Witam wszystkich :), to mój pierwszy pościk, inauguracyjny :) Od razu zaznaczę, że pojęcie o aparatach i fotografii mam takie jak większośc tutaj o fizyce molekularnej - zerowe. No ale do rzeczy :
Od wczoraj stałem sie (chyba) szczęśliwym posiadaczem Pentaxa Optio V10. Pierwsze fotki popłynęły chwilke po zakupie, kolejne w drodze do domu , i reszta juz w chatce. No i po wrzuceniu ich na kompa, hmmm... no właśnie co ?, chyba byłem trochę rozczarowany. Nie najlepsza ostrość i jakoś mało "żywe" kolory jak na moje amatorskie oko. Fotki robiłem głównie w trybie auto. I tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy wszystkie kompakty w tej cenie i w tej klasie tak mają ?
2. Czy jest szansa na zrobienie na prawdę ładnej fotki , tylko jest to kwestia ustawień manualnych ?
3. Jakie ogólnie macie zdanie o tym modelu i opinie. Na forum jakoś nie wiele znalazłem na ten temat (sorry jeśli pominąłem cosik)
4. Obróbka zdjęć na kompie ma sens ? Daje to dobre efekty ? Np. załączonym oprogramowaniem.
Chyba wszystko jak na teraz, znając życie urodzą mi się kolejne pytania jak już się wyloguję :P
Proszę o odpowiedz i porady. Dzięki, pozdro.