Akurat dzerry sprzedaje MZ-5N w dziale giełda. Bardzo fajny korpus.malyglod napisał/a:Nie zależy mi, aby body miało wszystkich funkcji świata
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
No to masz problem, bo najtańsze są kastraty.malyglod napisał/a:Wystarczy, że będę operował przysłoną z poziomu obiektywu, a to mój słoik mi zapewnia.
argawen napisał/a:Akurat dzerry sprzedaje MZ-5N w dziale giełda. Bardzo fajny korpus.malyglod napisał/a:Nie zależy mi, aby body miało wszystkich funkcji świata
Niestety nie. Ale potwierdzam - naprawde swietny korpus. Lezy dobrze w rece, ma pryzmat zamiast ukladu luster i filozofia galkowa rodem z LX'a. Gdyby zalozyc do niego matowke od MZ-M, moznaby go uzywac zupelnie jak bardzo fajnego manuala.malyglod napisał/a:czy posiada on funkcję multiekspozycji?
pozdrawiam,
dzerrry
W zasadzie kazdy. Wciskasz przycisk od zwijania filmu i naciagasz migawke. Jedynie LX oferuje ta funckje 'oficjlanie' bo rolka oddawcza ma zabki blokujace, co niepozwala odwinac sie fimowi nawet o milimetr. W innych konstrukcjach moze sie zdarzyc, ze ci sie lekko film nadwinie.malyglod napisał/a:Nie wiecie, czy któryś pleśniak Pentaxa ją oferuje?
pozdrawiam,
dzerrry
Olympus 35 RC, Canonet 28, Porst Compact Reflex
szkło w połowie pełne
PrzemoWu napisał/a:Więcej frajdy będziesz miał z manual focusem :) Te kręcenie jest podniecające :) Lepsze niż pstrykanie zoomu na syfrowym kompakciku :)
PiotruśP napisał/a:malyglod, pod pleśniaki (nie wiem jak w pełno-bagnetowych MZ) to chyba nie bałdzo gwint M42 będzie pasował. Owszem możesz założyć obiektyw przez przejściówkę, ale aparat nie będzie mierzył poprawnie światła - brak dzyndzla, z którego body odczytuje przysłonę.
PiotruśP napisał/a:malyglod, pod pleśniaki (nie wiem jak w pełno-bagnetowych MZ) to chyba nie bałdzo gwint M42 będzie pasował. Owszem możesz założyć obiektyw przez przejściówkę, ale aparat nie będzie mierzył poprawnie światła - brak dzyndzla, z którego body odczytuje przysłonę.
djack napisał/a:W przypadku M42 nie ma w ogóle znaczenia, bo i tak mierzysz światło na przysłonie roboczej
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Właśnie zrobiłem mały test: Chinon CP-6, automatyka czasu, spot, przysłona 2,8 i 11. Założyłem kolejno Chinona 50/1,7 (goły bagnet) i M-kę 28/2,8, a potem przez przejściówkę Pancolara 50/1,8 i Jupitera 85/2. Wbrew temu co piszesz aparat niczego nie przekłamywał, tylko uparcie pokazywał takie same czasy na wszystkich szkłach. Na CP-5 i CE-4 z pomiarem CW było tak samo.bEEf napisał/a:w pleśniaku kicha.
Nie mówię nie ... jednakże ... do ME podpiąłem biometara z przejściówką "made in garage". Niby światło 2,8 a pokazywał mi czasy jak dla przysłony F/22 - rozwiązanie: musiałem dorobić w przejściówce dzyndzel, który popycha blaszkę umieszczoną w body odpowiedzialną za "odczytywanie" przysłony.djack napisał/a:PiotruśP, namieszałeś trochę.
szkło w połowie pełne
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:MZ-10
guerilla napisał/a:sterują przesłoną z korpusu
to też nowość w MZ10 dla mnie.guerilla napisał/a:pomiar punktowy
Mój jest srebrnyguerilla napisał/a:oba są czarne
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
guerilla napisał/a:ostrość i szczegóły na tym samym poziomie co 18-55