Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Dlaczego Tamron i Sigma nie robią portretówek?
Witam

Jak w temacie, postanowiłem kupić obiektyw 50 albo 55mm (kupuję prawdopodobnie 50mm A 1.7 pentaxa). No i po dłuższej obserwacji rynku, stwierdziłem, że mogę mieć albo stary, używany obiektyw 50mm pentaxa za ok300-400zł (A 1.7 albo M 1.4) albo nową 1.4 AF za 800-1000zł.

Czy żadna z niezależnych firm nie produkuje portretówek? Dlaczego nie ma pięćdziesiątek Tamrona albo SIgmy? przecież mogły by być tańsze i z AF, dlaczego współczesnego zooma z AF mogę mieć od Tamrona za 500-600zł albo Sigmę za nawet sporo mniej, a portretówkę tylko Pentaxa?

Czyżby pięćdziesiątki były tak mało popularne? i tylko zoomy się im opłaca produkować? Przecież prawie każdy użytkownik tego forum ma na stanie przynajmniej jedną.

Jeśli ktoś wie dlaczego tak jest, proszę o oświecenie. :shock:

Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sadze ze ceny firmowych szkiel sa na tyle niskie ze nie byloby popytu na takie szklo "skundlone"

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Chyba w każdym systemie (poza Fuji i Sigmą) producent puszek ma też swoje 50-siątki. Są 50mm Canona, Nikkora, Zuiko, nawet chyba Sony ma. Myślę, że po trochu jest jak Fafniak pisze, ale są wyjątki bo mamy Carl Zeiss Planar 50/1,4. Po prostu tak się rynek podzielił.

Fafniak napisał/a:
sadze ze ceny firmowych szkiel sa na tyle niskie ze nie byloby popytu na takie szklo "skundlone"

Oj tam skundlone od razu, chodzi mi o szerszy wybór, np. jeśli mi wystarczy AF 50mm z 1.7 albo 2.0 to dlaczego nie mogę takiego mieć, tylko muszę ciułać na 1.4 za 900zł? 1.7 mogło by być za 500-600zł i mogło by to być już w moim zasięgu. Przecież takie szkiełka mogłyby być tańsze ze względu na mniejszą jasność a wcale nie musiałyby być jakoś bardzo "skundlone"?

mkdexter napisał/a:
Chyba w każdym systemie (poza Fuji i Sigmą) producent puszek ma też swoje 50-siątki. Są 50mm Canona, Nikkora, Zuiko, nawet chyba Sony ma. Myślę, że po trochu jest jak Fafniak, ale są wyjątki bo mamy Carl Zeiss Planar 50/1,4. Po prostu chyba tak się rynek podzielił.

Ale nie mamy Pentaxa-FA 1.7 50mm ani Pentaxa-FA 2.0 50mm ani Pentaxa-FA 1.8 55mm a na pewno były by tańsze od FA 1.4 (najchętniej bym kupił właśnie FA 55mm 1.8) :-|

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Eldred, a 50mm to portretowka? :evilsmile:

Mówię o użyciu na cyfrówce, czy Pentax produkuje jeszcze pleśniaki?

Eldred napisał/a:
Mówię o użyciu na cyfrówce, czy Pentax produkuje jeszcze pleśniaki?

No ale to nie ten kat widzenia... :)

?? Przepraszam milo, ale niektórych zawiłości fotografii jeszcze nie rozumiem. Jeśli, Twoim zdaniem 50mm się nie nadaje na portretówkę bo zcropowana ma niby 75mm ale nie wygląda to tak jak 75mm na FF to w takim razie jaką portretówkę poleciłbyś mi na k100Ds?

A może chodzi ci o to, że i 75mm na FF to za mało na portretówkę? Ja nie żartuję naprawde pytam bo chcę się czegoś nauczyć. :-)

Chodzi o to ze 50'tka jeszcze troche przerysowuje, oczywiscie mozna jej uzywac do portretu ale to taki polsrodek. Do cyfry polecilbym Ci DA70mm, 77mm, 85mm.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo, święte słowa... 50-ka to nie portretówka...

milo napisał/a:
Chodzi o to ze 50'tka jeszcze troche przerysowuje, oczywiscie mozna jej uzywac do portretu ale to taki polsrodek. Do cyfry polecilbym Ci DA70mm, 77mm, 85mm.

Czyli akurat tylko takie w okolicach 2 tysięcy, eh.. chyba tylko 85 jest w "starej" wersji z automatyką przysłony, bez AF tak?

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
A TO :?:

To jest Sigma 50mm ze światłem 2.8 za ponad 1100zł z niepotrzebną mi funkcją macro, podczas gdy dla mnie nawet Pentax-FA 1.4 50mm jest za drogi, i dlatego cały ten post, poprostu nie rozumiem dlaczego Pentax nie robi tańszych (ciemniejszych trochę) pięćdziesiątek a 70 i 77 są koszmarnie drogie, wydaje mi się, że widziałem gdzieś na allegro A 85mm, ale nie pamiętam w jakich okolicach cenowych.

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
Eldred napisał/a:
1.7 mogło by być za 500-600zł i mogło by to być już w moim zasięgu

Nikon ma nowa 50(ale 1.8) za chyba 399pln :-P

[ Dodano: 2008-01-23, 11:22 ]
milo napisał/a:
Chodzi o to ze 50'tka jeszcze troche przerysowuje

co to znaczy przerysowuje??

[ Dodano: 2008-01-23, 11:23 ]
Eldred, kup sobie Jupitera 9 80mm i f. od 2 leci.
tyle, że to manual.

taa? a widziałeś jakiś konwerter z mocowania nikona na kaf?

Nie no bądźmy poważny nikoś odpada, nie zmienie systemu, dla mnie to pasja a nie praca więc nie chce mieć najwygodniej jak się da, liczy się też sentyment (przynajmniej na razie) ;-)

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
niezależni nie robią portretówek, bo to pewnie zbyt wąski rynek.
BTW: 50tki raczej do takiego typowego portretowaniasię nie nadają, tzn. portret można zrobić wszystkim, ale to nie jest szkło portretowe.
Mam niewielkie doświadczenie z portretem, z tego co miałem polecam Heliosa 40-2 85/1.5, fajny, mięciutki na pełnej dziurze, śliczny bokeh. z manualnych ludzie sobie chwalą Takumary 80/1.9 i Pentaxa... z AF SMC 70/77/85... ten ostatni śni mi się po nocach....
teraz portretuje najczęściej "domowej roboty 85/2.4"... czyli SMC AF 1.7x adapter + FA 50/1.4 ;) jak bede miał troche lewizny kupie sobie jakiegoś kundelka 1:1.2 i będę miał fajne 85/2 ;)

grohu napisał/a:
Eldred, kup sobie Jupitera 9 80mm i f. od 2 leci.
tyle, że to manual.

Dzięki grochu o taką podpowiedź mi chodziło (^_^)
Orientujesz się mniej więcej w jakich cenach on się pojawia na alledrogo?
Czy jest na m42 czy jest wersja k?

H.M., masz jakieś fotki z tego połączenia 50+1,7x

[ Dodano: 2008-01-23, 11:28 ]
Eldred, niedawno sprzedałem, bo nie używałem z redukcją za chyba 220 pln.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
wrzuce po weekendzie.

Eldred, wysyłam Ci linki z samplami z tego obiektywu na gg

Skocz do: