Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A ja brakuje jednej funkcji z kompakta (śmiejcie się prosze bardzo) i... analoga, otóż lubię czasem zdecydować, że robię zdjęcia BW i żeby od razu takie wychodziły, w analogu kupowałem BW kliszę i wszystko jasne, w kompakcie (canon a70, S1iS) ustawiałem na BW i robiłem czarno białe, jakoś nie moge się przyzwyczaić do tego, że w kasetce nie mogę robić fotek od razu czarno-białych, przecież to nie jest jakiś badziewiasty fiuczer dla mas tylko klasyka fotografii, uważam że nawet w fotografii RAW'ami przydało by się coś takiego. Jak mam fotkę kolorową, to czasem zapominam ją "odbarwić" a czasem mi się nie chce, niby można zrobić to już z poziomu aparatu ale to nie jest to samo, po za tym można to zrobić tylko z JPG.

BTW ciekawe czy możliwe jest napisanie takiego algorytmu obsługującego matrycę, żeby pobierała ona tylko informację o jasności, czyli robiłą fotki cz/b bez w ogule zwracania uwagi na kolor, i czy poprawiło by to czasy naświetlania. Wtedy można by było robiąc RAW'ami, poczuć się jak za dobrych starych czasów z BW kliszą.... eh.. :-|

Czuję jak powoli "pleśnieje" przez to forum, już mnie zaczyna kusić na ME Super :shock:

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Eldred, ale robiąc zdjęcia cz/b kompaktem to to cz/b jest takie sobie - wolę jednak przerabiać w jakimś programie kolorową fotę do cz/b.
A co do k20d fajny sprzęcik ;) na razie nie planuje kupować - chociaż kusi mnie bardzo, ale niestety finanse nie te żeby sobie pozwolić - kto wie może za rok? :D

no wiem wiem Przemas ale mi chodzi o samą filozofię robienia BW fotek, nie wiem jak to wyjaśnić, ale jak chcę zrobić zdjęcie czarno białe to nie chcę go wogule zobaczyć w wersji kolorowej traci to klimat, sens, nie wiem jak to inaczej ująć, jak się wkurzę to kupię pleśniaka jakiegoś specjalnie do BW..

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Eldred, i może to jest dobrym rozwiązaniem kupić sobie body analogowe i poszaleć na B/W ;).
A co do cyfrowego robienia cz/b zdjęć fakt jest taka opcja w kompaktach i chyba z 2 razy jej użyłem w canonie A95. Czy by sie to sprawdziło w lustrzankach - sprawa dyskusyjna...

Ja patrzę na to tak, jeśli RAW to taka "cyfrowa klisza" to powinna być możliwość "zamontowania czarno białej" (^_^) to by było genialne eh.. :-)

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Eldred napisał/a:
jak chcę zrobić zdjęcie czarno białe to nie chcę go wogule zobaczyć w wersji kolorowej traci to klimat, sens, nie wiem jak to inaczej ująć

ale światy jest kolorowy, więc i tyak zanim cykniesz cz-b widzisz scenę w kolorze :-/ ...
a tak przy okazji powiem coś nietypowego: podoba mi się K20D :-B

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Eldred, wiele osób z forum by chciało móc zamontować matrycę b&w :-) Zaletą byłaby też ok 3 razy większa czułość (brak filtra mozaikowego przed matrycą). Jednak gremialnie doszliśmy do wniosku, że się raczej nie doczekamy...

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Eldred, ale co z tego że robiłeś na BW filmie, skoro efekt finalny i tak zależy od tego jak ten film wywołasz i jak naświetlisz odbitkę. No chyba, że oddajesz film do wołania do labu - czyli kompakt.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Jednak gremialnie doszliśmy do wniosku, że się raczej nie doczekamy...

bEEf, ktoś kiedyś powiedział, że 640 kB w komputerze wystarczy... Ja wierzę, ze kiedyś będą matryce wymienne i dość tanie, więc w kiosku za rogiem będziesz miał do wyboru parę modeli, w tym b&w. Jest szansa, że doczekamy...

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Eldred napisał/a:
BTW ciekawe czy możliwe jest napisanie takiego algorytmu obsługującego matrycę, żeby pobierała ona tylko informację o jasności, czyli robiłą fotki cz/b bez w ogule zwracania uwagi na kolor

Moim zdaniem to nie ma sensu. Najmniejszego. Robienie zdjęć cz-b IMO wymaga kolorowej matrycy.
Różne filmy cz-b są różnie uczulone na poszczególne zakresy widma światła. Inaczej reaguje film ortochromatyczny, inaczej panchromatyczny, a inaczej ortopan czy emulsje do procesów "labowych". Nawet poszczególne emulsje tego samego rodzaju mają różne charakterystyki. Filtry kolorowe do zdjęć cz-b pozwalają te charakterystyki zmieniać, "wyciągać" różne kolory na pierwszy plan, zmieniać odwzorowanie koloru w szarość. W obróbce cyfrowej robi się to np. mieszaniem kanałów RGB.
Matryca działająca tylko na jasności straci wszystko to, co pozwalało na uzyskanie pięknych zdjęć cz-b na filmie. Zrobi po prostu szare zdjęcia.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
co do b&w w puszce, to zeby sie nie powtarzac, przekleje linka:
http://manufactura.home.p...8f8420d9#175364

Jak widać odniesienie wypowiedzi jest związane z tematem, ale nie dokładnie

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
MiQ27 napisał/a:
Matryca działająca tylko na jasności straci wszystko to, co pozwalało na uzyskanie pięknych zdjęć cz-b na filmie. Zrobi po prostu szare zdjęcia.

Tak? A co takiego rejestruje cz-b film poza jasnoscia? A dlaczego na cz-b matrycy nie moznaby uzywac kolorowych filtrow? NIestety mylisz sie, bo taki aparat juz istnial i wg wszelkich relacji byl rewelacyjny.

http://www.luminous-lands...odak-760m.shtml

dz.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dzerry o tym kodaku sporo kiedyś było mówione na tym forum w ramach dyskusji o aparacie B&W. Mam nadzieję że ktoś znowu wpadnie na ten pomysł. IMHO to wcale nie powinien być super wypasiony i drogi korpus a wręcz przeciwnie. Taki k200d B&W za 2k to byłoby to :!:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Żaba napisał/a:
Taki k200d B&W za 2k to byłoby to
Nie sadze, ze doczekamy oficjalnych aparatow tego typu. Ale jak tylko technologia dojrzeje, to pewnie bedzie mozna sobie zrobic cutom B&W body u jakiegos magika.

dz.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Generalnie staram się obrabiać swoje zdjęcia w absolutnie minimalnym stopniu, łącznie z brakiem przekadrowywania, jeśli to tylko możliwe...

Co zyskujesz dzieki temu?

spokój ducha i zadowolenie :)

lipalipski, ja robię te różne imprezy prawie codziennie, co dwa dni. i naprawdę RAW nie jest do niczego potrzebny :) - dobrze ustawić ekspozycje po histogramie i WB na manualu i nie widzę powodu żeby grzebać w rawie przy zdjęciu potrzebnym w rozmiarze 800x600 docelowo..

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dzerry napisał/a:
to pewnie bedzie mozna sobie zrobic cutom B&W body u jakiegos magika

Juz mozna, u Phase One. Cena to pewnie kilkanascie tys $.

dzerry a może by tak usilny globalny lobbing :?: W końcu w sieci udziela się cała rzesza miłośników fotografii, a takich co by chcieli czarno białą cyfrę jest na pewno wielu i to nie tylko na naszym forum. Może gdyby zrobić wokół tego odpowiednio wiele szumu coś by drgnęło ;-) Taka oddolna inicjatywa :-D

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Żaba napisał/a:
takich co by chcieli czarno białą cyfrę jest na pewno wielu i to nie tylko na naszym forum

Dowolne body analogowe + film BW + koreks+chemia + skaner + soft. Tyle wystarczy.
Taki zestaw to moze byc mniej niz 1000zl a moze tez byc wiecej niz 100 000 zl. Co komu potrzeba.

Mi by naprawde wystarczyło dodać opcję BW w ustawieniach kasetki, tam gdzie jest do wyboru natural i bright i bym był super zadowolony i bym miał ten spokój ducha. a wogule to co to za problem, żeby potem użyć na cz/b fotce kolorowych filtrów (jpg nawet w aparacie się da przecież)?

Ciekawe czy kiedykolwiek pojawi się jakiś update'owany firmware do k100dsuper, np. jeśli by zrobili polskie menu w k200d to mogli by też dorobić do k100d.

dan napisał/a:
+ koreks+chemia + skaner + soft.
no więc właśnie. dan co kto lubi. Ja chciałbym body cyfrowe + RAW + PC + soft ;-)

Skocz do: