Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Sigma 24 a Pentax 24 * - takie tam
Czytając sobie testy na photozone.de wpadł mi do głowy pomysł co by zobaczyć jak się ma moja sigma do starej *. Mam Sigmę AF 24/2.8 tylko dlatego, że nie stać mnie by wyrwać na ebayu Pentaxa FA* 24/2. Różnica w cenie kolosalna. Zobaczyłem testy i :shock: się zamyśliłem. Praktycznie w całym zakresie przysłon Sigma jest lepsza ostrzejsza na brzegach kadru. W centrum * jest górą, ale oba szkła zachowują się przyzwoicie, ale brzegi * tak do f5.6 to porażka. Jestem bardzo zaskoczony. Chociaż winietę Sigma ma większą :evilsmile: . Zastrzegam że na * nie pluję, jak bym miał fundusze to pewnie i tak bym tą * kupił :mrgreen:

Tak do zastanowienia w świetle komentarzy, że nowe gwiazdki be a stare były super ;-)

test klik klik

test klik klik

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Żaba, - nie moge potwierdzic wynikow tego testu....wrecz jestem zdziwiony tak slabymi wynikami na brzegu......
az chyba poszukam fotek z tej 24 2.0.....

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Fafniak, a swojego 24/2 jeszcze masz czy poszło do ludzi?

Żaba, ten Pentax nie był za dobrze oceniany wśród innych dawnych gwizdek. Mówiło sie, że trafiały się różne egzemplarze.

asklop nie ważne i tak uważam że jest piękny. To światło ta ogniskowa :-D

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop, teraz to chyba tref to szkiełko ma.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Żaba, tez mam ta sigme - fajne szkielko :mrgreen: nie wiem czemu Sigma pcha sie z produkcja super jasnych przecietnych szkiel, skoro mogliby produkowac takie ciemniejsze-fajniejsze ;] Mowiac szczerze, ten test rowniez mnie zaskoczyl i tak sobie pomyslalem, ze on nie uwzglednia jednej rzeczy - pracy pod swiatlo. I tutaj trzeba powiedziec, ze sigma jest kiepska bardzo, czego nie odwaze sie powiedziec o smc 8-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Żaba, jasne, że jest piękny. Takie szkiełka w szampańskim kolorze do mnie przemawiają.

argawen napisał/a:
teraz to chyba tref to szkiełko ma.

tak myślałem, że już sprzedał. Fafniak szybko widać nudzi się sprzętem i szuka nowej podniety. Ciągle cos sprzedaje, wymienia, kupuje. Ale w sumie to pozytywne zjawisko. napędza gospodarkę. :mrgreen:

trefelek go ma.....
ale pamietam ze nawet robilem jakies "testy" na pelnej dziurce (blok itp) i bylo naprawde ok..... :roll:

nie moge nic znalezc....wiekszosc to lapane w domu sytucja egdzie istD sie nie wyrabial zwykle z ostroscia :-P albo poruszone.....

a do nowego LR-a nie mam wprowadzonych wszystkich zdjec....

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
asklop napisał/a:
Fafniak ...... Ciągle cos sprzedaje, wymienia, kupuje.
Zapomniałeś dodać, że jeszcze stale coś psuje. :-P

asklop napisał/a:
tak myślałem, że już sprzedał. Fafniak szybko widać nudzi się sprzętem i szuka nowej podniety
- to nie tak.... ta ogniskowa jest swietna do analoga.... przy cyfrze jakos mi nie pasowala.....
swoja droga to duze i ciezkie szklo....

[ Dodano: 2008-01-17, 21:13 ]
Dada napisał/a:
Zapomniałeś dodać, że jeszcze stale coś psuje.
- nieprawda

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:

i tu sigma jest "bardziej fajowska" :evilsmile:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
ale pamietam ze nawet robilem jakies "testy" na pelnej dziurce (blok itp) i bylo naprawde ok..... :roll:
No tak, przecież miałem przez parę dni :oops: . W dodatku zdjęcie grupowe z pustyni i parę innych na koniec jest także z tego szkła.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
argawen napisał/a:
asklop, teraz to chyba tref to szkiełko ma.
Mam. Mój egzemplarz jest bez zastrzeżeń.
Fafniak napisał/a:
- to nie tak.... ta ogniskowa jest swietna do analoga.... przy cyfrze jakos mi nie pasowala.....
~36 8-) Fajne pole ma.
Fafniak napisał/a:
Na ulicę się nadaje wówczas, gdy trzeba zrobić wrażenie samym wyglądem aparatu. Z osłoną wygląda pięknie. Fakt - jest duże i ciężkie, jak się trzyma, to czuć jakość konstrukcji.
argawen napisał/a:
W dodatku zdjęcie grupowe z pustyni i parę innych na koniec jest także z tego szkła.
Z Kadyszki właśnie! :-D

[ Dodano: 2008-01-17, 22:13 ]
FA*24 z DSa.
Przy pracy.

asklop napisał/a:
Takie szkiełka w szampańskim kolorze do mnie przemawiają.

\właśnie to dla mnie jest największa wada tej *. Kolor tu jak dla mnie wygrywa sigma.
Fafniak napisał/a:
ta ogniskowa jest swietna do analoga.... przy cyfrze jakos mi nie pasowala.....
zatreflem 36 bardzo mi odpowiada szeroko ale nie za szeroko :-D tak w sam razik ;-)

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
ta ogniskowa jest swietna do analoga.... przy cyfrze jakos mi nie pasowala..... swoja droga to duze i ciezkie szklo....

Ja jestem w nim zakochany (w * znaczy się) - własnie po podpięciu do K10, razem tworza doskonałą całość. 12-24 praktycznie nie używany leży od 3 miesięcy. Jak dla mnie jest ostre (nigdy nie robiłem testów i raczej nie będę). Wystarcza mi, że trafia z AF'em.

l_uka napisał/a:
i tu sigma jest "bardziej fajowska"
Ta Sigma tak generalnie dość fajna jest ;-) Nie za duża nie za ciężka. SYmpatyczne szkło. Teraz to właściwie mój kit jest :-D

Skocz do: