dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Porównanie SIGMA MC 80-200mm & Vivitar 70-210mm
Witam.
Na początek może się przedstawię, jestem Tomek (K100DS, KIT, i sigma z linku).
Wyrwałem na allegro:
Sigma

I nie żałuję. Ale czy poza trochę mniejszym zakresem ogniskowych, czymś się różnią?
Vivitar

Czy tylko bardziej zachęcający opis jest odpowiedzialny za tak dużą różnicę w cenie?
Bo jak się okazał moja sigma też ma styki i działa we wszystkich trybach, jedynie nie działa pomiar matrycowy (chyba dobrze napisałem) światła, a tylko punktowy.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dybon podejrzewam, że na cenie tej Sigmy zaważył ten fragment opisu:
Cytat
(soczewki tył i przód wydaja sie być bez rys i przebarwień; ślady grzybka, czyli tzw "krzaczki" pod przednią soczewką oraz jakieś mikroprzebarwienie - do wyczyszczenia)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dybon, ale jaki Vivitar? Bo jesli to bedzie Series 1 to jakosciowo bedzie duzo lepszy. No i ta Twoja sigma jasnoscia nie grzeszy.

Fakt, krzaczki są tak ze 2cm po obwodzie, na razie nie zauważyłem wpływu na zdjęcia. Co do Vivitara jest link, poprawiłem jego widoczność.

dybon, ten vivitar ma styki, czyli masz sterowanie przyslona z poziomu body. A optycznie moze byc podobnie.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
milo - ta sigma też ma styki, tylko sprzedawca sobie o tym zapomniał :mrgreen:
To też chyba zaważyło na końcowej cenie, a sprzedawca - cóż - sam sobie winien...

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
a taki zoomik REVUENON 75-205 1:3.5 na M42 ktoś może poleca. Wogóle REVUENON to jakaś uznana marka

marucha, no ma rzeczywiscie, ale ja tam PKA nie widzialem ;)

milo napisał/a:
dybon, ten vivitar ma styki, czyli masz sterowanie przyslona z poziomu body. A optycznie moze byc podobnie.

Toć pisałem że mój ma styki, i co najważniejsze działa wszystko poza oczywiście AF i pomiarem matrycowym, stąd moje pytanie co do różnicy w cenie.

Skocz do: