Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Jak to jest z przeterminowanymi filmami?
Witam
Zastanawiam się, czy te przeterminowane Kodaki Farbwelt z allegro coś są warte?
Pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja się też zastanawiam. Mam ich kilka "w lodówce" i pewnie kiedyś w końcu sprawdzę co to warte ;-)
Ale ostatnio mi pokazywano jakieś specjalistyczne specyfikacje filmów Fuji. Wynikało z nich, że film przechowywany w temperaturze poniżej 15st C to po 10 latach ma wartość czegośtam odpowiadającego za wysycenie kolorów o ok. 30%. A to jest podobno tyle, o ile się różnią w odbiorze nasycenia barw osobniki tej samej płci (bo między osobnikami różnych płci to ta różnica sięga 50%). W każdym z tych skomplikowanych wywodów, których nie potrafię powtórzyć wynikało, że dobrze zabezpieczony film to można trzymać do usranej śmierci i w sposób widocznie zauważalno-odczuwalny nie powinien stracić. Gorzej, jak się go odpowiednio nie trzyma, bo wtedy żelatynę mogą bakterie wtrąbić i nie wiadomo co się stanie z warstwami. Albo jak się film zagrzeje, żelatyna się rozpuści i spłynie - to nie wiadomo jaki będzie efekt naświetlania i wołania ;-)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
no to fajnie, trzeba będzie do sprawy podejść kompleksowo, czyli poeksperymentowac
Pozdrawiam

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Przestrzelałem 20 rolek przeterminowanego Kodaka farbwelda 100 - ŻADNYCH problemów z kolorami / zafarbem / ostrością itd... Przestrzelałem ileś tam (z 6-8?) rolek slajdów przeterminowanych o 1,5 roku - zero problemów. przestrzelałem kilkanaście rolek Fuji NPS przeterminowanych o 1,5 roku i więcej - zero problemów.
Teraz trzasnąłem parę rolek przeterminowanej 800 i mam jakiś dziwny zafarb, ale z tego co się zdążyłem zorientować, klatki były moooocno niedoświetlone i tylko w cieniach takie cuda wylazły - jakaś dziwna reakcja ziarna... Niedługo skończę następną osiemsetkę już w normalnych warunkach i będęwiedział coś wiecej.

Generalnie filmy (jeśli były dobrze przechowywane) przeterminowane o rok czy dwa, to żaden problem. Gorzej z takimi które stały parę lat na kasie w tesco czy realu ;)

PrzemoWu  Dołączył: 07 Paź 2007
Grendel napisał/a:
Gorzej z takimi które stały parę lat na kasie w tesco czy realu ;)

Albo w kiosku ruchu...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Naswietlona przeterminowana Velvia, przechowywana rok w szufladzie weszla w magente ;-) No ale slajd po naswietleniu trzeba momentalnie wywolac.

dz.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Właśnie kupowałem trochę chemi i dostałem w prezencie od sprzedawcy przeterminowanego o 7 lat Fomapana 400. Zaraz ładuję w pleśniaka i zobaczymy :-D

bEEf napisał/a:
dostałem w prezencie od sprzedawcy przeterminowanego o 7 lat Fomapana 400. Zaraz ładuję w pleśniaka i zobaczymy
e tam, z czarnobialymi, to najwyzej troche kontrast ci pojdzie w gore. Tu jest o tyle dobrze, ze cuda z kolorami sie nie dzieje. Przewal go o dzialke, bo mozesz miec kaszane w cieniach.

dz.

dzerry napisał/a:
No ale slajd po naswietleniu trzeba momentalnie wywolac.

O kurcze.... A ja właśnie jakoś przedwczoraj znalazłem rolkę Sensii w kieszeni kurtki, co ją zapomniałem do wołania oddać przez dwa tygodnie :roll:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dzerry napisał/a:
Przewal go o dzialke, bo mozesz miec kaszane w cieniach

Takoż doradzał uprzejmy sprzedawca.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matb napisał/a:
znalazłem rolkę Sensii w kieszeni kurtki, co ją zapomniałem do wołania oddać przez dwa tygodnie
Nie wiem jak Sensia, ale negatyw kolorowy Kodaka (jakieś takie żółte pudełko miał) wywołałem po 6 latach leżenia na półce. Nie stwierdziem większych problemów, niż z innymi filmami (2 pierwsze klatki jednak były do wyrzucenia).

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
matb napisał/a:
dzerry napisał/a:
No ale slajd po naswietleniu trzeba momentalnie wywolac.

O kurcze.... A ja właśnie jakoś przedwczoraj znalazłem rolkę Sensii w kieszeni kurtki, co ją zapomniałem do wołania oddać przez dwa tygodnie :roll:

ja wywołałem po 1.5 roku jakąś konice centurie slajd, co się walał tu i ówdzie. no i nie było żadnych śladów zużycia (ale nie był przeterminowany, w każdym razie jak go kupowałem:))

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
to najwyzej troche kontrast ci pojdzie w gore
:shock:

wiktor33, moglbys rozwinac?

dzerry

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
e tam, z czarnobialymi, to najwyzej troche kontrast ci pojdzie w gore.

w dół :-P

(poprzez podniesienie zadymienia od cieni...)

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
alkos napisał/a:

w dół :-P

(poprzez podniesienie zadymienia od cieni...)

Alkos :!: Wróciłeś :-) :-B

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
Alkos :!: Wróciłeś :-) :-B

Nie wiem tylko na jak dlugo :-P

Jak tam 300ta? :-)

To tak na chwilę wracając do tematu. Przestrzelałem tego FarbWelta, co w pierwszym poście jest i efekty mniej więcej takie:

Konica Auto S (z obiektywem Konishiroku Hexanon 1:1,9 f=47mm) oraz Kodak Farbwelt 100 z terminem ważności 09/2006 naświetlany z ISO ustawionym pewnie na mniej więcej 125.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ciezko powiedziec cos o tym filmie, bo kolory pojechane w kosmos :-D

Pffff.... no to proszę z "normalnymi" kolorami. Z VueScana, profil "Generic Negative".

Skocz do: