mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
PiotruśP napisał/a:

A jednak :-) . 50-ka na cyfrze daje kąt widzenia 75-ki i może być jedynie nieodpowiednia do bliskich ujęć np. samej twarzy - wtedy widać przerysowanie perspektywy.

Potwierdzam, po zrobieniu zdjęć legitymacyjnych en face 50tką musiałem dość mocno korygować zniekształcenie beczkowate (ale to był canon ;). Raczej coś dłuższego lepiej się spisze gdy twarz ma wypełnić większość kadru. Ale być może przy "prawdziwej" portretówce w FF też jest ten problem.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
Eldred, gdzie Ty pracujesz, że 1800zł (tyle mniej więcej kosztuje DA 70) to dwie pensje?

Informatyk/serwisant w Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie (wcześniej pomocy społecznej) w Lubilnie (najbiedniejsze pensje w kraju) 1056zł na rękę, w styczniu spłacam ostatnią ratę za kasetkę 600zł, i zostaje mi po odliczeniu 90zł na bilety i telefon jakieś 370zł, gdyby nie to, że jeszcze nie mieszkam z moją dziewczyną (zamierzam na wiosnę) tylko w domu z rodzicami i bratem to nie kupiłbym nawet i kasetki, teraz mam właściwie jedyną szansę, żeby skompletować jakiś w miarę fajny sprzęt na lata, dlatego to 370zł idzie w przyszłym tygodniu na 50mm SMC A 1.7, a w lutym kupuję zooma (prawdopodobnie tamron 70-300 LD DI macro)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
argawen napisał/a:
LDevil napisał/a:
Po ostatnich "wyczynach" z jakością gwiazdek (16-50 oraz 50-135) nie spodziewam się żadnej rewelacji
Robiłeś nimi zdjęcia ? DA Limited także są złe ?. To tez nowe konstrukcje.

Zdjęć nimi nie robiłem, bo po przeczytaniu testów trochę mi przeszła ochota na zakup w/w. Szkło gorsze od Tamrona 17-50/2.8 i w dodatku od niego droższe jakoś mnie nie skusiło.

Co do DA Limitedów, to są one fajne, ale:

• DA 21 mm F 3,2 AL ma trochę za słabe światło,
  • DA 70/2,4 Limited chyba przegra u mnie z Tamronem 90/2.8 (makro)

W Limitedach FA podoba mi się wszystko oprócz ceny. Szkoda, że nie można kupić do Pentaksa klasycznej portretówki (85mm) w przystępnej cenie. C i N oferują 85/1.8 za rozsądne pieniądze, a my musimy się ratować Tamronem :)

Ja się w ogóle zastanawiam skąd ta cena za DA 21 mm F 3,2 AL?, obiektyw z takim światłem powinien być 2x tańszy

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
obiektyw z takim światłem powinien być 2x tańszy
Najwyraźniej nie tylko światło jest ważne.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mariw napisał/a:

Potwierdzam, po zrobieniu zdjęć legitymacyjnych en face 50tką musiałem dość mocno korygować zniekształcenie beczkowate (ale to był canon ;).

taa a zdjęcia do paszportów i tak dalej to czym chłopaki robią?

małpami olympusa. na szerokim końcu zazwyczaj, 35/37mm, i do tego nie jest to lustrzanka a szkło na bank gorzej skorygowane :_)

mówię to porównując go do np: Pentax SMC DA 40 f/2.8 Limited który jest w cenach około 1100zł, DA 21 mm F 3,2 AL kosztuje 1700 minimum a jest ciemniejszy i chyba nie lepszy optycznie bo tez limited, ceny w/g skąpca

spox73  Dołączył: 19 Mar 2007
Nie dramatyzujcie z tymi Sigmami czy Tamronami macro - potrzymajcie 77 i poczujecie różnice...i moc :lol:

Eldred napisał/a:
Pentax SMC DA 40 f/2.8 Limited który jest w cenach około 1100zł, DA 21 mm F 3,2 AL kosztuje 1700 minimum
Weź pod uwagę ogniskową.
Szczerze, to wolałbym dopłacić parę stówek i kupić 12-24.

Eldred napisał/a:
mówię to porównując go do np: Pentax SMC DA 40 f/2.8 Limited który jest w cenach około 1100zł, DA 21 mm F 3,2 AL kosztuje 1700 minimum a jest ciemniejszy i chyba nie lepszy optycznie bo tez limited, ceny w/g skąpca

ostatnio 40 na allegro szła za jakieś 450 zł - uzywana, no ale to się przecież nie zużywa
co do 21/3.2 to uważam, że przy takiej ogniskowej światło nie jest rzeczą najistotniejszą, liczy się ostrość i to nie do f 5.6 ale tak do f11. Ale może się myle

spox73 napisał/a:
ostatnio 40 na allegro szła za jakieś 450 zł
Limited DA ? Może stara manualna 40 ?

limited za 450zł??? szok, fajnie, w takim razie może kiedyś jakiegoś kupię (^_^)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Tak czytam i czytam o tych portretówkach a tak się złożyło ze cyknołem kilka wczoraj heliosem i tamronem 70-300 to pomyślałem że pokażę :oops: :lol:

Helios

Tamron

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Była za 450 o ile dobrze kojarzę M 40/2.8

OOoooops - rzeczywiście była to M-ka na ebayu chyba nawet za 400 zł i coś podobnego na allegro. No ale to też całkiem bardzawy obiektyw. Proponuje czatować na jakąś okazję na ebayu czy to europejskim czy też amerykańskim. Od czasu do czasu trafic można coś dobrego za normalne pieniądze.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Albo jakieś 70, 75, czy 85mm w rozsądnej cenie. Nie limitedy, gwiazdki czy inne legendary prize

Kiedy ja kręciłem nosem, że brakuje właśnie 85 w rozsądnej cenie - to mi powiedziano żebym zmienił system. Bu Pentaxa to "inna filozofia jest". Filozofia filozofią, ale szkiełko 85/1.8 - w rozsądnej cenie sam z chęcią bym nabył.

Cytat
W Limitedach FA podoba mi się wszystko oprócz ceny. Szkoda, że nie można kupić do Pentaksa klasycznej portretówki (85mm) w przystępnej cenie. C i N oferują 85/1.8 za rozsądne pieniądze, a my musimy się ratować Tamronem :)

Albo sigmą 105/2.8...
Z danych na stronie http://kmp.bdimitrov.de/l...tele/index.html wynika, że Pentax ostatnio wyprodukował szkło 85/1.8 w...1977roku!

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Marcinicus napisał/a:
Filozofia filozofią, ale szkiełko 85/1.8 - w rozsądnej cenie sam z chęcią bym nabył.

Pentax powinien zrobić takie szkiełko, bo jak widać jest zapotrzebowanie. Gdyby cena takiego obiektywu była rozsądnie ustawiona, nie zagroziłby sprzedaży Limited'ów (Ltd'y to jednak inna para kaloszy - nie sądze, żeby się masowo sprzedawały).

A FA 50/1,4 jest faktycznie stosunkowo tani, ale mogliby go już odświeżyć, bo dizajnem odstaje :-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
TomaSzSz napisał/a:
Tak czytam i czytam o tych portretówkach a tak się złożyło ze cyknołem kilka wczoraj heliosem i tamronem 70-300 to pomyślałem że pokażę :oops: :lol:

ciekaw jestem opinii osob znajacych sie w temacie odnosnie fotek z tamrona...
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
mazi napisał/a:
TomaSzSz napisał/a:

ciekaw jestem opinii osob znajacych sie w temacie odnosnie fotek z tamrona...

a co z nimi nie tak ?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Tak właściwie do tego wątku mi najbardziej pasowała ta informacja.
Cześ sprzedaje Zeissy
http://www.allegro.pl/ite...nowy_f_vat.html
Chyba nawet ta cena nie jest taka dramatyczna. Ciekawe kto się pierwszy załapie, może alek ? :-P

Skocz do: