vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
mygosia napisał/a:
Gąsienice się nie bzykają, bo to są jeszcze dzieci

aaa.... to było jedno z tych podchwytliwych pytań :roll:

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
vertiico,
Chodzi o to, że masz ustawiony sprzęt wcześniej i 1 lub 2 sekundy na złapanie niepowtarzalnego ujęcia.
Wówczas który obiektyw sprawdzi się bardziej f4 ostry od f4 czy f2.8 ostry od f4? :mrgreen:

mygosia napisał/a:

Ponoć wszyscy wiedzą, że to robią ale nikt tego jeszcze nie widział i mamy Pulitzera czy jak to tam się zwie :lol:

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Zbynio napisał/a:
więc masz wcześniej ustawiony full manual jakiś tam czas i przesłonę przymkniętą do f8 celem uzyskania max głębii ostrości na określone warunki.
Który obiektyw sprawdzi się bardziej f4 ostry od f4 czy f2.8 ostry od f4?

Bez znaczenia bo oba z założenia są tak samo ostre przy tej samej wartości przysłony...

Pozdrawiam...

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Zbynio napisał/a:
A głębia ostrości?

Przecież przy tej samej ogniskowej i tej samej przysłonie też będzie taka sama...

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ArturMaly napisał/a:
Bez znaczenia bo oba z założenia są tak samo ostre przy tej samej wartości przysłony...

dokładnie

MiQ27 napisał/a:
Zbynio napisał/a:
A głębia ostrości?

Przecież przy tej samej ogniskowej i tej samej przysłonie też będzie taka sama...

głębia ostrości zapewne będzie taka sama, ale "mozaika" powstała z rozmazania tła już nie :)
ale mowa była o ustawieniu ostrości na maxa, jezeli juz mowa na "maxa" to f=22 :) ale ja dalej uważam ze dałbym f=11. I teraz chodzi o to że obiektyw 1 i 2 są tak samo ostre przy f=4, to przy f=11 niekoniecznie.

[ Dodano: 2008-01-17, 13:49 ]
Dodatkowo obiektywy są dość drogie, więc planuje się zazwyczaj zakup jednego z danej "działki".

Dla przykładu mam 4 obiektywy które pokrywają ogniskową 50mm, 2 manualne ( M i A ) oraz dwa FA/DA. Ale weźmy 50mm z kita i tą 50 z FA50/1.4, załóżmy ze przy f=4 obydwa są tak samo ostre, ja dalej używałbym tej FA50, a kita na razie do szerszych kątów do czasu aż zakupie coś lepszego.

Poza ostrością jest kilka innych czynników, weź chociaż testy z optyczne.pl, i zerknij co oni tam oceniają poza ostrością. Ja kita chce wymienić głównie z powodu "aberancji" ( czy jak to się pisze ) i bądź co bądź ostrości na pełnej dziurze.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Te z czołgów też nie?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Te z czołgów też nie?

Te przede wszystkim nie bo to oseski co się dopiero po ziemi nauczyły czołgać.

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
mygosia napisał/a:
Te z czołgów też nie?

Te z czolgow sie parzą nie bzykają :-P Dopoki ktoras sie nie zzsunie wtedy maja problem... :roll:

Skocz do: