yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
To o czym napisałeś to obróbka już zapisanego w aparacie zdjęcia. A nie ustawienie, żeby aparat robił zdjęcia biało-czarne.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
yacek13, nie można robić bw.

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
yacek13 napisał/a:
To o czym napisałeś to obróbka już zapisanego w aparacie zdjęcia. A nie ustawienie, żeby aparat robił zdjęcia biało-czarne.

No to sorki.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
yacek13 nie ma takiej opcji i bardzo dobrze. Komputer pozwala na dużo bardziej zaawansowaną obróbkę do BW. To nie jest trudne.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A ja wymyśliłem fajną funkcję i dziwię się, że jej jeszcze nie ma w aparatach:

B&W preview

Chodzi o to, że chcę zrobić zdjęcie czarnobiałe. Robię kolorowe, bo oczywiście PS i channel mixer zapewni mi największe możliwości. Ale w trakcie robienia zdjęcia chciałbym wiedzieć, jak mniej więcej będzie wyglądał rozkład świateł i cieni. Wystarczyłby podgląd zdesaturowanego zdjęcia. I tyle.

Na karcie zapisuje się pełna informacja, pełen kolor, ale mam możliwość zerknięcia na LCD w trybie B&W preview. (Wydaje mi się to nawet bardziej przydatne niż wszelkie LiveView...)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Samp zupełnie nie jestem przekonany :-/ Przecież nawet jak robisz na filmie to świat widzisz kolorowy prawda? No chyba, że w ramach rewolucji cyfrowej taki ficzer. Nowa jakość tak? Myślę, że nie byłaby to najbardziej popularna funkcja, ale mogę się mylić. Może masz rację, że byłoby to wygodne, kto wie?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Samp napisał/a:
B&W preview
A moim zdaniem bez sensu. Zeby ocenic prosto zdesutarowane zdjecie pod katem dalszej zabawy w B&W i tak potrzeba doswiadczenia. To samo doswiadczenie powinno Ci podpowiedziec jak scena bedzie wygladac w B&W zanim w ogole podniesiesz aparat do oka.

dz.

Myślę, że z technicznego punktu widzenia zapis biało - czarnego obrazu to żadnej problem. Jak by była taka opcja to ja bym często korzystał.
A co do obróbki to ja jestem zwolennikiem, żeby jej stosować najmniej jak się tylko da. Tylko wtedy, kirdy to jest absolutnie konieczne. Ale może ja jestem dziwny...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
yacek13 napisał/a:
Myślę, że z technicznego punktu widzenia zapis biało - czarnego obrazu to żadnej problem. Jak by była taka opcja to ja bym często korzystał.
A co do obróbki to ja jestem zwolennikiem, żeby jej stosować najmniej jak się tylko da. Tylko wtedy, kirdy to jest absolutnie konieczne. Ale może ja jestem dziwny...

jestes dziwny o tyle, ze akurat obrobka koloru do fotografii czarnobialej odbywa sie od chwili wyprodukowania pierwszego filmu fotograficznego. Przyklady:
- rozne typy filmow roznie oddaja tonalnosc na kliszy
- by zmieniac tonalnosci fotografowie od zawsze uzywali filtrow kolorowych przed obiektywem
- zle ustawiony balans bieli zmienia nieco tonalnosc (cyfra)
- jezeli masz obok siebie kolor zielony i czerowny o tym samym nasyceniu to plaska desaturacja zrowna Ci szarosci tych kolorow (cyfra)
- w kazdym nawet kompakcie, tryb czarno bialy pstrykania po prostu "obrabia" zdjecie kolorowe (cyfra)
- jezeli robisz zdjecie w kolorze, masz troche czasu, wiedzy i umiejetnosci, zrobisz dobre b&w z niego (cyfra)
- jezeli zdasz sie na aparat, by wybral za Ciebie co subiektywnie odbierasz jako ciemne czy jasne to po zapisie takiego zdjecia od razu na czarno biale nie jestes w stanie juz zmienic tych proporcji (cyfra)

Takze chcac robic cyfra zdjecia czarnobiale, a niech mnie tam... nawet czym kolwiek czarnobiale zdjecia, to jak wyobrazasz sobie nie obrabiac rzeczywistosci ktora jest kolorowa, by uzyskac czarno bialy efekt?

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
no prosze jak temat pojechal.A mowia, ze niedaleko pada jablko od jabloni ;-)

Akai napisał/a:
no prosze jak temat pojechal.A mowia, ze niedaleko pada jablko od jabloni ;-)

Zauważyłem, że na tym forum offtopy to norma i nie ścigają za to. W sumie sympatycznie.
dagio:
Nie pisałem, żeby wcale nie obrabiać tylko tyle, ile to konieczne. Może i masz rację w tym co piszesz, ale ja mam wstręt do zdjęć przebajerzonych i przekombinowanych w rożnych programach. Najbardziej lubię robić zdjęcia, potem oglądać a obróbka to dla mnie zło konieczne. Nie mam zacięcia komputerowego chyba...

yacek13, co za różnica, czy aparat przerobi zdjęcie z kolorowego na b&w, czy Ty to zrobisz klikając jeden przycisk w najprostszym programie (np. Picasa)?

yacek13 napisał/a:
Zauważyłem, że na tym forum offtopy to norma i nie ścigają za to. W sumie sympatycznie.

Parafrazując Nikosia: Offtop jest solą w oku tego forum. ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
lipalipski napisał/a:

to zbyt pejoratywne, powiedziałbym parafrazując że jeśli solą to ziemi, tej pentaksowej ziemi ;-)

yacek13 napisał/a:
Nie pisałem, żeby wcale nie obrabiać tylko tyle, ile to konieczne...

jeśli ufasz jakiemuś automatowi, że będzie wiedział ile dla Ciebie jest konieczne, a ile nie, to masz racje :-) wystarczy cokolwiek

dagio napisał/a:
lipalipski napisał/a:

to zbyt pejoratywne, powiedziałbym parafrazując że jeśli solą to ziemi, tej pentaksowej ziemi

Ale Nikoś, chcąc to właśnie powiedzieć, powiedział: "...solą w oku tej ziemi..." :-D Więc sobie w ten sposób zażartowałem.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
yacek13 napisał/a:
offtopy to norma i nie ścigają za to
W wątkach technicznych jednak lepiej się skupić na meritum.

To jeszcze jedno pytanie. Jak ustawiam np. w trybie user temperaturę barwową np. 2800 i drugą 2500 a trzecią zostawiam na 5000 to wszystko potwierdzam 2x ok jak w instrukcji.
A po ponownym włączeniu aparat wszystkie pamięta jako 5000.
Coś źle robię czy ten typ tak ma.

No nikt mi nie odpowie?
Czy wszyscy świętują święto 24 I?
To dlaczego ja się nie załapałem... :?: :lol:

michoł  Dołączył: 13 Lut 2008
  k10d czy to normalne?
Na samym początku, jako że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się serdecznie przywitać i wszystkich pozdrowić, a zarazem podziękować ponieważ między innymi dzięki waszym wypowiedziom stałem się posiadaczem Pentaxa k10d.

Jst to mój pierwszy Pentax i w dodatku pierwsza "cyfra". Nie miałem jeszcze okazji porządnie go przetestować, a już pewna sprawa budzi moje wątpliwości. Chodzi o to, że jak potrząsam korpusem to jakby coś w środku się przesuwa, jakaś część jest luźna (wydaje mi się, że jest to element systemu oczyszczania matrycy). Jak delikatnie obracam aparat owa część wyczuwalnie zmienia swoje położenie.
Nie wiem czy to normalne i występuje we wszystkich korpusach, czy raczej jest to wada fabryczna mojego egzemplarza. Dlatego też chciałbym Was, użytkowników "kadziesiątki" zapytać, czy także spotkaliście się z takim zjawiskiem w swoich korpusach.
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi (a najlepiej takie, które rozwiałby moje wątpliwości :-P )

ps
Proszę wybaczyć jeśli podobny temat został już poruszony na forum, ja niestety nie znalazłem dlatego zakładam nowy temat.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Witaj na forum michoł.
michoł napisał/a:
czy to normalne

To jest normalne, wszystkie tak mają.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
michoł - ten temat był już WIELOKROTNIE poruszany na tym (i nie tylko na tym) forum. Jest to czujnik położenia aparatu. Słabo chyba szukałeś :evil:

Poza tym - witaj na forum :mrgreen: :-B

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
marucha napisał/a:
Jest to czujnik położenia aparatu.
Jest to układ stabilizacji matrycy.

Skocz do: