Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Nowe szkła z PMA
Podaje za fotopolis:

smc PENTAX DA* 200mm f/2.8 ED (IF) SDM - 1100$

smc PENTAX DA* 300mm f/4 ED (IF) SDM - 1300$

smc PENTAX DA 55-300mm f/4-5.8 ED - 400$

smc PENTAX DA 35mm f/2.8 Macro Limited - 600$

smc PENTAX DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL II - 200$

Czyli dostaniemy 2 nowe kity - zwykły chyba bez większych zmian (jedynie podnieśli rozdzielczość coby pasowała do kadwusetki), długi będzie jeszcze dłuższy i konkurencyjny dla Sigmy 70-300. Mnie najbardziej ciekawi makro - chyba bardzo podobne jest w systemie 4/3 i ponoć tam się doskonale sprawdziło :)

Pełne info: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6835

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: Nowe szkła z PMA
Bruinen napisał/a:
Podaje za fotopolis:

Obrazek
smc PENTAX DA* 200mm f/2.8 ED (IF) SDM - 1100$

Obrazek
smc PENTAX DA* 300mm f/4 ED (IF) SDM - 1300$

Obrazek
smc PENTAX DA 55-300mm f/4-5.8 ED - 400$

Obrazek
smc PENTAX DA 35mm f/2.8 Macro Limited - 600$

Obrazek
smc PENTAX DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL II - 200$

Czyli dostaniemy 2 nowe kity - zwykły chyba bez większych zmian (jedynie podnieśli rozdzielczość coby pasowała do kadwusetki), długi będzie jeszcze dłuższy i konkurencyjny dla Sigmy 70-300. Mnie najbardziej ciekawi makro - chyba bardzo podobne jest w systemie 4/3 i ponoć tam się doskonale sprawdziło :)

Pełne info: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6835

Jesli takie beda ceny w USA nawet w sklepie, nie mowiac o Polsce, to chyba za duzo chca za cropowe szkla. To fajnie maja uzytkownicy C i N, ktorzy poszukuja takch szkiel, bo mozna je kupic taniej na aukcjach, przynajmniej jakis czas temu.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Re: Nowe szkła z PMA
Alek napisał/a:
Jesli takie beda ceny w USA nawet w sklepie, nie mowiac o Polsce, to chyba za duzo chca za cropowe szkla. To fajnie maja uzytkownicy C i N, ktorzy poszukuja takch szkiel, bo mozna je kupic taniej na aukcjach, przynajmniej jakis czas temu.

Przeciez to so ceny MSRP (czyli sugerowane producenta) - w sklepach potrafia byc nawet 2x nizsze, wiec nie panikujmy, dopoki nie pojawia sie w sklepach.

To ja tylko dodam, ze nowosci szklarnianych bedzie wiecej na PMA, i choc nie wejda one tak szybko do sprzedazy jak powyzsze, to beda to mile niespodzianki ;-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
fajne szkiełka, szczególnie osłona 200/2,8 jest gigantyczna.

sylwiusz, o nowych korpusach coś wiesz??? Pokazali coś?

asklop napisał/a:
sylwiusz, o nowych korpusach coś wiesz??? Pokazali coś?

Korpusach czy szklach? Jedno pokazali, drugie jeszcze nie ;-)

a tak jeszcze dodam, że prawie wszystkie szkiełka co pokazali są na pewno interesujące, no ale szkoda, że DA wszystko. Ograniczy to na pewno krąg odbiorców, przynajmniej o mnie. Ja naprawde nie rozumiem. Pentax miał tyle świetnych konstrukcji, mogli je przecież tylko troche przeprojektować pod cyferkę, dorzucić system doostrzania ręcznego i byłoby cacy.
Po co było wywarzać otwarte drzwi???

[ Dodano: 2008-01-24, 10:30 ]
sylwiusz napisał/a:
Korpusach czy szklach?

jasne, że korpusach. Te szkiełka mnie za bardzo nie interesują, ale cieszę się, że Pentax nie stoi w miejscu.

asklop napisał/a:
a tak jeszcze dodam, że prawie wszystkie szkiełka co pokazali są na pewno interesujące, no ale szkoda, że DA wszystko. Ograniczy to na pewno krąg odbiorców, przynajmniej o mnie. Ja naprawde nie rozumiem. Pentax miał tyle świetnych konstrukcji, mogli je przecież tylko troche przeprojektować pod cyferkę, dorzucić system doostrzania ręcznego i byłoby cacy.
Po co było wywarzać otwarte drzwi???

Coz, poki co nie ma co sie spodziewac nowych szkiel FF. Nowe na pewno beda dostosowane lepiej do matryc APS-C z gestym upakowaniem pikseli, takich jak ta w K20D... Co ciekawe na oko DA* 200/2.8 ma identyczna formule optyczna jak FA* i nawet podobne wymiary i wage ;-) 300/4 to chyba cos nowego, bo FA* byly z f4.5...

Cytat
jasne, że korpusach. Te szkiełka mnie za bardzo nie interesują, ale cieszę się, że Pentax nie stoi w miejscu.

Leci odpowiedni watek w cyfrowych korpusach ;-) Newsy klubowe zapodam troche pozniej, nie wyrobilem sie wczoraj :-/

sylwiusz napisał/a:
Leci odpowiedni watek w cyfrowych korpusach Newsy klubowe zapodam troche pozniej, nie wyrobilem sie wczoraj

z wątkiem tym to jestem na bieżąco, ale chodziło mi właśnie o newsy :-D

Zresztą coś tam przed chwila wygrzebałem z Fotopolis.

[ Dodano: 2008-01-24, 10:45 ]
i na optyczne.pl piszą

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
eh..

Mi szkoda jedynie tego smc PENTAX DA 55-300mm f/4-5.8 ED, że nie ma funkcji makro, gdyby miał i był w cenie poniżej 1000 to może bym już do niego dociułał i nie kupował tamrona 70-300 ld di macro..

pozdrawiam

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
Ograniczy to na pewno krąg odbiorców, przynajmniej o mnie. Ja naprawde nie rozumiem.

Bo u nas jest jednak troche inny rynek :roll: Niedawno na dpreview na forum pentaksa przeczytalem "who cares for full frame these days" (kogo w ogole obchodzi dzis pelna klatka), no i poczulem sie troche jak mamut... Tak czy siak, do cyfry nie ma potrzeby produkowac szkiel FF i przez to mozna obnizyc cene - przywyknijmy do tego, ze Pentax to nie jest system dla zawodowcow i swoje glowne zrodlo dochodu upatruje na niskiej/sredniej polce.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
smc PENTAX DA 35mm f/2.8 Macro Limited - 600$ podoba mi sie to szkiełko :-D

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
ak czy siak, do cyfry nie ma potrzeby produkowac szkiel FF i przez to mozna obnizyc cene - przywyknijmy do tego, ze Pentax to nie jest system dla zawodowcow i swoje glowne zrodlo dochodu upatruje na niskiej/sredniej polce.

A za rok czy dwa po drobnych zmianach wypuści wersje FF do nowego lustra FF. Gdyby te pasowały to kto wtedy wygrzebał te parę $. Rządzą księgowi.

kubus  Dołączył: 09 Kwi 2007
Na dpreview piszą o tych szkłach. Podane też są ceny w funtach
http://www.dpreview.com/n...entaxlenses.asp

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
sylwiusz napisał/a:
To ja tylko dodam, ze nowosci szklarnianych bedzie wiecej na PMA, i choc nie wejda one tak szybko do sprzedazy jak powyzsze, to beda to mile niespodzianki ;-)

Super, mozna wiedzec z jakich zakresow, np 55mm 1.4? 60-250/4?Czy zupelnie cos nowego?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Alek napisał/a:
Super, mozna wiedzec z jakich zakresow, np 55mm 1.4? 60-250/4?Czy zupelnie cos nowego?

Ja cały czas liczę na DA11-16/2.8, bo w to, że pokażą prototypy DA17-70 i DA55 oraz DA60-250 to raczej pewne... ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
sylwiusz napisał/a:

Pewnie masz na myśli DA*11-16 f/2.8

[ Dodano: 2008-01-24, 17:09 ]
jaad75, w tym samym momencie, a jednak szybszy byłeś ;-)

Alek napisał/a:

Niestety poki co nie mozna ;-)

[ Dodano: 2008-01-24, 18:12 ]
Pentagram napisał/a:
Pewnie masz na myśli DA*11-16 f/2.8

Poki co nic z tego :-/

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
ten całkiem fajny

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A wie ktoś może jaki jest cel montowania na tych szkłach przełącznika autofocusa?

Skocz do: