Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Rowerowa majówka na Bornholmie
W maju planuję tygodniowy, rowerowy wypad na Bornholm. Termin jeszcze nie ustalony, ale myślę nad drugą połową maja. Jazda z sakwami, noclegi w namiotach, żarcie we własnym zakresie.
Szukam towarzystwa na tą wycieczkę. Czy ktoś jest chętny?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Cześ, może poczekaj jeszcze jakeś 10 dni z organizacją i szczegółami - prawdopodonie w maju będzie PPD i terminy mogą się pokryć.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Ja bym chętnie pojechał ale to są dość odległe plany i nie wiem czy nie wypadnie mi coś ważnego na studiach wtedy. Ale jakby co wstępnie się piszę. Ten tydzień czasu to będzie dogłębne jeżdżenie po samej wyspie, tak?

Termin podałem wstępnie, konkretów jeszcze nie sprecyzowałem. Jestem elastyczny i mogę się dostosować ;-) Na razie chcę się dowiedzieć czy są chętni na taką wycieczkę.

[ Dodano: 2008-01-19, 18:33 ]
piotrecius napisał/a:
Ten tydzień czasu to będzie dogłębne jeżdżenie po samej wyspie, tak?

Tak, chodzi mi o pozwiedzanie, porobienie fotek itp. Bornholm jest niewielki i w tydzień można go przejechać wzdłuż i wszerz.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Oki, oki :-)

Jakby co to mogę zorganizować małą bazę wypadową (6 łóżek + kilkanaście m2 podłogi + miejsce na rowery) w Kołobrzegu - możnaby się tam spotkać (nawet poczekać jakiś czas aż zjadą się wszyscy uczestnicy) i stamtąd przeprawić się promem na Bornholm :-)

piotrecius, bardzo fajnie!

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Łaaa... jak czytam takie wątki, to mam ochotę rzucić książki, zdjąć rower ze ściany i jechać gdzieś daleko. Cześ, uczyniłeś zamach na sesję. Trudno będzie zdać z myślami o wyjeździe ;-) Byle do sierpnia... ech...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Bornholm jest maleńki i na dobrą sprawę rowerem do go można w jeden dzień objechać. Dość bez sensu, ale się da. A w tydzień to... chyba jak się większość czasu na pstrykanie poświęci ;-)
Cześ, ale sprawdzałeś, jak się tam da w maju dostać? Przez Sasnitz (czy jak tam się ten port nazywa)? Czy rowerem wodnym?
A generalnie to polecam. Szczególnie interesująca jest część północna. A tu kilka fotek:
http://picasaweb.google.com/ptachulec/Bornholm
albo tu: http://matb.republika.pl/

thrackan napisał/a:
Cześ, uczyniłeś zamach na sesję

zawsze do usług ;-)
matb napisał/a:
Bornholm jest maleńki i na dobrą sprawę rowerem do go można w jeden dzień objechać

to ma być totalnie leniwa i nieambitna wycieczka ;-) żarcie wędzonych śledzi, zwiedzanie, focenie, opalanie, spożywanie, kąpanie itp., itd.
matb napisał/a:
Cześ, ale sprawdzałeś, jak się tam da w maju dostać?

pływa prom z Kołobrzegu i ze Świnoujścia

Cześ napisał/a:
matb napisał/a:
Cześ, ale sprawdzałeś, jak się tam da w maju dostać?

pływa prom z Kołobrzegu i ze Świnoujścia

W maju??? :shock:

Aaaa... Ale ze Świnoujścia to dopiero od końca czerwca ;-)

No to śmigniemy z Kołobrzegu ;-)

Cześ napisał/a:
No to śmigniemy z Kołobrzegu ;-)

Jak już wyżej pisałem - jestem za :-D

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Byliśmy zeszłego lata....rewelka ech....
W tym nie pojadę, bo planów tyle, że 4 urlopy nie wystarczą :-(
Ale polecam bardzo!
My jechaliśmy z Sassnitz ze względu na koszty - ekipa była z sześciorgiem dzieci, a Bornholmstrafiken ma sensowne zniżki dla dzieci, na rowery i przyczepki rowerowe, więc samochodu zostały przy porcie, a my już na dwóch kółkach na prom. Super super.....

bosmanzbryzy  Dołączył: 25 Cze 2006
Bornholm pikny jest, rowrem jezdzilem ale pozyczanym na miejscu, bo kilkakrotnie jachtami tam bylem. Ulubionym moim miejscem jest Gudhjem (N-E) - bezpieczny port zamykany sluza na czas sztormu co by nie bujalo. W Gudhjem jest tez knajpa, ktora zalodze przynoszacej w darze srodek ratunkowy z wlasnego statu stawia piwo caly wieczor. Wszystkie te kola, plawki i pasy ratunkowe zdobia knajpe, miejscami w trzeciej juz warstwie. Zacne miejsce. Mam gdzies zdjecia ale nie pomne gdzie.
BTW Kazda z wysp na Baltyku ma swoj niepowtarzalny klimat - a wygrywaja Alandy...
Ech ale mnie wzielo na wspominki...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Mógłby kto nakreślić jak wyglądają koszty utrzymania na wyspie?
- biwakowanie
- napoje
- papu
- wejściówki itp.
Strasznie mnie zainteresował ten pomysł, bo nie miałem planów na tegoroczne wakacje.

bosmanzbryzy, jachtem już tam byłem, teraz chciałbym na rowerku ;-)

rychu, to IMO najlepsza strona o Bornholmie:
http://www.bornholm.modos.pl
powinieneś znaleźć tam wszystkie informacje.

Skocz do: