ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Ale rzeczoznawca może wycenić wg. ceny rynkowej chcociażby...

pdf100  Dołączył: 29 Gru 2007
ok,
zaryzykuje,
mam nadzieje że angielscy celnicy pracują
jak reszta angielskich urzędów...

LukaszD  Dołączył: 31 Gru 2007
pdf100 napisał/a:
mam nadzieje że angielscy celnicy pracują jak reszta angielskich urzędów...

Jeśli idzie o wyegzekwowanie czegoś to angielskie urzędasy są bardzo skrupulatne i szybkie. Sam jestem w fazie kupowania kadychy i przerabiałem ten temat dogłębnie. Przeszukałem na prawdę sporą część angielskich stron pod kontem vatu (17,5%) i cła (6%) i rzadko (czytaj prawie nigdy) się zdarzało aby uniknąć ich zapłaty. Tak więc ja pozostałem przy opcji amazona.co.uk gdzie masz K10D w kicie za Ł438 i za Ł20 3 lata rozszerzonej gwarancji.

ale i tak,
ale nawet z Vat-em (20% ceny)
wychodzi taniej niż ty kupujesz (mało, ale zawsze coś)

[ Dodano: 2008-01-20, 18:10 ]
a w dodatku z GRIP-em...
który w angli udało mi się znaleźć tylko w cenie
150ł....

[ Dodano: 2008-01-20, 18:11 ]
a w US kosztuje 50ł

Wole dopłacić i mieć 4 lata gwarancji :)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
LukaszD, moim zdaniem to dobra decyzja

piotr_luk napisał/a:
moim zdaniem to dobra decyzja

Prawda? Hehe

ale co ci z gwaranccji jak można wziąć ubezpieczenie?

gwarancja nie naprawi ci aparatu po upadku czy coś w tym stylu,

ubezpieczenie na 500ł obejmujące wszystkie p***** kosztuje 40ł (na rok),
ja wole sobie coś takiego wybrać...

[edit]
poprawione...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
pdf100 napisał/a:
wziąść

Wziąć.

pdf100 napisał/a:
ale co ci z gwaranccji jak można wziąć ubezpieczenie?

Tam na amazonie ta rozszerzona gwarancja to jest właśnie ubezpieczanie od Allianza i kosztuje 19.99 za 3 lata i 48 z pensami za 5 lat.

ooo, to miło...
ale jednak chciałbym mieć tego Grip-ka
a 40ł można poświęcić...

Gripy na amazonie od Ł99

Gdzie w USA widziałeś gripy po Ł50? Bo ja teaz szukam i znalazłem najtaniej po 83 bez cła i vatu

dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
ja wiem jedno, kolejna pucha bedzie kupiona w stanach, mam dosc faktu, iz za k100d u nas moglem miec k10d kupionego tam, nie wiem kiedy to nastapi, czy bedzie to k200d czy k20d ale mam dosc tej bezczelnej przebitki, ktora w zasadzie nie tylko przeciez na sprzecie foto jest, gorski sprzet firm north face, mammut, black diamond - wszytko to samo, kurtka 600zl u nas, tam niewiele ponad 300zl...

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Mnie ostatnio wkurzyła cena komputera Mac Mini (najtańszy Mac) - podaję 2 konfiguracje:

USA: 599$ i 799$ (wiemy, ile to dla przeciętnego Amerykanina)
EU: 599€ i 799€ (to mniej więcej tyle samo dla przeciętnego Europejczyka)
Polska: 2499PLN i 3299PLN...

http://www.amazon.com/dp/...20&linkCode=asn

no dobra,
może nie 50ł ale i tak oszczeczasz prawie 4 dychy...

pdf100 napisał/a:
może nie 50ł ale i tak oszczeczasz prawie 4 dychy...

Czy aby na pewno?
$124 grip + $30 wysyłka (kurierem do Europy, no chyba że chce Ci się czekać prawie miesiąc do $10)= $154 ($134)
Dzisiejszy kurs to za Ł1 => $1,94 zatem
Ł79 (Ł69) + VAT (17,5%)+Duty (6%) daje 79*1,175=Ł92*1,06=Ł97 (Ł83)

Tak więc Ł97 przy wysyłce ekspresowej i Ł83 przy ekonomicznej a do tego każdy kurier pobiera opłatę za oddanie przesyłki na cło. Royal Mail pobiera Ł8, Parcelforce też Ł8 bo to tak sama firma, DHL Ł1.25 lub 2% (która wyższa), UPS Ł11 lub 2.5% (która wyższa) i w końcu FedEx 2,5% od wartości przesyłki.

Do wyliczenia końcowej ceny dodałem i wartość gipa i koszy wysyłki i pakowania, bo to także się wlicza.

Na dokładkę podany przeze mnie kurs jest bankowy. PayPal i zapłata kartą poza granicami UK w większości przypadków obarczona jest dodatkowymi kosztami administracyjnymi i dodatkowo gorszym kursem wymiany (tutaj nie koniecznie).

Opcja dogadania się ze sklepem na obniżenie ceny na fakturze też nic nie da a nawet może pogorszyć sprawę jak obniży się wartość za bardzo. To stare numery są i celnicy na niedowartościowany w ich mniemaniu towar nakładają cło od ceny rynkowej, a zdarzało się że korzystali z ceny R.R.P (Recommended Retail Price) z oficjalnej strony producenta ( ok. +10% ceny rynkowej). Jeśli sklep wyśle paczkę jako Gift to i tak zostanie policzona jak kupiona. Jeśli będzie do gift od osoby prywatnej to i tak nie może przekraczać wartości Ł36 bo jeśli przekroczy to i cło i VAT zapłacisz.

Reasumując, możesz na tym stracić.
Przeanalizowałem wiele możliwości zakupów w USA i wyszło mi że opłaca się tylko wtedy jeśli masz kogoś tam kto Ci będzie zakupiony tam sprzęt przywieźć bez dodatkowych opłat.
Skończyłem.

Witaj,
Grip przyleci do mnie razem z K10D więc
koszta nie są aż tak straszne,

okazało się że bardzo możliwe jest że mi ją
znajomy przywiezie...
a to chyba zmienia postać rzeczy...

To bardzo zmienia postać rzeczy. Wygląda na to że zrobisz niezły deal.

sebastek  Dołączył: 30 Sty 2008
pdf100 napisał/a:
ok,
czyli lepiej przygotowywać się na dodatkowe koszta...
a znacia jakiś sposób na ominięcie VAT-u?
czy zadziała w tej sytuacji wyjęcie instrukcji, CD
i napisanie na pudełku czegoś w typie "happy birthday" ?

Witam wszystkich :)
Nie wiem jak to jest z tymi cłami nie cłami. Ja miałem okazję sprowadzić ze Stanów dwa aparaty, w odstępie mniej więcej 1,5 roku i nie było żadnego cła. Były to Canony S1 i S3 i były wysyłane zwykłą pocztą i nie było kłopotów. W środku były i instrukcje i CD i kabelki.
Jako gift szło i doszło :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebastek napisał/a:
Ja miałem okazję sprowadzić ze Stanów dwa aparaty, w odstępie mniej więcej 1,5 roku i nie było żadnego cła
Kiedy to było ? Bo od momentu wejścia do Schengen, urzędy celne są bardzo restrykcyjne, jeśli chodzi o przesyłki spoza UE.

Skocz do: