowego...... i klopot.... narazie nic nie zepsulem...

[ Dodano: 2008-01-16, 22:33 ]
Gwiazdor napisał/a:
Masz zainstalowane sterowniki do płyty
-no raczej tak..... kurcze ani jednego naku zapytania - teoretycznie wsio ok...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
-no raczej tak..... kurcze ani jednego znaku zapytania - teoretycznie wsio ok...
Nie sugeruj się tym, co pokazuje Windows, zainstaluj jeszcze raz "Via 4in1". Nic więcej mi do głowy nie przychodzi. ;-) Jedynie to, że FW nie działa bo jest zepsute. :roll:

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Fafniak:
"nigdy tam nic nie podlaczalem.....teraz mam cos nowego...... i klopot.... narazie nic nie zepsulem... "

a może firewire jest wyłaczone w BIOS-ie na płycie głównej?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Kiedyś (4-5 miesięcy temu) trafiły mi się dwie z rzędu uszkodzone płyty główne ASUS-a, na których walnięte było właśnie firewire. Wszystko inne było w porządku

jack napisał/a:
a może firewire jest wyłaczone w BIOS-ie na płycie głównej?
-to system nie idzialby przeciez urzadzenia....a widzi...

[ Dodano: 2008-01-17, 15:03 ]
piotr_luk, - hmmm nie jest to pocieszajace...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Fafniak, nie wiem czy podlaczales na "cieplo" czy na "zimno". Wiem z doswiadczenia, ze u nas na katedrze plonely zlacza FireWire w kilku juz kamerach, magnetowidach, bo bylo podlaczanie sprzetu podczas jego pracy, a niby to bezpieczne. Mozliwe ze w tym skanerze lacze padlo przez taka operacje.. potem zart poszedl, ze juz wiadomo czemu nazywa sie to "Płonące Łącze" :-P takze podlaczac zawsze i tylko po wylaczeniu obu sprzetow :!:

dagio, - ale sprzet dziala..... tyle ze przez dodatkowa karte...

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Fafniak,
Spróbuj poszukać informacji na stronie www producenta płyty głównej.
Może są jakieś sterowniki, a może nowe wersje BIOS-a?

jack, - bios mam najnowszy.....sterownikow bede szukal ...ale strona asusa chodzi w tej chwili strasznie - poznym wieczorem zobacze....

Fafniak, jednak masz asusa. To ja obstawiam walnięty port (miałem w dwóch kolejnych modelach, ale cholercia nie pamiętam modelu)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
miałem kiedyś Audigy [Gold] i firewire śmigało aż miło - w sumie używałem tylko raz - zgrywałem kumplowi filmy z kamery :-)

ale nastał czas wymiany produktu Creativa na coś lepszego ;]

jak na moje oko to jeśli nie okaże się że to uszkodzenie, to raczej będą sterki...

Fafniak napisz jaki jest dokładny model płyty.

piotr_luk, - ale sam sprzet jest wykrywany prawidlowo..... :shock:
perl, asus p5be

Fafniak napisał/a:
sprzet jest wykrywany prawidlowo.....
miałem tak samo i do tego żadnego komunikatu o błędzie, czy braku jakiegoś sterownika. Nic. Kompletna cisza, a płyta była na pewno z serii p5..

piotr_luk, - cholera..... :shock: cos mi sie nie usmiecha 2 tygodnie bez plyty glownej....(serwis)

Skocz do: