m@cias  Dołączył: 29 Paź 2007
Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie, jak to na forach bywa są za i przeciw, jednak 500 zł za takie szkło to nie majątek, przeszukałem jeszcze neta pbase.com itp. zobaczyłem sporo sampli i mi w zupełności odpowiada efekt jaki można uzyskać tym szkiełkiem.
O rozrzucie jakości poszczególnych egzemplaży nie wiedziałem, będe musiał poszukać jakiegoś egzemplarza na miejscu i zrobic pare fotek testowych :)

(peleng fajne szkło tyle ze poza moim budżetem :/ )

thx

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Akurat w Zenitarach, o ile mogłem się zorientować, są nieznaczne odchyłki jaościowe, o ile w ogóle są. 16 mm to wyjątkowo udane i dobrze robione wschodnie szkło.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
LDevil, proszę bardzo, zdjęcia z ppl, nieostrzone tylko zmniejszone, exif jest

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Robert, a masz możliwośc wstawienia jeszcze paru zdjęć z tego Zenitara gdzieś w pełnej rozdzielczości? Może być też na mail.

napisz gdzie, wstawię/wyślę, rawy mają po 10 MB

dopisek

poszło

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Robert napisał/a:
napisz gdzie, wstawię/wyślę, rawy mają po 10 MB

Moga byc JPGi,
bbartlomiej at gmail dot com

frisky  Dołączył: 04 Gru 2007
Udało mi się dorwać na chwilę Nikona z Sigmą 10-20 i mogłem porównać w praktyce Zenitara i Sigmę. Kąt widzenia wychodzi trochę skromniej niż z odczytów Zenitara z wykresów, ale i tak lepiej niz podpowiada standardowy przelicznik ogniskowych.

A więc Zenitar 16mm daje taki sam kąt widzenia jak Sigma 10-20 ustawiona na 13mm. Dla porównania wrzucam zdjecia z Zenitara, Sigmy i kita.

Zenitar 16mm

Zenitar 16mm plus Rectfish (jak widać bez licencji :-( )

Sigma 13mm

Sigma 10mm

Kit 18mm

Zenitar 16mm

Zenitar 16mm plus Rectfish (jak widać bez licencji :-( )

Sigma 13mm

Sigma 10mm

Kit 18mm

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Robert napisał/a:
LDevil, proszę bardzo, zdjęcia z ppl, nieostrzone tylko zmniejszone, exif jest

Wielkie dzięki!

frisky: dobra robota.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
http://plfoto.com/1445832/zdjecie.html

Tam macie jeszcze jedna fotę z Zenitara. Wczorajsza ;)

o co chodzi z nawierceniami Zenitara na tej aukcji ?

http://www.allegro.pl/ite...nie_pentax.html

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Aparat ma kłopoty, jeśli styki komunikacji z obiektywem nie są zwarte wydaje mu się, że jest bez obiektywu. Pamiętam kiedyś do DSa musiałem zeszlifować farbę z pierścienia obiektywu na wysokości styków. Wytarczyło lekko papierem ściernym przejechać, ale zZenitara tak nie traktowałem, działał bez problemu, w końcu nie ma żadnej farby. Może wystarczyło lekko papierem przejechać. Być może K100 jest pod tym kątem bardziej wrażliwa.

jasne ale to wygląda na nawiercone otwory w miejscu styków, więc tym bardziej mogą nie zwierać, ja mam K100 i żadnych przeróbek Zenitara nie musiałem robić więc po co to ?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
papcio napisał/a:
Aparat ma kłopoty, jeśli styki komunikacji z obiektywem nie są zwarte wydaje mu się, że jest bez obiektywu. Pamiętam kiedyś do DSa musiałem zeszlifować farbę z pierścienia obiektywu na wysokości styków. Wytarczyło lekko papierem ściernym przejechać, ale zZenitara tak nie traktowałem, działał bez problemu, w końcu nie ma żadnej farby. Może wystarczyło lekko papierem przejechać. Być może K100 jest pod tym kątem bardziej wrażliwa.

Chwila. Jakie kłopoty?
Zakładam na DS'a heliosa 44-2 (stara wersja z "wąską dupką") poprzez przejściówkę i nic nie zwiera styków. Aparat działa jak trzeba, potwierdzenie ostrości, pomiar (no tutaj przy dużych przysłonach trzeba wprowadzać korektę na plus, ale to podobno standard przy dslr z m42).
Zwarłem wszystkie styki kawałkiem metalu i oczywiście zero różnicy - bo co się może zmienić skoro wszystko działało poprawnie.
Być może k100d, k10d jeśli nie ma zwartych styków to nie zapyta o ogniskową obiektywu (do stabilizacji)?

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
Generic napisał/a:
Być może k100d, k10d jeśli nie ma zwartych styków to nie zapyta o ogniskową obiektywu (do stabilizacji)?

moja kasetka bez zwartych styków pyta :)

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
K10 z włączoną stabilizacją bez obiektywu (a więc bez zwartych styków) też pyta.

W takim razie nie mam pojęcia skąd się wzięły te informacje o problemach przy obiektywach nie zwierających styków i wszelkie opisy radzenia sobie z tym...

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
Generic napisał/a:
W takim razie nie mam pojęcia skąd się wzięły te informacje o problemach przy obiektywach nie zwierających styków i wszelkie opisy radzenia sobie z tym...

bez zwartych styków pomiar światła szwankuje.
No i jak okazało się niedawno pułapka ostrości nie działa (przynajmniej w K100D)

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Tutaj nawiercenie dziur ma zasymulowac prawdopodobnie obiektyw ustawiony w pozycji na A. Ale czy to byl dobry pomysl?

Sadorg napisał/a:

bez zwartych styków pomiar światła szwankuje.

Osobiście nie udało mi się tego stwierdzić.
Ale muszę przyznać, że nie testowałem za dużo - ot 3 różne sceny (ściana, monitor, blok za oknem) z zapiętym heliosem i porównywanie w Av oraz M z i bez zwartych styków. Różnic w zmierzonym czasie nie było.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Mam tego zenitara,ale z gwintem m42,założyłem przez przejściówke i mogę pracowac tylko na f 2,8,nie przymyka przysłony,czemu tak się dzieje ?

Skocz do: