mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Grizley napisał/a:
A ja ich kiedyś namiętnie czytałem ;).Mysląc ze ich słowo jest święte.

Ja także, ale kiedy byli magazynem komputerowym. Jak coś jest od wszystkiego, to jest do niczego. Po łepkach robią testy w formie zajawek by zwiększyć liczbę czytelników.

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Najprostsza metoda zrobienia takiego iestu i najpożyteczniejsza:
1. Zakładem konto (dla bezpieczeństwa np. na babcię) i podaję numer producentom i dystrybutorom poszczególnych marek.
2. Czekam.
3. Podaję listę wg wysokości wpłat.

Z tego co wiem, to tak robią niektóre rankingi (np. prywatnych uczelni)
:mrgreen:

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
yacek13 napisał/a:
Najprostsza metoda zrobienia takiego iestu i najpożyteczniejsza...

Bez przesady, CHIP odstawia po prostu szopkę (choć tylko zdjęcia Olympusa są w artykule ;-) ), to zachowuje poziom przy innych testach sprzętu komputerowego. Tutaj to byłoby artykułem sponsorowanym gdyby było jak piszesz. Oczywiście nikt z nas nie wie jak jest na prawdę, ale nie przypuszczałbym aby CHIP uciekał się do takich metod. Jedno jest pewne, że dając takie pseudo testy chce zainteresować czytelników. W rzeczywistości daje to tylko satysfakcję bogatym laikom, którzy chcą mieć lustrzankę bo kompakt wygląda mało poważnie. Utracą za to w oczach ludzi znacznie bardziej doświadczonych i następnym razem nie kupimy CHIP'a gdy będzie robił testy lustrzanek ;-)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
w dobie gdy nie miałem jeszcze internetu i gdy (wtedy czytałem) namiętnie
chip'a zawsze korzystałem z ich testów gdy zaszła potrzeba skompletowania
sprzętu klasy PC , myślę ze w tym wypadku nie można im nic zarzucić (fakt że
nie raz trzeba było brać poprawkę na tabelki).

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Grizley napisał/a:
w dobie gdy nie miałem jeszcze internetu i gdy (wtedy czytałem) namiętnie
chip'a zawsze korzystałem z ich testów gdy zaszła potrzeba skompletowania
sprzętu klasy PC , myślę ze w tym wypadku nie można im nic zarzucić (fakt że
nie raz trzeba było brać poprawkę na tabelki).

Żartowałem i może trochę przesadziłem. Ale może tylko trochę...
Wystarczy, że firma ofiaruje (bezzwrotnie) aparat do testów a nie wypożyczy...

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja nie czytam ich opracowań nt sprzętu fotograficznego, odkąd dawno temu jakiś aparat mniej znany zgarnął wszystkie nagrody za to, że najbardziej oszczędzał bateryjki R6.

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Korba napisał/a:
Nowy superzoom oferuje 14-krontne powiększenie, dzięki któremu użytkownik nie musi martwić się wymianą optyki
A wy poddajecie w wątpliwość fachowość pisma :-P

To akurat jest tekst przepisany wprost ze strony pentax.pl :evilsmile:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
a_czacha napisał/a:
aparat mniej znany zgarnął wszystkie nagrody za to, że najbardziej oszczędzał bateryjki R6.
To jeszcze pół biedy (znaczy energooszczędny lepszy - dyskusyjne kryterium). Kiedyś był test telefonów komórkowych. Któryś z tych full-wypas na pierwszym miejscu listy wad miał napisane: brak radia. No to się uśmiałem ;-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Jeszcze lepiej, bo Chip uznał za wadę brak gniazdka do lamp studyjnych w EOSie 1D Mk III, podczas gdy w rzeczywistości to gniazdko tam jest. No, ale jak się komuś nie chce zaglądać pod klapkę... D2X ma gniazdko na wierzchu, więc trudno było nie dostrzec.

tas  Dołączył: 06 Mar 2007
Miałem okazję przysłuchiwać się kiedyś rozmowie telefonicznej prowadzonej z kimś z jednej z gazet komputerowych, w sierpniu było uzgadniane miejsce w rankingu sprzętu komputerowego wydania grudniowego. Odpowiedznia ilość reklam w piśmie i wszystko może wygrać. Znajomy który tą rozmowę przeprowadzał opowiedziałl mi co nieco o zasadach "przeprowadzania testów w większości gazet, twiedził że są czasami uczciwe wyjątki", od tego czasu nie sugeruję się wynikami testów w prasie:)
Redakcje gazetek komputerowych uwielbiają grudzień bo teścik kilkudziesięciu komputerów i te komputery zostają w redakcji, jeśli firma chce zwrotu komputerka to jakimś dziwnym trafem sprzęt który był 2 miesiące dopracowywany i działał perfekcyjnie, wcześniej został dobrze oceniony w innym piśmie nagle przestaje w drugiej redakcji działać bądź wiesza się itp :)

Skocz do: