bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ja robiłem przez moment Gimp + wtyczka UFraw (wszystko darmoszkowe). Działało całkiem nieźle.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Nawet InfranView obrabia RAWy Pentaxa, więc nie jest tak źle. Bez PPLa da się spokojnie żyć, naprawdę ;-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
jest jeszcze raw therapee

a jak sprawdzić czy SR działa? wystarczy posłuchać korpusu :mrgreen: przy robieniu zdjęć z włączonym SeRem, puszka wydaje z siebie taki, eee.. szum? w kazdym bądź razie - słychać to ;-)

matb, tak, ale z darmowych programów, które testowałem, PPL miał najlepsze kolory - po prostu jest tam dobry profil. Dlatego mimo śrewdnio wygodnej obsługi używam tylko jego. (PPL zaliczam do darmowych, bo dostaje się go z aparatem, choć można traktować, że jest "wliczony w cenę", wtedy powinno się go porównywać raczej z płatnymi programami).

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Silky ma zbliżone kolory do PPLa. Ze wszystkich konwerterów chyba najbliższe temu, co otrzymujemy z softu Pentaksowego. Właśnie dlatego zdecydowałem się na ten program.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
macioh napisał/a:
jest jeszcze raw therapee

a jak sprawdzić czy SR działa? wystarczy posłuchać korpusu :mrgreen: przy robieniu zdjęć z włączonym SeRem, puszka wydaje z siebie taki, eee.. szum? w kazdym bądź razie - słychać to ;-)

tak, piękne dźwięki, jakby w środku coś żyło, mały robocik, który się zdenerwował... swoją drogą, niechcąco walnąłem zdjęcie z włączonym SRem z ręki na 15 sekund, nie, nie powiem, że wyszło ;-) , ale w trakcie jak migawka była otwarta zdezorientowany zrobiłem parę ruchów obiektywem i potem na zdjęciu zobaczyłem ciekawy efekt - oprócz zwykłych standardowych rozmyć, były też ząbki - to chyba efekt pracy tego jęczącego robocika w środku :roll:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
bEEf, to prawda. Jak się człowiek nie ma zamiaru babrać w poprawianie zdjęcia, to można PPLem "z automatu" wywoływać. Z taką Picasą zaś trzeba nieźle namieszać, zanim wynik będzie zadowalający. Ale kolory "automatyczne" z InfranView też są całkiem, całkiem.

pba1  Dołączył: 10 Gru 2006
Jak sprawdzić czy działa stabilizacja ? ===>>

Gdzieś na niemieckiej stronie facet przymocował taśmą czerwony laser do korpusu i celował korpusem i laserem w ściane robiąc zdjęcia - z właczonym SR ściana była ostra a obraz laseru rozmazany , natomiast z wyłaczonym obraz "punkt" rysowany przez laser ostry ściana juz mniej ostra :) - jakbym miał te fotki łatwo było by zrozumieć jak działa ta metoda

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
tak dla pewności-przy założeniu konwertera(x2) SR ustawia się np dla 50mm-> na 100mm? :->

Michał, tak.

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Witam,
Sorry za odświeżanie starego tematu, ale tu jest "kluczowy" cytat...
Jestem po wczorajszym pierwszym czyszczeniu matrycy w mojej kasetce. Mogę tylko powiedzieć, że jestem chyba najgorszym "czyścicielem" w historii i te kilka godzin jakie wczoraj spędziłem to koszmar... No nic, dzisiaj szukałem w Lublinie dodatkowych narzędzi i trafiłem do serwisu, gdzie dokończyli czyszczenie za mnie...
Chyba mam za dużo czasu, bo zacząłem myśleć o "wpływie" dotyku ma matrycę na układ stabilizacji, no i zachciało mi się szybkiego testu. Powiem tylko, że ze zdjęć jakoś niewiele i wynika, ale trafiłem na ten wątek i cytat:

macioh napisał/a:

No właśnie, u mnie słychać tego "robocika", ale za każdym razem... Ustawiam czas na powiedzmy 5 sek. i przy SR na "OFF" oraz na "ON" słyszę to chrobotanie. Chyba popadłem w paranoję... A tak było fajnie, jak sobie tylko pstrykałem.

I tu moja prośba, czy moglibyście sprawdzić jak jest u Was.

pozdrawiam

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
maad11 napisał/a:
No właśnie, u mnie słychać tego "robocika", ale za każdym razem... Ustawiam czas na powiedzmy 5 sek. i przy SR na "OFF" oraz na "ON" słyszę to chrobotanie. Chyba popadłem w paranoję... A tak było fajnie, jak sobie tylko pstrykałem.

ustaw SR na jakąkolwiek ogniskową, zdejmij obiektyw, daj czas na długo, cyknij i popatrz w dziurę po obiektywie ;-) , zobaczysz jak matryca sobie pływa (tylko nie trzęś za bardzo, bo ona stabilizuje małe drgania, a nie trzęsienia ziemi).

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
cypis napisał/a:
maad11 napisał/a:

ustaw SR na jakąkolwiek ogniskową, zdejmij obiektyw, daj czas na długo, cyknij i popatrz w dziurę po obiektywie ;-) , zobaczysz jak matryca sobie pływa (tylko nie trzęś za bardzo, bo ona stabilizuje małe drgania, a nie trzęsienia ziemi).

cypis, nie zrozumiałeś ;-) On pyta czy chrobotanie to jest zawsze? Sam nie wiem, nie mam teraz aparatu zeby srpawdzic, do tego czasu moze ktos inny poradzi?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
maad11 nie przejmuj się to normalne .

cypis napisał/a:

ustaw SR na jakąkolwiek ogniskową, zdejmij obiektyw, daj czas na długo, cyknij i popatrz w dziurę po obiektywie ;-) ,

Dzięki, ale jestem w takiej traumie, że dużo będę musiał :-B , żeby znowu spojrzeć na matrycę.

gezeb - dzięki, tak mi się wydaję. Zrobiłem test: 3 zdjęcia, czas 1/4 sek., ogniskowa 50 mm i żadna klatka bez SR nie jest ostrzejsza od klatek z SR, tylko ten dźwięk mnie zaniepokoił.
No nic, z czasem mi to minie :-)

pozdrawiam

maad11, tak, to normalne, bo matryca musi być utrzymywana "w powietrzu" przez układ SR niezależnie od tego, czy SR na obudowie jest włączony czy nie. W tym pierszym wypadku dodatkowo macha, w tym drugim - stoi sztywno. Gdyby tak nie było, to byś na każdej klatce miał ucięty inny bok kadru, bo w stanie swobodnym matryca lata przecież "luzem" (co też słychać). Ot i cała tajemnica :-)

bEEf - dzięki, ma to sens :-B

Tak jak pisałem wyżej, po wczorajszych przejściach ... (tu idzie stek przekleństw) ... z czyszczeniem matrycy, byłem jakiś przewrażliwiony.
Stąd ten pomysł, testy i po lekturze - "odsłuchy" aparatu.
Testy przy dłuższych ogniskowych (200) wyglądały w stylu "na dwoje babka wróżyła", ale przy 50 mm widać różnicę.

Swoją drogą, to odsłuchiwałem już w życiu trochę rzeczy... ale żeby aparat :lol:

pozdrawiam

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
czy system czyszczenia matrycy w k100d super to jakiś dodatkowy moduł czy wykorzystuje SR? tak pomyślałem a gdyby wgrać soft z k100d super :lol: czy by działało ? hehe ale nie uśmiecha mi się tego sprawdzać, może kiedyś.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
TomiTom napisał/a:
instrukcje w Pl jest na polskiej stronie pentaxa
Nie ma.
Michu, ty żyjesz :mrgreen: . Miło cie widzieć, czytać itd. :-P

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
argawen, spojrz na daty postow Micha w tym watku :-P ;-)

Skocz do: